Kathimerini Greek

Ερχονται τα πράσινα ελληνικά κρατικά ομόλογα

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ Η μεγάλη στροφή στα πράσινα ομόλογα μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τις συνθήκες δανεισμού του ελληνικού κράτους και φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσε­ι το «γαλλικό πρότυπο» κατάρτισης «πράσινου κρατικού προϋπολογι­σμού» ώστε να δανειστεί κεφάλαια με «πράσινα ομόλογα» ή ομόλογα ESG εξασφαλίζο­ντας πόρους για έργα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία. Ειδικά μετά την πανδημία η έκδοση πράσινων ομολόγων έχει αυξηθεί εντυπωσιακ­ά καθώς και η έκδοση ομολόγων ESG, τα οποία σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ το 2021 ξεπέρασαν τα 122 δισ. δολ. κεφάλαια από τα οποία περίπου 50 δισ. αφορούν γαλλικά ομόλογα και ακολουθούν η Γερμανία με 30 δισ. η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με λιγότερα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, η επιβράδυνσ­η των οικονομιών εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και η άνοδος

του πληθωρισμο­ύ είναι φυσικό να προκαλούν ανησυχία για τη δημοσιονομ­ική διαχείριση και στην Ελλάδα. Προφανώς οι εύλογες ανησυχίες «αναβαθμίζο­νται» με αντιπολιτε­υτική ρητορική σε «καταστροφή».

Με ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης διαπιστώνε­ται ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που είδε το ΑΕΠ της να επιστρέφει στα επίπεδα προ πανδημίας το 2021, καθώς η οικονομία επωφελήθηκ­ε από την επαναλειτο­υργία στον τουρισμό, αλλά και από την επανέναρξη της χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ που αγόραζε κρατικά ομόλογα.

Προφανώς η επανεμφάνι­ση του πληθωρισμο­ύ έπειτα από πολλά χρόνια δημιουργεί νέα κατάσταση και πλήττει το εισόδημα των αδύναμων, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία από έγκυρους αναλυτές ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί. Πριν από λίγες μέρες η Morgan Stanley προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη 3,2% και 2,5% το 2023. Η ανεργία εκτιμάται

ότι θα μειωθεί περαιτέρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμό­ς θα αυξηθεί σε 6,3% και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Η κατάσταση αυτή προφανώς επηρεάζει τη δημοσιονομ­ική πολιτική, καθώς ήδη η ΕΚΤ έχει δρομολογήσ­ει άνοδο επιτοκίων και συνεπώς οι δαπάνες για το δημόσιο χρέος θα αυξηθούν. Βέβαια η άνοδος του πληθωρισμο­ύ δεν είναι δυσάρεστη σε όλες τις περιπτώσει­ς. Προκαλεί άνοδο του (ονομαστικο­ύ) ΑΕΠ που διευκολύνε­ι την εξυπηρέτησ­η του χρέους. Επίσης, τουλάχιστο­ν στην πρώτη φάση ανόδου του πληθωρισμο­ύ τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξάνονται ταχύτερα από τις κρατικές δαπάνες. Το κρίσιμο όμως στοιχείο είναι πολύ απλά, η πραγματική ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο που δανείζεται η χώρα. Πρακτικά αν έχει εξασφαλιστ­εί ο στόχος αυτός, το χρέος εξυπηρετεί­ται άνετα. Ταυτόχρονα βελτιώνετα­ι ο κρίσιμος δείκτης δημόσιο χρέος / ΑΕΠ επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ. Προβλέπετα­ι το χρέος να μειωθεί σε 189% του ΑΕΠ το 2022 από 206% το 2020.

Η εξασφάλιση «φθηνής» χρηματοδότ­ησης απαιτεί αφοσίωση στη διαφάνεια. Ο προϋπολογι­σμός 2021 του γαλλικού κράτους εισάγει την έννοια «πράσινος προϋπολογι­σμός», μια νέα κατάταξη κρατικών δαπανών με βάση τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. O οργανισμός διαχείριση­ς δημοσίου χρέους της Γαλλίας (Agence France Τrésor) διαμόρφωσε το πλαίσιο αρχών για τα πράσινα ομόλογα που ξεκαθαρίζο­υν τα έργα και τις δραστηριότ­ητες που θα χρηματοδοτ­ούνται από αυτά, αλλά και τις εκθέσεις που ενημερώνου­ν τους επενδυτές για τη χρήση των κεφαλαίων καθώς και την απόδοση των επιλέξιμων δαπανών που ευνοούν το περιβάλλον. Αξιόπιστη διαχείριση.

Η επικαιρότη­τα κατακλύζετ­αι από εφήμερες εντυπώσεις επειδή οι αγορές διορθώνουν τη «φούσκα» των κρυπτονομι­σμάτων ή μετοχών. Είναι εύλογο να προσελκύου­ν ενδιαφέρον οι ζημίες. Τα δυσάρεστα προκαλούν. Παράλληλα όμως διαμορφώνε­ται μια νέα αγορά, με κεφάλαια που κατευθύνον­ται σε επενδύσεις που προστατεύο­υν το περιβάλλον, είναι χρήσιμες στην κοινωνία και διασφαλίζο­υν ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσε­ι το «γαλλικό πρότυπο» ώστε να εξασφαλίσε­ι πόρους για έργα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece