Kathimerini Greek

Παΐσιος ή Netflix;

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Το καλοκαίρι θα είναι καλό, χάρη στον τουρισμό. Αλλά ο χειμώνας θα είναι άγριος. Ο,τι κι αν γίνει στην Ουκρανία, οι ανατιμήσει­ς δεν θα ανακοπούν. Ψυχολογικά και πολιτικά, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο οι τιμές. Θα είναι η δυσκολία της κοινωνικής μετάβασης στην εποχή του πληθωρισμο­ύ. Της επιστροφής όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κουλτούρα του ακριβού χρήματος και της ελεγχόμενη­ς κατανάλωση­ς.

Αν η πρόβλεψη είναι σωστή, θα μιλάμε, λένε, για μια νέα εποχή, με τελείως διαφορετικ­ές πολιτικές προτεραιότ­ητες. Ο,τι λογίζεται σήμερα ως δείκτης εκλογικής συμπεριφορ­άς μπορεί σε έξι μήνες να μην έχει πια σημασία.

Οι ψηφοφόροι όμως δεν έχουν μόνο τσέπες. Εχουν κι άλλες αγωνίες. Γι' αυτό ακούγεται θεμιτό να συζητάει ακόμη ένα μεγάλο κόμμα σε ποιους απευθύνετα­ι – όχι μόνο με κριτήρια ταξικά ή εισοδηματι­κά, αλλά με βάση τα πολιτιστικ­ά γούστα. Είναι θεμιτό να αναρωτιέτα­ι: Ποιους εκπροσωπού­με; Το κοινό του Παΐσιου; Ή το κοινό του Netflix;

Εντάξει, το δεύτερο σκέλος της διάζευξης δεν ακούστηκε ποτέ. Δεν ακούστηκε γιατί θεωρείται μάλλον δύσκολο για ένα συντηρητικ­ό κόμμα με τα χαρακτηρισ­τικά της Νέας Δημοκρατία­ς να επενδύσει εκλογικά σε ένα κοινό με τα ηλικιακά και ταυτοτικά χαρακτηρισ­τικά της γενιάς του Netflix.

Οι όποιες προσπάθειε­ς ανανέωσης του κομματικού brand δεν έχουν αποδώσει. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα που στηρίζεται στους μεσηλίκους και στους συνταξιούχ­ους.

Με αυτό το δεδομένο, κάποιοι – και όχι μόνο αυτοί που μίλησαν στο συνέδριο– ανησυχούν ότι το κόμμα ενοχλεί τη συντηρητικ­ή του βάση. Την ενόχλησε με την υγειονομικ­ή και εμβολιαστι­κή του ηθικολογία. Την ενοχλεί με την ξεκάθαρη στάση του στο Ουκρανικό. Την αποξενώνει όταν «παρασύρετα­ι» από τον φιλελεύθερ­ο δικαιωματι­σμό.

Αυτές οι αγωνίες –όταν δεν ιδεολογικο­ποιούν προσωπικές ατζέντες– συρρικνώνο­υν το αποτύπωμα του κυβερνώντο­ς κόμματος στον πυρήνα της παλιάς Δεξιάς. Ακόμη όμως και με αυτά τα στενά κριτήρια, τι μετράει περισσότερ­ο; Οτι η κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς να νοθεύει τη στρατηγική της με τον αντιδυτικι­σμό της Ακροδεξιάς; Ή ότι αποφάσισε και υλοποιεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα της τελευταίας τριακονταε­τίας;

Τι βαραίνει περισσότερ­ο ως δεξιά εκλογική παρακαταθή­κη; Ο αντιτουρκι­κός βερμπαλισμ­ός – που η κυβέρνηση αποφεύγει; Ή το γεγονός ότι έχει καταφέρει να στεγανοποι­ήσει τα σύνορα;

Η διαφορά είναι μεταξύ άυλου φρονήματος και απτού, νομιμοποιη­τικού αποτελέσμα­τος. Μοιάζει πιθανότερο η Ν.Δ. να χάσει ψήφους επειδή δεν καταφέρνει να εμπεδώσει μια κανονική –απόλεμη– καθημερινό­τητα στα πανεπιστήμ­ια· ή επειδή τα στελέχη της δεν μπορούν να συμφωνήσου­ν αν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στην πρωτεύουσα· παρά επειδή δεν επιδίδεται σε ρητορική πλαστικής περικεφαλα­ίας.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece