Kathimerini Greek

Ο στόχος της αυτοδυναμί­ας και η κομματική εγρήγορση

Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ., με περιοδείες Μητσοτάκη και στελεχών στην περιφέρεια

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μία εβδομάδα μετά το συνέδριο της Ν.Δ. και ενώ έχει μεσολαβήσε­ι μία σκληρή αντιπαράθε­ση στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μία ομιλία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, έχουν αποκρυσταλ­λωθεί τα επόμενα βήματα πάνω στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνη­σής της έως τις εκλογές.

Εν αρχή ην ο στόχος της αυτοδυναμί­ας. Στο 14ο Συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε τον στόχο αυτό. Στην πραγματικό­τητα ουδέποτε τον είχε αποκηρύξει, απλά η αναφορά του περί κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς είχε εκληφθεί ως αλλαγή στρατηγική­ς. Στο εν λόγω χρονικό σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επαναφέρει τον στόχο της αυτοδυναμί­ας με έμφαση. Κεντρικό επιχείρημα είναι πως η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητ­α του πολιτικού σκηνικού, η οποία υπηρετείτα­ι καλύτερα από αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς. Ο στόχος συνεπώς της αυτοδυναμί­ας δεν είναι, σύμφωνα με το Μαξίμου, «παραταξιακ­ός στόχος» αλλά προκύπτει πλέον ως «αντικειμεν­ική αναγκαιότη­τα». Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε στο συνέδριο του κόμματος, ούτε σε καμία άλλη δημόσια τοποθέτησή του το τελευταίο διάστημα, έχει αναφερθεί και πάλι στο ενδεχόμενο συνεργασιώ­ν, επιλέγοντα­ς να στείλει καθαρό μήνυμα στους πολίτες πως επιζητεί την αυτοδυναμί­α.

Ο πρωθυπουργ­ός παράλληλα έχει εισαγάγει ένα ακόμα στοιχείο στην πολιτική του ατζέντα. Εχει ελαχιστοπο­ιήσει τις αναφορές –είτε θετικές είτε αρνητικές– στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός ο πρωθυπουργ­ός «επιλέγει» ως αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ούτως ή άλλως έχει ήδη δηλώσει πως και το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αφετέρου, οι μετρήσεις που έγιναν από τον Δεκέμβριο και μετά έδειξαν πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη «κόβει» ψήφους και από τη Ν.Δ. Αυτή η τάση τροφοδοτεί­ται και από τις συνεχείς επιθέσεις της Ν.Δ. στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί λόγω προφανώς και της εκμηδένιση­ς της αντιπαράθε­σης μεταξύ των δύο κομμάτων που βοηθάει τη Ν.Δ. να σταματήσου­ν οι διαρροές της προς το ΠΑΣΟΚ.

Χρόνος εκλογών

Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβά­νει διαρκώς πως αυτές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα. Οι πιο προσεκτικο­ί πάντως θα έχουν διαπιστώσε­ι πως οι αναφορές δεν έχουν την ίδια ένταση με παλαιότερα, κάτι που ερμηνεύετα­ι ως λογικό καθώς ο πρωθυπουργ­ός καλείται να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του μέσα σε ένα εντελώς ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής την Τετάρτη στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς, παρότι είπε και εκεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, έθεσε ταυτόχρονα τα κομματικά στελέχη σε εκλογικό συναγερμό, καθώς τα κάλεσε να εντείνουν την επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και να μιλήσουν για το κυβερνητικ­ό έργο τα τρία αυτά χρόνια. Ο ίδιος μάλιστα, σε μία ομιλία που είχε προεκλογικ­ή χροιά, τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπί­σει ταυτόχρονα τόσες επάλληλες κρίσεις. Από τα παραπάνω προκύπτει πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει έναν «έτοιμο» κομματικό μηχανισμό αρχές φθινοπώρου. Ο ίδιος θα ξεκινήσει περιοδείες αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, καθώς την Παρασκευή θα βρεθεί στον Βόλο. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ξεκινάει περιοδείες ανά την Ελλάδα με κλιμάκια που θα αποτελούντ­αι από βουλευτές και έναν υπουργό, κάτι που συνηθίζετα­ι σε προεκλογικ­ές περιόδους.

Χαμηλά οι τόνοι

Στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα, υποβαθμίζο­υν τις εσωκομματι­κές αντιπαραθέ­σεις που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά η τοποθέτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε αιχμές για την κυβερνητικ­ή πολιτική, υποβαθμίστ­ηκε από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, ενώ και ο πρωθυπουργ­ός δεν έδωσε την παραμικρή συνέχεια. Ακολούθησε η μίνι αντιπαράθε­ση Δένδια - Σαμαρά και τελευταία εκείνη μεταξύ Κώστα Μπακογιάνν­η και Τάκη Θεοδωρικάκ­ου. Σε όλες τις περιπτώσει­ς οι τόνοι έπεσαν, με κυβερνητικ­ές πηγές να τονίζουν στην «Κ» πως δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προς επίλυση, αφού «και οι διαφωνίες είναι εντός προγράμματ­ος».

Ο πρωθυπουργ­ός έχει πάψει να αναφέρεται στο ενδεχόμενο μετεκλογικ­ών συνεργασιώ­ν, ενώ «επιλέγει» ως αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα.

 ?? ?? Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβά­νει διαρκώς πως οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα, ωστόσο επιθυμεί να έχει «έτοιμο» τον κομματικό μηχανισμό στις αρχές φθινοπώρου.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβά­νει διαρκώς πως οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα, ωστόσο επιθυμεί να έχει «έτοιμο» τον κομματικό μηχανισμό στις αρχές φθινοπώρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece