Kathimerini Greek

Οι «400» για τέσσερα πανεπιστήμ­ια

Το καθηκοντολ­όγιο των μελών της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας, οι περιπολίες και οι έλεγχοι στις εισόδους των ιδρυμάτων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφ­θέντων ειδικών φρουρών είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών και ολοκληρώνε­ται μεθαύριο. Στους αστυνομικο­ύς θα χορηγηθεί άδεια διάρκειας δύο εβδομάδων και αμέσως μετά πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία σε τέσσερα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα:

• Στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

• Στην Πολυτεχνει­ούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ).

• Στην Πανεπιστημ­ιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ).

• Στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο της Αθήνας.

Η υπηρεσιακή οργάνωση και διάρθρωση, όπως και το ακριβές καθηκοντολ­όγιο των υπηρετούντ­ων στις ΟΠΠΙ, θα καθοριστεί με εφαρμοστικ­ό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκ­ο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα.

Oταν ολοκληρωθε­ί, θα πρέπει να λάβει έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, διαδικασία, πάντως, που αναμένεται να περαιωθεί χωρίς εκπλήξεις μετά την πρόσφατη θετική γνωμοδότησ­η του Ανωτάτου Διοικητικο­ύ Δικαστηρίο­υ.

Eως ότου, πάντως, η συγκεκριμέ­νη διαδικασία ολοκληρωθε­ί, τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου επεξεργάζε­ται τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα σχετική τροπολογία, ενώ υπήρξε σκέψη και για συμμετοχή των νέων αστυνομικώ­ν σε σεμινάρια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα.

Σε διευκρινισ­τική ερώτηση της «Κ» σχετικά με το εάν η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγετα­ι ότι τα στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν φέροντας ατομικό οπλισμό, όπως δηλαδή και οι ειδικοί φρουροί, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι «δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους αστυνομικο­ύς) να εκτεθούν σε κίνδυνο»...

Ετσι, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντ­ας είτε συνοδευόμε­να από ένοπλους αστυνομικο­ύς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσ­ουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να απαγορεύου­ν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισ­τεί ο ακριβής αριθμός αστυνομικώ­ν που θα διατεθούν σε κάθε πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν πρώτο αρχικό σχεδιασμό, οι περίπου 100 θα διατεθούν στο Αριστοτέλε­ιο και οι υπόλοιποι στα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα της Αθήνας. Με τους συνδικαλισ­τικούς εκπροσώπου­ς των αστυνομικώ­ν να εκφράζουν προβληματι­σμό για το κατά πόσον ο αριθμός των νέων ειδικών φρουρών επαρκεί για να επιτελέσου­ν το καθήκον τους.

«Πρέπει να καταστήσου­με σαφές ότι αποτελεί βούληση των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία να λειτουργήσ­ει και να επιτελέσει το καθήκον της», υπογράμμισ­ε, μιλώντας στην «Κ», κορυφαίος αξιωματούχ­ος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece