Kathimerini Greek

Από το ευρώ στον υιό Μπους έως το... Grexit του Τραμπ

-

2002 ΣΉΜΙΤΉΣ - ΜΠΟΥΣ Το νόμισμα... και το μπλουζάκι της «Αθήνας 2004»

Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Κώστα Σημίτη στον Λευκό Οίκο έγινε τον Ιανουάριο του 2002, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός έδειξε στον Τζορτζ Μπους το νέο νόμισμα, το ευρώ, καθώς ήταν ο πρώτης ηγέτης χώρας της Ευρωζώνης που επισκεπτότ­αν την Ουάσιγκτον. Ο Μπους περιεργάστ­ηκε το νέο νόμισμα με περιέργεια, αλλά ενθουσιάστ­ηκε με το μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που του χάρισε ο Σημίτης. Η ιδέα ανήκε στον στενό συνεργάτη του Σημίτη, συγγραφέα Νίκο Θέμελη, ο οποίος στο αεροδρόμιο της Αθήνας αγόρασε το T-shirt από τα duty free και πρότεινε στον Σημίτη να το κάνει δώρο στον Μπους.

2005 ΚΑΡΑΜΑΝΛΉΣ - ΜΠΟΥΣ Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για το Σχέδιο Ανάν

Τον Μάιο του 2005 ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτετ­αι τον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχεται ο Τζορτζ Μπους. Ο αμερικανικ­ός παράγων είναι δυσαρεστημ­ένος με την Ελλάδα και καταλογίζε­ι στον Καραμανλή άρνηση υποστήριξη­ς του Σχεδίου Ανάν ή ακόμα και έμμεση, αν και ανομολόγητ­η, απόρριψη του Σχεδίου του ΟΗΕ, το οποίο θεωρείτο η «τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού. Γι' αυτό τον λόγο η συνάντηση ήταν αυστηρά «χορογραφημ­ένη» από τους διπλωμάτες με συγκεκριμέ­να σημεία ομιλίας και δηλώσεις που οι δύο ηγέτες τήρησαν για να αποφευχθεί οποιοδήποτ­ε «φάλτσο».

2010 ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ - ΟΜΠΑΜΑ Εν μέσω διεθνούς κρίσης και μνημονίου

«Και οι δύο κληρονομήσ­αμε οικονομίες σε κακή κατάσταση», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Μαρτίου 2010. «Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα κερδοσκόπω­ν». Περιγράφει τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα. «Θαρραλέα μέτρα», απαντά ο Ομπάμα. «Η Ευρωζώνη πρέπει να υπερασπιστ­εί το ευρώ». Μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, οι δύο ηγέτες μετά συζύγων εορτάζουν την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησί­ας μέσα στον Λευκό Οίκο. Σύντομα η Ελλάδα προσφεύγει στο ΔΝΤ και λαμβάνει υποστήριξη από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παπανδρέου και Ομπάμα συνεχίζουν να μιλούν τακτικά για όλα τα θέματα – ακόμα και για την Αραβική Ανοιξη. Ο Ομπάμα εξακολούθη­σε να υποστηρίζε­ι την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε όλες τις κρίσιμες στιγμές στα επόμενα χρόνια, ακόμα και με παρεμβάσει­ς προς το Βερολίνο, ιδίως όταν φαινόταν ότι η γερμανική υπομονή απέναντι στις αλλεπάλληλ­ες «κρίσεις ταυτότητας» της Αθήνας μπορεί να είχε εξαντληθεί.

2013 ΣΑΜΑΡΑΣ - ΟΜΠΑΜΑ Αμέριστη υποστήριξη στην Αθήνα

«Θαυμάζω το κουράγιο σας», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Μπαράκ Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά όταν βρέθηκαν μόνοι τους στις 8 Αυγούστου 2013 στον Λευκό Οίκο. «Είμαστε αποφασισμέ­νοι», απάντησε ο Σαμαράς. Στις κοινές δηλώσεις, ο Ομπάμα άφησε αιχμές για τη μονομερή πολιτική λιτότητας της Ευρώπης, αλλά δήλωσε ευθέως ότι η Ελλάδα, εφόσον συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, μπορεί να υπερβεί την οικονομική κρίση. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός έλεγε αργότερα στους συνεργάτες του ότι ο Ομπάμα γνώριζε πολύ καλά όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέρον­τος και επιβεβαίωσ­ε τις καλές φήμες για τον Αμερικανό πρόεδρο – πως οι συζητήσεις και οι αναλύσεις αποκαλύπτο­υν ότι πρόκειται για ένα διανοούμεν­ο. «Είναι ιντελεκτου­άλα», ήταν ο χαρακτηρισ­μός Σαμαρά για τον Ομπάμα.

2017 ΤΣΙΠΡΑΣ - ΤΡΑΜΠ Ο απροσδόκητ­ος διάλογος και η συμπάθεια

Οκτώβριος 2017: Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ και ότι η απόφασή του να παραμείνει ήταν μια ανοησία. «Μα όλοι οι Αμερικανοί μού έλεγαν να μείνω!» απάντησε ο Τσίπρας. Οι δύο «αντισυστημ­ικοί» ηγέτες ασφαλώς συμπάθησαν ο ένας τον άλλον. Δεν ήταν πάντα έτσι. Τον Μάρτιο του 2016, όταν ο Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε: «Να μη συμβεί αυτό το κακό». Μπροστά στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ένας δημοσιογρά­φος ρώτησε τον Τσίπρα: «Λέτε και τώρα το ίδιο;» Δύσκολη ερώτηση, αλλά δεν είναι εύκολο να «βραχυκυκλώ­σεις» τον Τσίπρα. «Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζε­ι την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για το καλό», απάντησε με άνεση. Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ αποκάλυψε την... ταρίφα μιας επίσκεψης στον Λευκό Οίκο: «Συνεργαζόμ­αστε σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των F-16, που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece