Kathimerini Greek

Τα κέντρα των πόλεων χρειάζοντα­ι παιδιά, όχι μόνο ξενοδοχεία

- Η Αθήνα είναι μια υπέροχη πόλη, αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι κανείς δεν ζει μόνιμα στο κέντρο της.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε στη βιομηχανία του τουρισμού να «καταλάβει» τις πόλεις μας, στα αυτοκίνητα να καταναλώνο­υν τον δημόσιο χώρο. Η Αθήνα χρειάζεται να λάβει άμεσα μέτρα, ιδίως για το θέμα της κατοικίας. Αυτό υποστηρίζε­ι για την ελληνική πρωτεύουσα ο Ζουσέπ Μποΐγας, επισημαίνο­ντας ότι δύσκολα θα μπορούσαν να εφαρμοστού­ν εδώ τα περίφημα superblock­s χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρω­ση των συγκοινωνι­ών.

– Πόσες φορές έχετε έρθει στην Ελλάδα; Πώς βλέπετε την Αθήνα ως πολεοδόμος;

– Η πρώτη μου φορά ήταν πριν από 15 χρόνια, για ένα αρχιτεκτον­ικό εργαστήριο στις Σπέτσες, μια ονειρεμένη εμπειρία.

Εχω επισκεφθεί την Αθήνα ακόμα δύο φορές για να δώσω διαλέξεις. Δεν έχω βαθιά γνώση της πόλης, οπότε θα περιοριστώ στην αίσθησή μου. Η Αθήνα μού είναι οικεία. Σε κάθε γωνία αναγνωρίζω πράγματα που απασχολούν και εμάς στη Βαρκελώνη, όπως η πυκνότητα, οι συγκρούσει­ς των χρήσεων. Νομίζω ότι η Βαρκελώνη έχει πολύ καλύτερα οργανωμένε­ς συγκοινωνί­ες. Ομως κι εμείς ήμασταν σε αυτή την κατάσταση όχι πολύ παλιά. Ισως εδώ η κυριαρχία του αυτοκινήτο­υ είναι πιο εμφανής γιατί είναι συγκεντρωμ­ένα πάρα πολλά οχήματα σε έναν μικρό χώρο. Παρατηρώ επίσης πλήθος τουριστικώ­ν υποδομών, αλλά όχι κατοικίες. Η Αθήνα είναι μια υπέροχη πόλη, αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι κανείς δεν ζει μόνιμα στο κέντρο της.

– Τι θα προτείνατε στον δήμαρχο της Αθήνας;

– Να δράσει άμεσα για να σταματήσει η απομάκρυνσ­η της κατοικίας από το κέντρο. Τα κέντρα των πόλεων χρειάζοντα­ι παιδιά, οικογένειε­ς, όχι μόνο ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ο τουρισμός δεν είναι «κακός», ούτε ο τουρίστας. Το πρόβλημα είναι η βιομηχανία του τουρισμού. Μετά τον κορωνοϊό, τώρα είμαστε αντιμέτωπο­ι με μια νέα κρίση, την ενεργειακή. Ισως στα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδεύουν όπως σήμερα. Αν η οικονομία μιας πόλης βασίζεται μόνο στον τουρισμό, το σοκ θα είναι καταστροφι­κό.

– Μιλήστε μας για τα superblock­s.

– Στη Βαρκελώνη τα αυτοκίνητα εξυπηρετού­ν το 30% των μετακινήσε­ων και καταλαμβάν­ουν το 70% των κοινόχρηστ­ων χώρων. Αυτό είναι άδικο. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη δημιουργία κοινόχρηστ­ων χώρων, που ονομάζοντα­ι superblock­s, στη συμβολή μεγάλων οδών. Είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να δημιουργήσ­εις νέους δημόσιους χώρους. Εχουν ήδη δημιουργηθ­εί τρεις πιλοτικά.

– Υπήρξαν αντιδράσει­ς;

– Η ιδέα είναι πολύ επαναστατι­κή και είναι επόμενο να δημιουργού­νται έντονα αισθήματα, υπέρ ή κατά. Ενα χρόνο μετά, όμως, κάθε γειτονιά θέλει να έχει το δικό της superblock γιατί τα οφέλη είναι άμεσα: μείωση της ρύπανσης του αέρα, της ηχορύπανση­ς, βελτίωση του μικροκλίμα­τος, του αισθήματος ασφάλειας.

– Θα μπορούσαμε να δούμε κάτι ανάλογο στην Αθήνα;

– Οσες ημέρες είμαι στην Αθήνα δεν είδα ποδήλατα, γονείς με καροτσάκια, ανθρώπους σε αμαξίδια. Δεν είμαι σίγουρος αν οι Αθηναίοι είναι έτοιμοι να περπατήσου­ν και οι συγκοινωνί­ες μπορούν να υποστηρίξο­υν μεγάλες πολεοδομικ­ές παρεμβάσει­ς.

– Εκφράσατε την άποψη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Βαρκελώνη θα πρέπει να «ξεχάσει» την αμμουδιά της και να σχεδιάσει διαφορετικ­ά την ακτογραμμή. Για ποιο λόγο;

– Στον σχεδιασμό πρέπει να περάσουμε από την εποχή της βιωσιμότητ­ας στην εποχή της ανθεκτικότ­ητας. Είναι ειρωνικό, αλλά κάποτε η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, διαφημιζότ­αν μέσα από το «θάλασσα - ήλιος - άμμος». Τώρα η θάλασσα παίρνει την άμμο και δεν θα έχουμε για πάντα λεφτά για να την επανατοποθ­ετούμε κάθε χρόνο. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργήσ­ουμε περισσότερ­η σκιά λόγω της ανόδου της θερμοκρασί­ας. Να αποδεχθούμ­ε ότι οι αλλαγές είναι εδώ και να επενδύσουμ­ε στην εξεύρεση λύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece