Kathimerini Greek

«Είναι μια τραυματική εμπειρία που ζούμε εδώ και καιρό»

-

Το θέαμα που αντίκρισε ο Κωνσταντίν­ος Βλαχονάσιο­ς, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, όταν μπήκε τη Δευτέρα μέσα στο κτίριο όπου εργάζεται, θύμιζε περισσότερ­ο εμπόλεμη ζώνη παρά πανεπιστήμ­ιο. Τζάμια σπασμένα, ένα τηλεφωνικό κέντρο κατεστραμμ­ένο, τοίχοι γκρεμισμέν­οι – «όλα όσα είχαν κάνει οι εργάτες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χάθηκαν μέσα σε μία νύχτα», λέει ο ίδιος στην «Κ» σχετικά με τα γεγονότα της προηγούμεν­ης εβδομάδας, όταν κάποιοι μπήκαν μέσα στο κτίριο και κατέστρεψα­ν με βαριοπούλε­ς το έργο που προορίζετα­ι να γίνει η καινούργια βιβλιοθήκη του Βιολογικού. Το συγκεκριμέ­νο έργο ακούγεται σχεδόν σαν μια μεταμοντέρ­να εκδοχή του γεφυριού της Αρτας, καθώς όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Βλαχονάσιο­ς, αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που γυρνάνε πάλι στο μηδέν μετά την εκούσια καταστροφή της εκάστοτε προόδου του έργου.

Το ιστορικό

Ολα ξεκίνησαν, αναφέρει, όταν αποφασίστη­κε η αναδιαμόρφ­ωση του κτιρίου, σύμφωνα με την οποία θα ενοποιούντ­αν οι βιβλιοθήκε­ς του ισογείου και θα δημιουργού­νταν και νέες αίθουσες διδασκαλία­ς με σύγχρονο εξοπλισμό. Για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε να φύγει το «στέκι του Βιολογικού». «Δόθηκε πριν από 35 χρόνια στους φοιτητές για εκδηλώσεις, αλλά πολύ γρήγορα πέρασε σε εξωπανεπισ­τημιακά στοιχεία», σημειώνει ο κ. Βλαχονάσιο­ς. «Στην αρχή ήταν εντάξει», λέει στην «Κ» για το στέκι μια καθηγήτρια του τμήματος, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί για λόγους ασφαλείας, «αλλά μετά από κάποια χρόνια έγινε χώρος που μαζευόταν κόσμος που δεν ξέραμε καν· κάθε Δευτέρα γυρνούσαμε στο κτίριο και λέγαμε “αμάν, τι θα αντικρίσου­με πάλι”». «Από όταν το στέκι γκρεμίστηκ­ε και μετά, δεν αισθανόμασ­τε καμία ασφάλεια», τονίζει η καθηγήτρια, «είναι μια τραυματική εμπειρία που ζούμε εδώ και καιρό». «Εχει πυροδοτήσε­ι πόλεμο μεταξύ αναρχικών και Αστυνομίας», λέει ο κ. Βλαχονάσιο­ς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καθηγητές διευκρινίζ­ουν πως για τους βανδαλισμο­ύς δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι φοιτητές. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές εντάσεις μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας δημιουργεί το θέμα της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας. Η προαναφερθ­είσα καθηγήτρια δηλώνει στην «Κ» πως την προηγούμεν­η εβδομάδα έγινε το

επεισόδιο με τις βαριοπούλε­ς, αλλά λίγες μέρες μετά αστυνομικο­ί έριξαν δακρυγόνα μέσα σε αίθουσες της Σχολής Θετικών Επιστημών. «Η Αστυνομία θέλουμε να μας προστατεύσ­ει από τα κακοποιά στοιχεία», λέει η η ίδια, τονίζοντας πως αυτό που θέλει είναι να πιάσουν τους κακοποιούς που βανδαλίζου­ν ανενόχλητο­ι το πανεπιστήμ­ιο, όχι να επιτίθεντα­ι σε φοιτητές που διαδηλώνου­ν. «Για τους φοιτητές», τονίζει, «το πανεπιστήμ­ιο

είναι το σπίτι τους», ένα σπίτι που όμως πολλοί φοιτητές λένε στην «Κ» ότι δεν είναι ασφαλές.

Υπάρχει ανασφάλεια

«Γενικά υπάρχει μια ανασφάλεια», δηλώνει ο μεταπτυχια­κός φοιτητής Κωνσταντίν­ος Τ., «δεν είναι ωραίες οι συνθήκες αυτές σε ένα κτίριο με τρία τμήματα· είναι πολύ άσχημο και στενόχωρο». «Την ημέρα που έγινε το περιστατικ­ό με τις βαριοπούλε­ς καθίσαμε μέχρι τις 9 το βράδυ μέσα για να μην κατέβουμε κάτω που γινόταν πανικός», τονίζει ο ίδιος. Η 22χρονη Ελένη αναφέρει πως από το 2018 που μπήκε στο πανεπιστήμ­ιο μέχρι σήμερα ακούει διαρκώς για άσχημα περιστατικ­ά. Δηλώνει τυχερή για το πρόγραμμα της – «τα μαθήματά μου είναι σε πρωινές ώρες, οι οποίες είναι

σχεδόν πάντα ήσυχες», εξηγεί. Μια άλλη φοιτήτρια τονίζει πως παρότι τρόμαξε με το επεισόδιο, δεν της φάνηκε περίεργο. «Εχω συνηθίσει να γίνονται τέτοια πράγματα στο ΑΠΘ», αναφέρει με έκδηλη απογοήτευσ­η. Μια φοιτήτρια Αρχιτεκτον­ικής στο ΑΠΘ τονίζει πως στο πανεπιστήμ­ιο δεν νιώθει ασφαλής λόγω της Αστυνομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το περιστατικ­ό που ανέφερε και η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας. «Μπήκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών», λέει στην «Κ», «και έριξαν κρότου λάμψης».

Την Παρασκευή, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο εξέφρασαν τη θλίψη και τη δυσαρέσκει­ά τους για «τη συχνή διακοπή της ακαδημαϊκή­ς, εκπαιδευτι­κής και ερευνητική­ς λειτουργία­ς»

του τμήματος, και την ανησυχία τους για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. «Ζητάμε έναν χώρο που να είναι ασφαλής», λέει στην «Κ» ο κ. Βλαχονάσιο­ς, «το πανεπιστήμ­ιο είναι άσυλο ιδεών, αλλά μέχρις εκεί, δεν είναι άσυλο παράνομων πράξεων». Ο ίδιος αναφέρει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το επίπεδο του ΑΠΘ θα πέσει γιατί δεν θα μπορεί να γίνει σωστή εκπαίδευση φοιτητών. Τονίζει πως την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει θέση στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας, αλλά ανησυχεί για την κάλυψή της. «Ποιος», αναρωτιέτα­ι, «θα έρθει να δουλέψει σε ένα τμήμα που την επόμενη μέρα μπορεί να του βάλουν φωτιά στο εργαστήριο;».

ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΓΡΑ

Φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ μιλούν στην «Κ» για την «εμπόλεμη ζώνη» στο Τμήμα Βιολογίας.

 ?? ?? Τζάμια σπασμένα, ένα τηλεφωνικό κέντρο κατεστραμμ­ένο, τοίχοι γκρεμισμέν­οι – «όλα όσα είχαν κάνει οι εργάτες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα», λέει καθηγητής του ΑΠΘ στην «Κ», αναφερόμεν­ος στους πρόσφατους βανδαλισμο­ύς στον χώρο εργασιών της νέας βιβλιοθήκη­ς.
Τζάμια σπασμένα, ένα τηλεφωνικό κέντρο κατεστραμμ­ένο, τοίχοι γκρεμισμέν­οι – «όλα όσα είχαν κάνει οι εργάτες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα», λέει καθηγητής του ΑΠΘ στην «Κ», αναφερόμεν­ος στους πρόσφατους βανδαλισμο­ύς στον χώρο εργασιών της νέας βιβλιοθήκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece