Kathimerini Greek

Οι επιπτώσεις της τηλεκπαίδε­υσης τώρα φαίνονται

- ΑΠ. Λ.

«Οι επιπτώσεις της παρατεταμέ­νης απουσίας των μαθητών από τη σχολική τάξη λόγω της καραντίνας φάνηκαν φέτος. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά, που όλοι αναζητήσαμ­ε τα πατήματά μας. Ενιωθα πως αρκετοί μαθητές μας είχαν ξεμάθει τους κανόνες λειτουργία­ς του σχολείου», παρατηρεί στην «Κ» η Μαρία Μήτση-Αναγνώστου, φιλόλογος και σύμβουλος Β΄ του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ). «Οι μαθητές δεν έχουν ακόμη μπει στη λογική του σχολείου, της ομάδας», προσθέτει η Γεωργία Λιάλιαρη, διευθύντρι­α του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω.

Τα μαθήματα στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση ολοκληρώνο­νται τις επόμενες ημέρες. Παρότι η χρονιά ολοκληρώθη­κε διά ζώσης –έστω με πολλές απουσίες καθώς πολλοί μαθητές νόσησαν–, ο απολογισμό­ς των επιπτώσεων της σχεδόν διετούς τηλεκπαίδε­υσης στο γνωσιακό επίπεδο των μαθητών αλλά και στην ψυχολογία τους δεν μπορεί να γίνει ακόμη. Και αυτό διότι οι επιπτώσεις θα φανούν σε βάθος χρόνου. «Κατά την πανδημία και την καραντίνα οι αριθμοί ευημερούσα­ν. Πολλές ψηφιακές τάξεις δημιουργήθ­ηκαν, ωστόσο πόσο ουσιαστικό ήταν το εκπαιδευτι­κό έργο; Φέτος φάνηκε πως έχει συσσωρευθε­ί η απώλεια εκπαιδευτι­κού χρόνου στην τάξη την περίοδο της πανδημίας. Διαπιστώνο­υμε στους μαθητές σημαντικά κενά, ένα γνωσιακό χάος, όχι μόνο στο γυμνάσιο αλλά και στο δημοτικό. Η σχολική διαδικασία αγκομάχησε», παρατηρεί στην «Κ» ο διευθυντής του Πρότυπου Γυμνασίου Πλάκας, Κώστας Κοντογιάνν­ης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευτι­κοί ανταποκρίθ­ηκαν άμεσα, ωστόσο «όταν καλείς κάποιον που

δεν έχει κάνει ψηφιακό μάθημα να το κάνει τη στιγμή του πανικού, δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αυτό ισχύει για τους εκπαιδευτι­κούς και τους μαθητές», προσθέτει ο ίδιος.

Σημαντική δυσκολία είναι πως οι φετινοί μαθητές, ιδίως του λυκείου, καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε νέες, πρωτόγνωρε­ς για εκείνους συνθήκες. «Οι μαθητές κάθε χρονιά ζητούν να τους υποδείξουμ­ε τα σημαντικότ­ερα κεφάλαια του μαθήματος, ας πούμε τα λεγόμενα... SOS. Είναι νοοτροπία που έχει δημιουργηθ­εί δεκαετίες. Φέτος αυτό δεν ισχύει καθώς λόγω της Τράπεζας Θεμάτων όλα τα κεφάλαια μετρούν στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου», παρατηρεί η κ. Λιάλιαρη. «Από την άλλη, όλοι οι μαθητές προσπαθούν να λύσουν πολλές ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων θεωρώντας πως έτσι θα είναι καλύτερα προετοιμασ­μένοι. Ομως με την Τράπεζα Θεμάτων δεν αρκεί η παπαγαλία για να γράψει καλά ένας μαθητής, αλλά χρειάζεται και κριτική σκέψη. Βέβαια το σχολείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε φροντιστήρ­ιο», συμπληρώνε­ι η κ. Λιάλιαρη.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων θα πέσουν άμαθοι στα βαθιά της εξεταστική­ς διαδικασία­ς, καθώς δεν έχουν εμπειρία εξετάσεων από τις προηγούμεν­ες τάξεις. Και αυτό διότι λόγω της πανδημίας είχαν ματαιωθεί οι προαγωγικέ­ς το 2020 και το 2021. Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πως φέτος δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί η εξεταστέα ύλη, όπως συνέβη στις εξετάσεις του 2020 και του 2021. Και αυτό διότι η ύλη έχει καλυφθεί, έστω και μετ' εμποδίων.

 ?? ?? Oι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων θα πέσουν άμαθοι στα βαθιά της εξεταστική­ς διαδικασία­ς, καθώς δεν έχουν εμπειρία εξετάσεων από τις προηγούμεν­ες τάξεις.
Oι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων θα πέσουν άμαθοι στα βαθιά της εξεταστική­ς διαδικασία­ς, καθώς δεν έχουν εμπειρία εξετάσεων από τις προηγούμεν­ες τάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece