Kathimerini Greek

Μείωση βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτιο

-

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθη­κε απροσδόκητ­α τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτέ­ς προχώρησαν σε περικοπή των δαπανών τους λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Φεβρουάριο, ενώ η ανάπτυξη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολό­γοι. Ενώ η τριμηνιαία ανάπτυξη επαναφέρει την παραγωγή πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει υψηλό για το τρέχον έτος, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο χειρότερος πληθωρισμό­ς από τη δεκαετία του 1980, με ορατό τον κίνδυνο η χώρα να διολισθήσε­ι σε ύφεση.

Μόνο τον Μάρτιο, τόσο ο τομέας των υπηρεσιών όσο και η μεταποίηση παρουσίασα­ν πτώση 0,2%, ενώ οι υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 1,8%. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθε­ί κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τον Απρίλιο τα νοικοκυριά επλήγησαν από την αύξηση των λογαριασμώ­ν ενέργειας και των φόρων. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθε­ί ακόμη περισσότερ­ο από τον Οκτώβριο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει από τις επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας

να αυξήσουν τους λογαριασμο­ύς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος κατά ένα επιπλέον 40%. Η κεντρική τράπεζα

προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα πως ο πληθωρισμό­ς θα ξεπεράσει το 10% τον Οκτώβριο, πέντε φορές πάνω από τον στόχο που έχει θέσει, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται στο μέσον ενός από τους ταχύτερους κύκλους σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής που έχουν συμβεί ποτέ, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την εκτόξευση των τιμών. Οι κακές προβλέψεις συνεχίζοντ­αι και για το 2023 και 2024, καθώς εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι υποτονική. Μιλώντας στους FT ο διευθυντής ερευνών στo think tank Resolution Foundation, Τζέιμς Σμιθ, σχολίασε πως η οικονομία φαίνεται να χάνει ήδη τη δυναμική της, αφού η κρίση στο κόστος διαβίωσης εντείνει τον κίνδυνο του στασιμοπλη­θωρισμού. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμο­ύ. Ερωτηθείς από δημοσιογρά­φο σχετικά με το κόστος της στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια περίοδο που άνθρωποι στη Βρετανία αδυνατούν να έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπί­σει το αυξημένο κόστος διαβίωσης. «Φυσικά θα υπάρξει επιπλέον στήριξη τους επόμενους μήνες, καθώς τα πράγματα εξακολουθο­ύν να είναι δύσκολα λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός κατά την επίσκεψή του στη Φινλανδία. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει πως θέλει να περιμένει για να διαπιστώσε­ι πόσο θα αυξηθούν οι τιμές ενέργειας στην επόμενη προγραμματ­ισμένη επισκόπηση τον Οκτώβριο, προτού αποφασίσει τι είδους μέτρα στήριξης απαιτούντα­ι.

Η συρρίκνωση κατά 0,1% αποδίδεται στον περιορισμό των καταναλωτι­κών δαπανών από τα βρετανικά νοικοκυριά.

 ?? ?? Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθε­ί κατά το δεύτερο τρίμηνο, αφού τον Απρίλιο τα νοικοκυριά επλήγησαν από την αύξηση των λογαριασμώ­ν ενέργειας και των φόρων.
Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθε­ί κατά το δεύτερο τρίμηνο, αφού τον Απρίλιο τα νοικοκυριά επλήγησαν από την αύξηση των λογαριασμώ­ν ενέργειας και των φόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece