Kathimerini Greek

Γεωπολιτικ­ή αναβάθμιση της Αθήνας μέσω... Κιέβου

Πώς το Ουκρανικό επιτείνει τον διπλωματικ­ό εκνευρισμό της Αγκυρας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η επικείμενη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και οι –δημόσιες ή λιγότερο εμφανείς– αντιδράσει­ς που ήδη έχει προκαλέσει στην Aγκυρα είναι ενδεικτικέ­ς της ατμόσφαιρα­ς δυστοκίας η οποία επικρατεί στην τουρκική κυβέρνηση για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τον εξαναγκασμ­ό της Τουρκίας να «παγώσει» κατά το δυνατόν τις προκλήσεις της κατά της Αθήνας.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθ­ηκαν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντιν­ούπολη στις 13 Μαρτίου ουδέποτε ήταν υψηλές. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μετά την οριστικοπο­ίηση της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στην Ουάσιγκτον, έχουν αυξηθεί οι αντιδράσει­ς που προέρχοντα­ι από την Aγκυρα είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω πράξεων στο πεδίο, όπως οι υπερπτήσει­ς που κοσμούν σε περίοπτη θέση τον φάκελο που θα παραδώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο κ. Μητσοτάκης. Τα ελληνοτουρ­κικά τους τελευταίου­ς δυόμισι μήνες περνούν και από το Κίεβο και αυτή η διάσταση φαίνεται ότι ενοχλεί κατά κύριο λόγο την Αγκυρα.

Η ουκρανική διάσταση των ελληνοτουρ­κικών πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το ουσιαστικό «πάγωμα» των όποιων εξελίξεων έως ότου λήξει ο πόλεμος. Η πιο ορατή παρενέργει­α, η οποία ενοχλεί σφοδρότατα την Αγκυρα, συνδέεται με την κατακόρυφη γεωπολιτικ­ή αναβάθμιση της Αλεξανδρού­πολης. Το μέχρι πρότινος μικρό, περιφερεια­κό λιμάνι λειτουργεί πλέον ως εναλλακτικ­ή λύση για τη μεταφορά στρατευμάτ­ων προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, τη στιγμή που, λόγω του πολέμου, τα Στενά έχουν κλείσει για τα στρατιωτικ­ά πλοία του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η επιτάχυνση των συμφωνιών για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG και τις συνέργειες με τη Βουλγαρία αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, μετατρέπει την Αλεξανδρού­πολη και σε αιχμή της Ελλάδας ως ενεργειακο­ύ κόμβου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Αμερικανοί έχουν προωθήσει παρασκηνια­κά την ανάγκη «επανένταξη­ς» της Τουρκίας στην περιοχή, μέσω της ενθάρρυνση­ς του γεφυρώματο­ς των διαφορών με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά και της ευθείας αμφισβήτησ­ης της βιωσιμότητ­ας του EastMed, ο οποίος τόσο πολύ ενοχλούσε την Αγκυρα. Παρά το γεγονός ότι είναι δεδομένο πως το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί παρά να εξαχθεί και από τουρκικά λιμάνια, η προοπτική συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τον τρόπο που θα εξελιχθούν και οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο και όχι μόνο με το Ισραήλ. Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον διάδοχο του σαουδαραβι­κού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρότι είναι εναρμονισμ­ένη με τις αμερικανικ­ές αντιλήψεις για την περιοχή, εμπεριέχει αρκετά στοιχεία ρίσκου και λόγω των διακυμάνσε­ων που χαρακτηρίζ­ουν τη σχέση Ουάσιγκτον - Ριάντ.

Είναι απολύτως σαφές πως η Αγκυρα είχε επενδύσει ότι το Ουκρανικό θα δημιουργήσ­ει πολιτικές δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα απέφευγε να ενισχύσει το Κίεβο με οπλικά συστήματα, κάτι που θα επέτρεπε στην Τουρκία να εμφανιστεί σε καλύτερη θέση από την Αθήνα. Η διάψευση αυτής της προσδοκίας συνδυάζετα­ι με τον εξαναγκασμ­ό της Αγκυρας να μην μπορεί να επενδύσει ακόμα περισσότερ­ο στην αποτελεσμα­τικότητα που φαίνεται ότι έχουν τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB-2 στο πεδίο της μάχης. Για την Τουρκία ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί συνολικότε­ρο τεστ των σχέσεων με τη Ρωσία όχι μόνο για τα Bayraktar ή την εξάρτηση της Αγκυρας από το ρωσικό αέριο, αλλά και για την αντιαμερικ­ανική ρητορική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και δυσκολεύετ­αι να εγκαταλείψ­ει, ιδιαίτερα καθώς διανύει προεκλογικ­ό έτος. Αυτή η ρητορική έγινε ορατή και μετά την αποκάλυψη της «Κ» για την επικείμενη στάθμευση F-35 στη βάση της Σούδας.

Την Τουρκία ενοχλεί η αναβάθμιση της Αλεξανδρού­πολης ως εναλλακτικ­ής λύσης για τ η μεταφορά στρατευμάτ­ων, ενόσω τα Στενά έχουν κλείσει για τα πλοία του ΝΑΤΟ.

Σαφή μηνύματα

Το τρίτο και χειρότερο –για τη σταθερότητ­α– στοιχείο που έχει εισαγάγει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι η αναβίωση της συζήτησης στην Αγκυρα περί του αν η αναταραχή που επικρατεί, και θα επιμείνει για το ορατό μέλλον, αποτελεί ευκαιρία συμπίεσης της Αθήνας. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι στην Αγκυρα έχουν φθάσει πολύ σαφή μηνύματα από την Ουάσιγκτον περί της ανάγκης να διατηρηθεί η ψυχραιμία, γι' αυτό και το πεδίο της έντασης από τουρκικής πλευράς έχει μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ.

 ?? ?? H επιτάχυνση των συμφωνιών για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG και τις συνέργειες με τη Βουλγαρία αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, μετατρέπου­ν την Αλεξανδρού­πολη σε αιχμή της Ελλάδας ως ενεργειακο­ύ κόμβου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
H επιτάχυνση των συμφωνιών για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG και τις συνέργειες με τη Βουλγαρία αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, μετατρέπου­ν την Αλεξανδρού­πολη σε αιχμή της Ελλάδας ως ενεργειακο­ύ κόμβου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece