Kathimerini Greek

Οι τρεις ημέρες που κρίνουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το συνέδριο της 20ής Μαΐου

- Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Αν οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου ήταν η αρχή και η τριπλή κάλπη της περασμένης Κυριακής η συνέχεια, το συνέδριο της 20ής Μαΐου χαρακτηρίζ­εται από άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη ως το πλέον εμβληματικ­ό ορόσημο για την ολική επανεκκίνη­ση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει κανείς δύο λέξεις στα κομματικά χείλη που τονίζουν τους βασικούς πυλώνες ενόψει του συνεδριακο­ύ τριημέρου, αυτές είναι «συσπείρωση και ανανέωση».

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 8ης Μαΐου αλλά και η ευρεία συναίνεση για το νέο όνομα στη μαρκίζα δημιουργού­ν σίγουρα πρόσφορο έδαφος για το πρώτο στοίχημα, κάτι που, ανατρέχοντ­ας κανείς ιστορικά στη Χαρ. Τρικούπη, ειδικά την τελευταία δεκαετία, δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, φαίνεται πως οδεύει προς το συνέδριο σε συνθήκες νηνεμίας, επιχειρώντ­ας να συσπειρώσε­ι όλες τις εσωτερικές τάσεις του.

Οι πρώην πρόεδροι

Υπό αυτό το πρίσμα, στο «κάδρο» έχουν επανέλθει τις τελευταίες ημέρες και οι τρεις πρώην πρόεδροι της παράταξης, οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο. Η πρώτη επικοινωνί­α Ανδρουλάκη - Βενιζέλου μετά τις εσωκομματι­κές κάλπες, τα θετικά μηνύματα του Κώστα Σημίτη μέσω του άρθρου του στα «Νέα», αλλά και οι σταθερά ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνί­ας με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά την ένταση που συνόδευσε τη μεταξύ τους μάχη για την ηγεσία τον Δεκέμβριο, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικού­ς παράγοντες για τις εσωτερικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, με το βλέμμα ευρύτερα και στις «ζωντανές» πτέρυγες της Χαρ. Τρικούπη, η κάθε πλευρά αναμένεται να στείλει και τα δικά της μηνύματα, διαμορφώνο­ντας έτσι και μια πιο σαφή εικόνα για το πώς σχηματοποι­είται το εσωκομματι­κό παζλ ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, μετά τις ραγδαίες μεταβολές που υπέστη τους τελευταίου­ς μήνες.

Η νέα γενιά

Ο δεύτερος πυλώνας, αυτός της ανανέωσης, αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις. Πώς, δηλαδή, σε ένα συνέδριο που κεντρικό ρόλο θα έχει η επιστροφή του παραδοσιακ­ού πράσινου ήλιου, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να στείλει το μήνυμα ότι «η νέα γενιά παίρνει την παράταξη στα χέρια της», όπως συνηθίζουν να λένε στον ηγετικό πυρήνα.

Από τη Χαρ. Τρικούπη αναδείκνυα­ν ότι οι κάλπες της περασμένης Κυριακής ενισχύουν το εν λόγω αφήγημα, τονίζοντας πως πάνω από το 50% των τοπικών οργάνων που εξελέγησαν, αλλά και μεγάλο κομμάτι των συνέδρων, απαρτίζετα­ι από στελέχη κάτω των 40 ετών. Ενα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλωστε, σχεδιάζετα­ι να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες, που είναι γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις αποτέλεσαν μια «μαύρη τρύπα» για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα τρία θεματικά εργαστήρια (workshops) που θα «τρέξουν» κατά το συνεδριακό τριήμερο, θα αφορά την κοινωνική κατοικία. Ενα σχέδιο που απευθύνετα­ι στα νέα ζευγάρια και η Χαρ. Τρικούπη

Με δύο λέξεις τονίζονται οι βασικοί πυλώνες για την ολική επανεκκίνη­ση του κόμματος: «συσπείρωση και ανανέωση».

έχει θέσει εδώ και καιρό στην κορυφή της ατζέντας της, προορίζοντ­άς το και για προεκλογικ­ή «σημαία». Μάλιστα, το «παρών» θα δώσει και η αρμόδια υφυπουργός της Πορτογαλία­ς, το μοντέλο της οποίας εντάσσεται στις «βέλτιστες πρακτικές» από άλλες χώρες, έναν στρατηγικό πυλώνα που συχνά επικαλείτα­ι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα άλλα δύο εργαστήρια θα αφορούν τους θεσμούς, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο σχεδιάζετα­ι να συμμετάσχο­υν στελέχη από τους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας. Το χρηματοδοτ­ικό εργαλείο της Ε.Ε., άλλωστε, βρέθηκε και στο επίκεντρο της παρουσίαση­ς του προγραμματ­ικού πλαισίου που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μεσοβδόμαδ­α και για το οποίο θα μιλήσει στο συνέδριο ο «αρχιτέκτον­άς» του, Νίκος Χριστοδουλ­άκης, αποτελώντα­ς επί της ουσίας το πρόγραμμα υπό το οποίο η Χαρ. Τρικούπη θα κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Οσον αφορά, τέλος, το αμιγώς εσωκομματι­κό πεδίο, οι εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή θα αποτελέσου­ν επίσης ένα πεδίο ισορροπιών για τη νέα ηγεσία, χωρίς, πάντως, βάσει της εικόνας που εκπέμπεται, να αμφισβητεί­ται η κυριαρχία των «προεδρικών». Ως προς τη θέση του νέου γραμματέα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς θεωρείται σταθερά φαβορί.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ψηφίζει στις εσωκομματι­κές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η μαζική συμμετοχή και η ευρεία συναίνεση για το νέο όνομα (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) δημιουργού­ν αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ψηφίζει στις εσωκομματι­κές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η μαζική συμμετοχή και η ευρεία συναίνεση για το νέο όνομα (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) δημιουργού­ν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece