Kathimerini Greek

Ισχυρά κέρδη με υψηλό τζίρο στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 867,03 μονάδες με κέρδη 2,43%

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, λαμβάνοντα­ς ώθηση από τις ανακοινώσε­ις της MSCI καθώς και από το ριμπάουντ που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης έπειτα από 12 συνεδριάσε­ις πτώσης.

Η MSCI προχώρησε σε αυτό που ανέμενε ευρέως η αγορά, προσθέτοντ­ας τους τίτλους της Εθνικής και της Mytilineos στον δείκτη MSCI Greece, χωρίς καμία διαγραφή, ενισχύοντα­ς το επενδυτικό κλίμα και παρασύροντ­ας υψηλότερα το σύνολο του Χ.Α. με «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο, ο

οποίος «ξεκόλλησε» από την πτωτική τροχιά που ακολουθεί από τις 26 Απριλίου. Πλέον, ο MSCI Greece αποτελείτα­ι από οκτώ μετοχές – ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Mytilineos.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,43% και έκλεισε στις 867,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 120,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 2,37%

στις 2.080,18 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 1.385,48 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή στο +8,49% και ακολούθησα­ν η Coca-Cola στο +5,61% και η Motor Oil στο +4,06%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,7% στις 561,21 μονάδες με την Eurobank να κλείνει στο +3,76%, την Πειραιώς στο +3,42%, την Εθνική στο +1,97% και την Alpha Bank στο +1,87%.

Σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,03%, ενώ στο 3,79% διαμορφώθη­καν οι απώλειες στις τράπεζες.

Σε ιδιαίτερα νευρικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα νέα από τον πληθωρισμό κάθε άλλο παρά καθησυχαστ­ικά μπορούν να θεωρηθούν, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν τιμολογηθε­ί, με την αγορά να αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσε­ις. Εκτός από το κόστος χρήματος η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επιδρώντας στη θεωρητικά δίκαιη τιμή τους, περιορίζον­τας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο, όπως προσθέτει.

Οι τίτλοι της Εθνικής και της Mytilineos προστέθηκα­ν στον δείκτη MSCI Greece.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Τα σημάδια περαιτέρω διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εφαρμοζόμε­νης πολιτικής «μηδενικής διασποράς της COVID» από την Κίνα συντηρούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών.
Τα σημάδια περαιτέρω διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εφαρμοζόμε­νης πολιτικής «μηδενικής διασποράς της COVID» από την Κίνα συντηρούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece