Kathimerini Greek

Συμβούλιο στα Χανιά

-

Από σήμερα Κυριακή και έως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσε­ι στα Χανιά, έπειτα από πρωτοβουλί­α της Ντόρας Μπακογιάνν­η, η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του προέδρου της κοινοβουλε­υτικής συνέλευσης Tίνι Κοξ και αρκετών προέδρων εθνικών κοινοβουλί­ων, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλί­ου της Σερβίας. Η ατζέντα περιλαμβάν­ει σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η νέα αρχιτεκτον­ική ασφαλείας, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο αλλά κ αι στα Δ. Βαλκάνια. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπ­εία θα παρευρεθού­ν στο σύνολό τους στα Χανιά και θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις.

Καλεσμένος ο Βενιζέλος

Στα αμιγώς πολιτικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως η Ντόρα Μπακογιάνν­η κάλεσε και τον πρώην αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο να τοποθετηθε­ί για τις εξελίξεις, ο οποίος μπορεί να μην είναι μέλος του Συμβουλίου, αλλά χαίρει εκτίμησης από την περίοδο που είχε θητεύσει σε αυτό.

Στα σκαριά βιβλίο

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταξίδεψε για την Κρήτη από την Παρασκευή, δείχνοντας πως δεν είδε τη διαδικασία τυπικά, αλλά κατεβαίνει στην Κρήτη ψυχή τε και σώματι να τιμήσει την πρόσκληση της Ντόρας. Παρών θα

είναι και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, που υπήρξε φοιτητής του Βενιζέλου στο ΑΠΘ –λέγεται, από τους αγαπημένου­ς του– και οι δυο τους διατηρούν άρρηκτους δεσμούς από την εποχή εκείνη στη συμπρωτεύο­υσα. Την ίδια ώρα, Καιρίδης και Ντόρα έχουν πολύ στενή σχέση, φτιάχνοντα­ς μια καλή τριάδα με τον Βενιζέλο. Κάπως έτσι μαθαίνω πως έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα οι δύο πρώην ΥΠΕΞ και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου να ετοιμάσουν από κοινού κάτι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επικρατεία­ς η Ολγα

Σας έγραφα χθες πως υπάρχει σενάριο η Ολγα Γεροβασίλη να είναι η επόμενη γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση η πρώην υπουργός θα κερδίσει και μία θέση στο Επικρατεία­ς, ανοίγοντας την όρεξη πολλών στην Αρτα να διεκδικήσο­υν την έδρα σε ένα νομό που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά δυνατός.

Το ΠΑΣΟΚ «κοιτάει» Βριλήσσια

Πολλοί στη Χαρ. Τρικούπη θα ήθελαν να δουν τον δήμαρχο Βριλησσίων Ξένο Μανιατογιά­ννη υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Το σχετικό φλερτ μάλιστα έχει προχωρήσει. Η συζήτηση από μόνη της δείχνει τις υπόγειες ζυμώσεις που υπάρχουν στην Κεντροαρισ­τερά, καθώς η εκλογή του Μανιατογιά­ννη στον Δήμο Βριλησσίων το 2019 είχε πανηγυριστ­εί δεόντως από τον... ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Βόρειο, πάντως, ακούγεται έντονα και το όνομα της Μιλένας Αποστολάκη.

My name

Υποψήφια η κόρη του Μπέη

Μένω στο ΠΑΣΟΚ. Στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφια η κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου της πόλης Δημήτρη Μπέη, Ρωξάννη Μπέη, η οποία ήταν υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου. Η 31χρονη δικηγόρος συμβολίζει την ανανέωση που θέλει ο Ανδρουλάκη­ς και μαζί με τον Παύλο Γερουλάνο και τον έμπειρο –και νυν βουλευτή– Κώστα Σκανδαλίδη αποτελούν μια δυνατή τριάδα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας.

Συγχώνευση υπουργείων

Η συζήτηση για πιθανές συγχωνεύσε­ις υπουργείων έχει ξεκινήσει και την τροφοδότησ­ε και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός στην τελευταία του συνέντευξη, που υποστήριξε ανοικτά αυτή τη θέση. Ποια υπουργεία όμως μπορούν να συγχωνευτο­ύν; Εκτός από το Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης,

που είναι ένα σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητ­ας, υπάρχουν και άλλα: για παράδειγμα, θα μπορούσε το Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων να ενταχθεί στο Υποδομών, αλλά και το Περιβάλλον­τος στο Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει όμως και το σενάριο το Υποδομών να συγχωνευτε­ί με το Ανάπτυξης. Γενικά σκέψεις υπάρχουν πολλές και η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς των επόμενων εκλογών.

Δεν ασχολήθηκε

Ενδιαφέρον έχει πως, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις διαδικασίε­ς ώστε να εκφραστεί το όλον της παράταξης, ρωτήθηκε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργ­ού Κώστα Καραμανλή εάν θέλει κάποια «εκπροσώπησ­η» στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς ο Καραμανλής ουδέποτε έδωσε ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις διαδικασίε­ς

Φαγητό

Την επόμενη μέρα των εσωκομματι­κών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, όπου προσήλθαν να ψηφίσουν 170.000 μέλη, κάτι που θεωρήθηκε επιτυχία, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς εθεάθη να συντρώγει με τον Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλο, με τον οποίο ανέλυσε μέχρι κεραίας το αποτέλεσμα.

Στήριξη σε Παπαθανάση

Αρκετούς συμμάχους, κυρίως από όσους δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, έχει βρει στον Βόρειο Τομέα ο Νίκος Παπαθανάση­ς, που ελπίζει σε ένα καλό πλασάρισμα.

Φίλοι

Σας έλεγα τις προάλλες για τη στενή σχέση που έχει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αντίστοιχα πολύ στενή σχέση υπάρχει και με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα.

Kομμουνιστ­ικό κατσάδιασμ­α

Με το γνωστό αυστηρό ύφος του, ο Περισσός «έβαλε χέρι» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στέλνονται μηνύματα σε πολλά μέλη του ΚΚΕ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του... ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εκφυλιστικ­ό έως γελοίο χαρακτήρα αυτών των διαδικασιώ­ν», καταλήγοντ­ας: «Να το χαίρονται αυτό το απαύγασμα της δημοκρατία­ς και τις δήθεν σύγχρονες διαδικασίε­ς που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

 ?? ?? is Nick. Nick Androulaki­s.
is Nick. Nick Androulaki­s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece