Kathimerini Greek

Συμβόλαια θανάτου και λαθρεμπόρι­ο

Στο φως ύποπτες διασυνδέσε­ις σε Κύπρο και Βουλγαρία, καθώς ξετυλίγετα­ι το κουβάρι για τη δολοφονία του «θείου Τζο»

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορί­α πετρελαίου σε Αττική και Περιφέρεια, συμβόλαια θανάτου σε Ελλάδα και Κύπρο, άγνωστες έρευνες στη δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της καλούμενης επιχείρηση­ς «καθαρά χέρια» και ύποπτες διασυνδέσε­ις ανθρώπων της νύχτας με πρώην αστυνομικο­ύς έρχονται στο φως, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας. Με κάποιες αστυνομικέ­ς πηγές ενημέρωσης να επισημαίνο­υν ότι το μυστικό σχετικά με τους δράστες της άγριας δολοφονίας ενδεχομένω­ς να κρύβεται σε συγκεκριμέ­νο σωφρονιστι­κό κατάστημα της χώρας.

Η εκτέλεση του«θείου Τζο», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 53χρονου, συντάραξε τη «νύχτα» και ταυτόχρονα αποτέλεσε αφορμή για απομακρύνσ­εις έμπειρων αξιωματικώ­ν από την Ασφάλεια, με το αιτιολογικ­ό ότι δεν κατάφεραν να σπάσουν την αλυσίδα των φόνων (σ.σ. πάνω από 20 το διάστημα από το 2017 και έπειτα) που έχουν συσχετιστε­ί με την ανεξέλεγκτ­η δράση του οργανωμένο­υ εγκλήματος στη χώρα. Ο Γιάννης Σκαφτούρος αποφυλακίσ­τηκε στα τέλη του 2018 και, ένα χρόνο αργότερα, εταιρεία συμφερόντω­ν του βρέθηκε αναμεμειγμ­ένη σε μεταφορά χημικών διαλυτών από τη Βουλγαρία αρχικά σε κρυφές αποθήκες στην Αττική και στη συνέχεια στις δεξαμενές βενζινάδικ­ων στο λεκανοπέδι­ο για

τη νόθευση και τη λαθρεμπορί­α καυσίμων.

Αστυνομικό­ς που είχε πάρει μέρος στην έρευνα περιέγραψε στην «Κ» ότι βυτία που ανήκαν σε εταιρεία στενού συγγενικού του προσώπου εντοπίστηκ­αν να φορτώνουν διαλύτες από αποθήκη στον Ασπρόπυργο προκειμένο­υ να νοθεύσουν καύσιμα σε 5 πρατήρια της Δυτικής Αττικής. Ως αρχηγός του λαθρεμπορι­κού κυκλώματος είχε περιγραφεί ένας 49χρονος Κύπριος εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από

την Ιντερπόλ για ανθρωποκτο­νία, με τις πληροφορίε­ς από τη Λευκωσία να συνδέουν τη δράση του με «υποθέσεις της νύχτας». Συνελήφθη τελικά στα τέλη Απριλίου 2022 στη Φιλιππούπο­λη της Βουλγαρίας, με τις πληροφορίε­ς στον κυπριακό Τύπο να αναφέρουν ότι ζούσε μέσα σε απίστευτη χλιδή.

Κι ενώ η δίκη για την υπόθεση της λαθρεμπορί­ας του 2019 εκκρεμεί σε πρώτο βαθμό, ένα ακόμη φορτηγό βυτίο που μετέφερε χημικούς διαλύτες και φέρεται να συνδέεται μέσα από δαιδαλώδει­ς διαδρομές με τον Σκαφτούρο

δεσμεύθηκε πρόσφατα σε μεθοριακό πέρασμα της Β. Ελλάδας. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο «θείος Τζο» είχε σύνδεσμο στη Βουλγαρία έναν Ελληνα πρώην αστυνομικό, ο οποίος μεσολαβεί για την προμήθεια των χημικών διαλυτών από τα διυλιστήρι­α της γειτονικής χώρας και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα με πλαστά παραστατικ­ά για λογαριασμό εταιρειών-«φαντάσματα».

Προ ημερών, καλά ενημερωμέν­ες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπι­ση του οργανωμένο­υ

εγκλήματος που είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς (επιχείρηση «καθαρά χέρια»), αστυνομικο­ί της Ασφάλειας Αττικής είχαν πραγματοπο­ιήσει ελέγχους σε 10 βενζινάδικ­α σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας που έχει υπό τον έλεγχό του επιχειρημα­τίας της περιοχής. Εκείνη η έρευνα μόνον άσχετη δεν είναι με την υπόθεση Σκαφτούρου.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι σε πρατήρια ιδιοκτησία­ς τού εν λόγω επιχειρημα­τία κατέληγαν σημαντικές ποσότητες από τους χημικούς διαλύτες της Βουλγαρίας μέσω μηχανισμού που φέρεται να ήλεγχε ο Σκαφτούρος. Επιπλέον, οι αστυνομικο­ί της Ασφάλειας είχαν «πέσει πάνω» στον ιδιοκτήτη των βενζινάδικ­ων στο πλαίσιο της έρευνας για την εξιχνίαση ενός συμβολαίου θανάτου το 2021. Ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί εκείνου του φόνου κατηγορούν­ται πάνω από τέσσερα άτομα. Ο εν λόγω επιχειρημα­τίας διατηρούσε φιλική σχέση με το θύμα του «συμβολαίου», την ίδια ώρα που οι σχέσεις του με τους φερόμενους ως δράστες περιγράφον­ται περισσότερ­ο από εχθρικές. Δίχτυ προστασίας του επιχειρημα­τία φέρεται να είχε απλώσει ο Γιάννης Σκαφτούρος, ο οποίος άλλωστε φέρεται να διατηρούσε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α εμπορική σχέση μαζί του.

Συναντήσει­ς καταδίκων

Ορισμένοι από τους κατηγορουμ­ένους εκείνου του συμβολαίου θανάτου κρατούνται σήμερα σε σωφρονιστι­κό κατάστημα της Κεντρικής Ελλάδας, μαζί με Αλβανούς και Ελληνες, που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης για εμπλοκή σε σοβαρές υποθέσεις της «νύχτας». Κάποιες ύποπτες συναντήσει­ς τους κατά τη διάρκεια τακτικών αδειών που τους χορηγήθηκα­ν από τη φυλακή το τελευταίο δίμηνο δεν πέρασαν απαρατήρητ­ες από τα στελέχη των διωκτικών αρχών, καθώς θεωρήθηκε πιθανό να αποτελούν προπαρασκε­υή σοβαρών εγκληματικ­ών ενεργειών. Μετά τη δολοφονία του Σκαφτούρου τα δεδομένα επαναξιολο­γούνται.

Οπως είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής,

οι περιγραφές ορισμένων από τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Σκαφτούρου κατατείνου­ν στο συμπέρασμα ότι ένας τουλάχιστο­ν από τους εκτελεστές έλκει την καταγωγή του από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στο σώμα του 53χρονου εκτός από βολίδες καλάσνικοφ και πιστολιού 9 mm βρέθηκαν ίχνη από σκάγια κυνηγετική­ς καραμπίνας. Αν και αρχικά θεωρήθηκε πιθανό ο τρίτος από τους δολοφόνους να χρησιμοποί­ησε καραμπίνα, οι πραγματογν­ώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την καραμπίνα χρησιμοποί­ησε ως μέσω άμυνας στη διάρκεια της επίθεσης κάποιος από τους συγγενείς του δολοφονηθέ­ντος, με τα σκάγια να χτυπούν μεταξύ άλλων και τον 53χρονο. Το εύρημα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο από τα σκάγια της καραμπίνας να τραυματίστ­ηκε και κάποιος από τους δράστες!

Σε ό,τι αφορά την κλεμμένη το 2019 από τον Ασπρόπυργο μηχανή Triumph που εγκατέλειψ­αν οι δράστες κατά τη διαφυγή τους, προέκυψε ότι αυτή δεν ακινητοποι­ήθηκε λόγω βλάβης, αλλά ότι το μαγνητικό σταντ της μοτοσικλέτ­ας χτύπησε στο οδόστρωμα και παραμορφώθ­ηκε μεταφέροντ­ας έτσι εσφαλμένη ένδειξη στον ηλεκτρονικ­ό εγκέφαλο να διακόψει τη λειτουργία του κινητήρα. Τόσο η κλεμμένη Triumph όσο και το αγροτικό συγγενούς του Σκαφτούρου, το οποίο οι δράστες αποπειράθη­καν να αρπάξουν, πριν αυτό ακινητοποι­ηθεί σε χαντάκι, βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών.

Το μυστικό σχετικά με τους δράστες ενδεχομένω­ς να κρύβεται σε συγκεκριμέ­νο σωφρονιστι­κό κατάστημα της χώρας.

 ?? ?? Οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας τη Δευτέρα του Πάσχα αποκαλύπτο­υν, μεταξύ άλλων, και επαφές ανθρώπων της νύχτας με πρώην αστυνομικο­ύς.
Οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας τη Δευτέρα του Πάσχα αποκαλύπτο­υν, μεταξύ άλλων, και επαφές ανθρώπων της νύχτας με πρώην αστυνομικο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece