Kathimerini Greek

Μπρα ντε φερ Ερντογάν με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τα F-16

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

«Σκληρό πόκερ» με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αποφάσισε να παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εναντιώθηκ­ε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εμπλέκοντα­ς στο ζήτημα και την Ελλάδα. «Εμείς παρακολουθ­ούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις στο ζήτημα. Διότι οι προηγούμεν­ες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικ­ό σκέλος της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας το 1980, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν ικανοποιεί την τουρκική κυβέρνηση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση του κ. Ερντογάν έγινε λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στο Κογκρέσο σχετικά και με τις αντιρρήσει­ς της Αθήνας στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως θα ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της χώρας του λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Μπάιντεν. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Μπάιντεν, θα αποκαλύψου­με τη στάση μας».

Δημοσιογρά­φοι εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει το δικό του μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Τονίζουν πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθ­εί το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, τότε η Αγκυρα θα καθυστερήσ­ει ή θα βάλει εμπόδια στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διαπιστώνε­ι πως οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και η Αγκυρα δεν εγκαταλείπ­ει τη Μόσχα την εποχή αυτή.

Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης είναι «υψηλού ρίσκου», καθώς αξιωματούχ­οι έχουν διαπιστώσε­ι την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η Τουρκία λόγω της επιλογής της για το ρωσικό αντιαεροπο­ρικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα να αποκλειστε­ί από το πρόγραμμα συμπαραγωγ­ής και προμήθειας των 100 F-35 στο πλαίσιο των κυρώσεων CAATSA. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαπραγμάτ­ευση της Αγκυρας με τελικό στόχο να δώσει την έγκρισή της στην ένταξη των δύο χωρών, αφού όμως έχει πάρει πολλά ανταλλάγμα­τα εντός του ΝΑΤΟ.

Ανεβάζουν τους τόνους

Δεν θεωρείται τυχαίο πως λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η Αγκυρα φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους της ρητορικής εναντίον της Ελλάδας, καθώς πιστεύουν πως η Αθήνα θα επιχειρήσε­ι να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκ­ε πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικέ­ς, επιθετικές πολιτικές, όπως και προβοκατόρ­ικες ενέργειες και ρητορική». Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, επανέφερε τις παλαιότερε­ς θέσεις της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς τόνισε πως η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι η «“κόκκινη γραμμή” της Τουρκίας». Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο θα παραλάβει η χώρα θα χρησιμοποι­ηθεί στη Μεσόγειο, ενώ αξιωματούχ­οι της εταιρείας ανέφεραν πως «το γεωτρύπανο τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στρατιωτικ­οί και πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας σημειώνουν πως σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο από το Κογκρέσο, θα έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Αγκυρα αρχίζουν να συμβιβάζον­ται με την ιδέα του εκσυγχρονι­σμού των 80 F-16 τα οποία ήδη διαθέτει σε επίπεδο Block 70, σχέδιο το οποίο θεωρούν πως μπορεί να περάσει πιο εύκολα από το Κογκρέσο, και να αφήσουν για αργότερα την απόκτηση 40 F-16 Block 70 Viper. O Χουλουσί Aκάρ έχει ξεκαθαρίσε­ι πως

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα δώσει την έγκρισή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, αφού όμως έχει πάρει ανταλλάγμα­τα εντός του ΝΑΤΟ.

το ζήτημα των F-16 και η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι «ζωτικής σημασίας» για την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας μέχρι να κατασκευασ­τεί το τουρκικό «εθνικό μαχητικό» που, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ενταχθεί στον στόλο των μαχητικών μετά το 2032.

Η Αγκυρα βιάζεται και πιέζει για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα, καθώς στη γειτονική χώρα διαπιστώνο­υν πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πολιτικός αναλυτής Οζάι Σεντίρ, στην εφημερίδα Milliyet, κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις αξιωματούχ­ων οι οποίοι τονίζουν ότι «από μόνα τους τα Rafale τα οποία προμηθεύετ­αι η Ελλάδα από τη Γαλλία δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα “τρέχει” και το πρόγραμμα του εκσυγχρονι­σμού των F-16, το οποίο θα ολοκληρωθε­ί το 2027. Τα Rafale σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονι­σμένα F-16 μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σεντίρ, η διαφορά που αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα ή η εμβέλεια των αεροσκαφών, όπως τονίζει, αλλά «τα ραντάρ ASEA τα οποία τοποθετούν­ται στα συγκεκριμέ­να μαχητικά. Τα ραντάρ ASEA, τα οποία βρίσκονται στην πιο σύγχρονη έκδοση των F-16, ουσιαστικά καλύπτουν το 95% του συστήματος των F-35».

 ?? ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως θα ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της χώρας του αφού πρώτα αξιολογήσε­ι όσα θα ειπωθούν στο πλαίσιο της συνάντησης Μπάιντεν - Μητσοτάκη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως θα ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της χώρας του αφού πρώτα αξιολογήσε­ι όσα θα ειπωθούν στο πλαίσιο της συνάντησης Μπάιντεν - Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece