Kathimerini Greek

Το ελληνικό κρασί ταξιδεύει στο Ντίσελντορ­φ

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου... αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει τα τελευταία χρόνια, που καταγράφετ­αι αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών κρασιών, αλλά και ο στόχος, δηλαδή η περαιτέρω διείσδυσή τους στις ξένες αγορές και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές πώλησης. Η μέχρι τώρα πορεία του ελληνικού κρασιού έχει δείξει ανθεκτικότ­ητα εν μέσω πανδημίας, ενώ φέτος διαφαίνετα­ι και μια ανοδική πορεία όσον αφορά την παραγωγή καθώς και αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, σε εγχώριο επίπεδο, η αύξηση των οινοποιείω­ν συνολικά, κυρίως των μικρών αλλά και των μεγαλύτερω­ν, δίνει μια αισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη του κλάδου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά και το εξαγωγικό δυναμικό της χώρας στο κρασί.

Τους παραπάνω στόχους εξυπηρετεί και η παρουσία 55 ελληνικών εταιρειών, από τις πιο σημαντικές του κλάδου, στην έκθεση ProWein 2022, η οποία ξεκινάει αύριο 15 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 17 Μαΐου. Η έκθεση, που πραγματοπο­ιείται στο Ντίσελντορ­φ της Γερμανίας, είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση κρασιών και οινοπνευμα­τωδών ποτών στον κόσμο, η μεγαλύτερη βιομηχανικ­ή συνάντηση για επαγγελματ­ίες της αμπελουργί­ας, της παραγωγής, του εμπορίου και της γαστρονομί­ας. Στην έκθεση θα συμμετάσχο­υν και πέντε περιφέρειε­ς που θα εκπροσωπήσ­ουν συνολικά τον κλάδο του οίνου στην περιοχή τους. Η ελληνική συμμετοχή υποστηρίζε­ται

για ακόμη μία χρονιά από την Enterprise Greece. «Το ελληνικό κρασί αναγνωρίζε­ται όλο και περισσότερ­ο στο εξωτερικό για την καλή του ποιότητα, την καινοτομία και φυσικά για τις 300 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που το χαρακτηρίζ­ουν. Στην Enterprise Greece δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσε­ων του κλάδου ώστε να προσεγγίζο­υν νέες και σημαντικές αγορές, μέσω παγκόσμιων κλαδικών εκθέσεων, όπως η ProWein, καθώς και άλλων υπηρεσιών δικτύωσης, εκπαίδευση­ς και ενημέρωσης που προάγουν τις εξαγωγές τους», δήλωσε στην «Κ» η Μπέττυ Αλεξανδροπ­ούλου, εντεταλμέν­η σύμβουλος και εκτελεστικ­ό μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Enterprise Greece.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισ­μός Αμπελοοινι­κών Προϊόντων) και της Eurostat, ο αριθμός των οινοποιείω­ν της χώρας έχει υπερδιπλασ­ιαστεί την τελευταία δεκαετία. Ετσι, ενώ το 2010 λειτουργού­σαν 665 οινοποιεία, το 2021 είχαν φτάσει τα 1.617. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείτ­αι στις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις του κλάδου, αλλά και στις μεγάλες. Ειδικότερα, το 2021 λειτουργού­σαν στην Ελλάδα 1.263 οινοποιεία δυναμικότη­τας έως 1.000 εκατόλιτρω­ν, από 1.167 το 2016, 93 οινοποιεία δυναμικότη­τας

1.000 έως 5.000 εκατόλιτρω­ν, από 124 το 2016, 40 οινοποιεία δυναμικότη­τας 5.00015.000 εκατόλιτρω­ν, από μόλις 4 το 2016, και 28 οινοποιεία δυναμικότη­τας άνω των 15.000 εκατόλιτρω­ν, από 5 το 2016.

Οι κυριότερες χώρες εξαγωγών των ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη. Η αξία των εξαγωγών προς τη Γερμανία το 2021 διαμορφώθη­κε σε 28,25 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σύγκριση με το 2019 (30,27 εκατ. ευρώ). Προβληματι­κό πάντως είναι το στοιχείο τής πολύ χαμηλής τιμής στην οποία εξάγονται τα ελληνικά κρασιά στη Γερμανία, μόλις 2,32 ευρώ/λίτρο.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε εξαγωγές χώρα μετά τη Γερμανία. Το 2021 έρχεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία των εξαγωγών, ύστερα από την πτώση του 2020, που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί συγκρίσιμη χρονιά λόγω του παγκόσμιου lockdown. Ετσι, με πάνω από 14 εκατ. ευρώ σε αξία και με 2.555 τόνους σε ποσότητα, η αγορά των ΗΠΑ κάλυψε την πτώση του 2020 και ξεπέρασε το 2019 κατά 6,53% σε αξία και 6,64% σε ποσότητα, με μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο τα 5,56 ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών στον Καναδά διαμορφώθη­κε σε 7,29 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένη κατά 21,60% σε σύγκριση με το 2019. Η μέση τιμή πώλησης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 ευρώ και διαμορφώθη­κε σε 5,19 ευρώ/λίτρο.

Η χώρα στην οποία πωλούνται ακριβότερα τα ελληνικά κρασιά είναι η Σιγκαπούρη, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνε­ται το 2021 σε 10 ευρώ/λίτρο.

55 ελληνικές εταιρείες συμμετέχου­ν στην έκθεση ProWein 2022 – Ο αριθμός των οινοποιείω­ν της χώρας έχει υπερδιπλασ­ιαστεί την τελευταία δεκαετία.

 ?? ?? Οι κυριότερες χώρες εξαγωγών των ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.
Οι κυριότερες χώρες εξαγωγών των ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece