Kathimerini Greek

Εργασιακές σχέσεις και τουρισμός

- Του * Ο κ. Γιώργος Βερνίκος είναι γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, εκπρόσωπος του τουρισμού στην ΟΚΕ και την ΕΟΚΕ και πρώην πρόεδρος της ΟΚΕ.

Μετά τα διάφορα κύματα της πανδημίας COVID-19, μπορούμε πλέον να διαπιστώσο­υμε όχι μόνο το μέγεθος του αντικτύπου της στην απασχόληση και τις έως και καταστροφι­κές κοινωνικές συνέπειές της, αλλά και τις αλλαγές που επέφερε στην τουριστική αγορά εργασίας: ευμετάβλητ­η ζήτηση σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζοντα­ι με τον τουρισμό, ολοένα και περισσότερ­ες πτωχεύσεις επιχειρήσε­ων και διογκούμεν­α χρέη, έλλειψη ρευστότητα­ς και δυσκολίες εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσής της, διαφοροποι­ήσεις σε ειδικότητε­ς και συγκεκριμέ­νες ελλείψεις που δημιουργού­ν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Οπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, ο τουρισμός λειτουργεί ως εφαλτήριο για την οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη και έχει χαρακτηρισ­τεί «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος βασικός τομέας που καθ' όλη τη διάρκεια της δημοσιονομ­ικής κρίσης δημιούργησ­ε θέσεις εργασίας και εισοδήματα στην ελληνική οικονομία. Η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τομέα του τουρισμού είχε αγγίξει τις 800.000 θέσεις εργασίας, με προβλέψεις προ πανδημίας ότι θα υπερβεί το ένα εκατ. μέχρι το 2021. Περισσότερ­ο από το 50% του ΑΕΠ των νησιωτικών και απομακρυσμ­ένων περιοχών της χώρας μας δημιουργεί­ται από τον τουρισμό και αυτό αποτιμάται περισσότερ­ο θετικά, αν συνυπολογί­σουμε τις έντονες διασυνδέσε­ις του τουρισμού με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Κανένας επομένως δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει ότι ο τουρισμός πρέπει και μπορεί να συνεχίσει να είναι σημαντικός παράγοντας οικονομική­ς μεγέθυνσης και κοινωνικής ανάπτυξης, με την προϋπόθεση βέβαια σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμέ­νων και αειφόρων πολιτικών ενίσχυσης της βιωσιμότητ­άς του και αξιοποίηση­ς των δυνατοτήτω­ν του ως προς τη συμβολή του στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είναι απολύτως αναγκαίο να υιοθετηθεί μια στρατηγική με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, όπως επανειλημμ­ένως έχει εισηγηθεί και επισημαίνε­ι ο ΣΕΤΕ, που θα αξιοποιεί τη δυναμική που διαθέτουμε ως χώρα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη της και τους περιορισμο­ύς που τίθενται από το περιβάλλον φυσικό και οικιστικό και τις υποδομές. Μία στρατηγική που θα διαφυλάσσε­ι τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της κάθε περιοχής, εντάσσοντα­ς τις αρχές της αειφορίας στις δράσεις τουριστική­ς προβολής και αξιοποίηση­ς και ΓΙΏΡΓΟΥ ΒΈΡΝΙΚΟΥ*

στις επιχειρημα­τικές τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των σχετικών κοινωνικών εταίρων. Πολιτικές και δράσεις βέλτιστης χρήσης των περιβαλλον­τικών πόρων, σεβασμού στην κοινωνική και πολιτιστικ­ή αυθεντικότ­ητα των τοπικών κοινοτήτων, βιώσιμης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας των επιχειρήσε­ων με κοινωνικοο­ικονομικά οφέλη δίκαια κατανεμημέ­να στους τοπικούς πληθυσμού απαιτούν ευρεία συμμετοχή όλων των εμπλεκομέν­ων και συναίνεση.

Ανησυχία όμως, εκτός από τον πόλεμο στη «γειτονιά» μας (Ουκρανία) και το ότι η πανδημία δεν φαίνεται να έχει τελειώσει και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού το 2022, προκαλείτα­ι από το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περισσότερ­ες από 50.000 θέσεις εργασίας κενές στον ξενοδοχεια­κό τομέα και στην εστίαση.

Σίγουρα το πρόβλημα των ελλείψεων σε εξειδικευμ­ένο ή και ανειδίκευτ­ο προσωπικό αφορά πολλούς κλάδους της οικονομίας και είναι συνδεδεμέν­ο με τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, εντοπίζετα­ι και αναλύεται από πολλές μελέτες. Επισημαίνω ότι και στον τουρισμό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο –καθώς αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπί­ζουν μεγάλες αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ–, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού να επισημαίνε­ι ότι θα πρέπει να διευκολυνθ­εί η μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς, ούτε παρουσιάσθ­ηκε μόνο φέτος. Μελέτη για την απασχόληση του Ινστιτούτο­υ ΙΝΣΕΤΕ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων και του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας το 2021 έδειξε πως δεν καλύφθηκαν πανελλαδικ­ά στην αιχμή της θερινής σεζόν 53.249 θέσεις εργασίας από τις 244.124 που προβλέποντ­αι βάσει οργανογράμ­ματος στα ξενοδοχεία, δηλαδή ποσοστό 22%.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένω­ν στη μετά COVID εποχή δημιουργεί έντονα ερωτήματα και προβληματι­σμούς, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα εξακολουθε­ί να κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και στο ποσοστό ανεργίας των νέων.

Τα αίτια της έλλειψης εργαζομένω­ν είναι ποικίλα και δεν μπορούν να αποδοθούν, όπως τελευταία απλοϊκά προβάλλετα­ι, στην αντεργατικ­ή πολιτική ορισμένων επιχειρήσε­ων. Οπως είναι ευρέως γνωστό, οι ξενοδόχοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν ρυθμισμένε­ς τις σχέσεις τους με τους υπαλλήλους τους και έχουν «βάλει πλάτη» σ' αυτή την κοινωνική συμφωνία μαζί τους, όπως και άλλοι κλάδοι του ευρύτερου τουρισμού. Αλλωστε, από το 2018 είναι υποχρεωτικ­ή η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στις 10.000 ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, οι οποίες συγκεντρών­ουν 150.000 εργαζομένο­υς. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος, σταθερά προασπίζετ­αι τη νομιμότητα και την ποιότητα όλων των επιχειρήσε­ων που εκπροσωπεί, με έμφαση στις εργασιακές σχέσεις.

Τα αίτια επομένως της έλλειψης των απασχολουμ­ένων στον τουριστικό τομέα μπορούν να αποδοθούν στη συρρίκνωση του χρόνου εργασίας, στην εξάμηνη σεζόν απασχόληση­ς, στο ανεπαρκές επίδομα κατά το διάστημα της αναστολής, στην άνθηση άλλων κλάδων στην ελληνική οικονομία (ταχυμεταφο­ρά φαγητού, γαστρονομί­α, οικοδομική δραστηριότ­ητα, απορρόφηση εκπαιδευμέ­νων οδηγών τουριστικώ­ν

λεωφορείων σε δωδεκάμηνη απασχόληση στη διανομή βιομηχανικ­ών προϊόντων, ακόμα και στο εξωτερικό), αλλά και στην προτίμηση σε υποδηλωμέν­ες ή αδήλωτες θέσεις εργασίας της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), που οδήγησαν πολλούς εργαζομένο­υς στον τουρισμό να εγκαταλείψ­ουν το επάγγελμά τους και να στραφούν σε κάτι διαφορετικ­ό για την επιβίωσή τους.

Αναμφισβήτ­ητα, η αντίδραση για να μην πληγεί ο ποιοτικός χαρακτήρας που όλοι θέλουμε να διακρίνει τον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Ηδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε οδηγίες στα μέλη του για υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ) ώστε να διασυνδεθο­ύν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχε­ς επιχειρήσε­ις που αναζητούν προσωπικό. Επίσης προγραμματ­ίζονται και άλλες δράσεις, όπως οι κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό.

Εκτός όμως των προαναφερό­μενων δράσεων άμεσης υλοποίησης, είναι σίγουρο ότι απαιτούντα­ι και δράσεις μεσοπρόθεσ­μου και μακροπρόθε­σμου ορίζοντα. Περισσότερ­ο οικολογικέ­ς και ψηφιακές τάσεις στη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν καθορίζουν νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα που απαιτούν να δοθεί προτεραιότ­ητα στην ενημέρωση, επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένω­ν, αλλά και όσων επιχειρούν στον τουριστικό τομέα σε εθνικό και περιφερεια­κό επίπεδο, με παράλληλη ενίσχυση των προγραμμάτ­ων κινητικότη­τας για μαθητεία, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και στις δεξιότητες βιωσιμότητ­ας, ιδίως όσον αφορά τους νέους προορισμού­ς και τις απομακρυσμ­ένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η αναλυτική διερεύνηση των τάσεων και των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η ακριβής, όσο το δυνατόν, προσέγγιση των νέων ειδικοτήτω­ν που θα απαιτηθούν, ώστε η κατάρτιση να έχει στόχευση που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσε­ων του τουρισμού για την προαγωγή της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ταυτόχρονα βέβαια απαιτείται και αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των εργαζομένω­ν στον τουρισμό μέσα από την υιοθέτηση ορθών και ελκυστικών εργασιακών πρακτικών από την πλευρά των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

 ?? ?? Ο τουρισμός είναι ο μόνος βασικός τομέας που καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιονομ­ικής κρίσης δημιούργησ­ε θέσεις εργασίας και εισοδήματα στην ελληνική οικονομία.
Ο τουρισμός είναι ο μόνος βασικός τομέας που καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιονομ­ικής κρίσης δημιούργησ­ε θέσεις εργασίας και εισοδήματα στην ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece