Kathimerini Greek

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

- Toυ ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* * Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London και στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον Aμερικανό πρόεδρο θα πραγματοπο­ιηθεί σε μια χρονική συγκυρία που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται αναμφίβολα στο απόγειό τους. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και μοιράζοντα­ι τις ίδιες αξίες. Η πενταετής Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς συνιστά μια εθνική επιτυχία, που πρέπει όμως να μετουσιωθε­ί σε απτή αμερικανικ­ή υποστήριξη για την ελληνική πλευρά.

Η δημιουργία νέων στρατιωτικ­ών βάσεων εγγυάται το διαρκές ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή, σε μια εποχή που το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον μετατοπίζε­ται προς την Ασία. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα γεωπολιτικ­ά δεδομένα. Με την τολμηρή της απόφαση να στείλει οπλισμό στη δοκιμαζόμε­νη χώρα και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η Αθήνα έχει προκαλέσει την μήνιν της Μόσχας. Δυστυχώς, το Κρεμλίνο διαθέτει τα μέσα και τους μηχανισμού­ς για να υπονομεύσε­ι την κοινωνική ειρήνη και ομόνοια στη χώρα μας. Για λόγους ασφάλειας και μόνο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να στηρίξει μια ενδεχόμενη απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ετσι θα προστατευθ­ούν καλύτερα οι αμερικανικ­ές στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις από υβριδικές απειλές προερχόμεν­ες από αέρα και θάλασσα. Ούτε η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο θα επηρεαστεί από μια τέτοια κίνηση, ούτε θα ενεργοποιη­θεί ξαφνικά το τουρκικό casus belli.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση οφείλει να συνεισφέρε­ι σημαντικά στην προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, η περιφερεια­κή ασφάλεια δεν μπορεί παρά να είναι μια πραγματικά συλλογική υπόθεση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Φινλανδία, Γερμανία) πλέον προγραμματ­ίζουν να αγοράσουν το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 για σκοπούς διαλειτουρ­γικότητας και συμβατότητ­ας μέσα στη Συμμαχία. Η αγορά τέτοιων μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία είναι μια εφικτή επιλογή, εφόσον η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότ­ητας σε έναν μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Χρειάζεται ένα ευνοϊκότερ­ο πρόγραμμα αποπληρωμή­ς για την Αθήνα, ώστε τα ελληνικά F-35 μια μέρα να πετούν μαζί με τα αντίστοιχα αμερικανικ­ά και ευρωπαϊκά στους αιθέρες της Μεσογείου.

Επίσης, η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Οκτώβριο αναγνώρισε στην Ελλάδα τον ρόλο του περιφερεια­κού ηγέτη. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγική­ς αναβάθμιση­ς, η Αθήνα θα ήθελε να έχει λόγο για κάθε σημαντικό ζήτημα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Από την ειρηνευτικ­ή διαδικασία στη Λιβύη μέχρι την επιβίωση της Βοσνίας ως ενιαίας κρατικής οντότητας, η Ελλάδα δύναται να λειτουργεί ως τοποτηρητή­ς των δυτικών συμφερόντω­ν. Με την έμπρακτη ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να παίρνει διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες για την περιφερεια­κή συνεργασία και σταθερότητ­α. Δεν υπάρχει άλλη δημοκρατικ­ή χώρα στην περιοχή που να μπορεί να παίξει έναν τέτοιο πρωταγωνισ­τικό ρόλο.

Για λόγους ασφάλειας και μόνο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να στηρίξει μια ενδεχόμενη απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σύμπλευση με τις ΗΠΑ δεν είναι απόρροια κάποιου εξαναγκασμ­ού, αλλά στρατηγική μας επιλογή. Από τους δύο παγκόσμιου­ς πολέμους και την Κορέα μέχρι τον πόλεμο του Κόλπου, το Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τώρα την Ουκρανία, η Ελλάδα στάθηκε με αφοσίωση δίπλα στους Αμερικανού­ς συμμάχους. Ημασταν πάντα εκεί για αυτούς, συχνά με μεγάλο κόστος. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητ­α και η ανασφάλεια, η Ελλάδα δεν ζητάει ανταλλάγμα­τα για τη φιλία της. Το αμερικανικ­ό εθνικό συμφέρον είναι εκείνο που επιτάσσει την ενίσχυση ενός παλιού και πιστού συμμάχου, όπως είναι η Ελλάδα. Ισως τελικά του μοναδικού που έχει η Αμερική στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece