Kathimerini Greek

Το πρώτο βήμα για ελληνικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού

- Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Θετικοί είναι οι εργαστηρια­κοί έλεγχοι για δύο χημικές ουσίες που προτάθηκαν από Eλληνες επιστήμονε­ς και μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν κατά του κορωνοϊού, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη δημιουργία φαρμάκων κατά του SARS-CoV-2 με ελληνική πατέντα! Οι δύο χημικές ουσίες εξετάστηκα­ν, μαζί με πάνω από 80 άλλες από ελληνικά ιδρύματα, στο προηγμένο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρού­πολης, που αναδεικνύε­ι τις δυνατότητε­ς της επιστημονι­κής έρευνας και σε απομακρυσμ­ένες περιοχές της χώρας μας. «Είχαμε την τύχη να εξοπλιστεί το εργαστήριό μας με πολύ προηγμένο εξοπλισμό, κόστους άνω των 300.000 ευρώ, χάρη σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που πήραμε το 2019 για τους ιούς των κουνουπιών, που ταλαιπωρού­ν την περιοχή. Διαμορφώθη­κε ένα εργαστήριο βιοασφαλεί­ας επιπέδου 3, δηλαδή πολύ υψηλού επιπέδου, το μοναδικό –απ' όσο γνωρίζουμε τουλάχιστο­ν– στην Ελλάδα. Οπότε, με το που ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020 ήμασταν έτοιμοι», λέει στην «Κ» ο Ιωάννης Καρακασιλι­ώτης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας και Μοριακής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Βιολογίας.

«Από τις πρώτες μέρες που ήρθε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλλιέργει­α του ιού μέσα στο εργαστήριο και να μελετήσουμ­ε την επίδραση του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Επίσης, το Εργαστήριο Βιολογίας του ΔΠΘ αποτέλεσε και αποτελεί κέντρο αναλύσεων της δραστικότη­τας νέων φαρμάκων. Αποτελώντα­ς το πρώτο σημείο ελέγχου φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2 προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμών προς τα εγχώρια κέντρα παραγωγής και σύνθεσης νέων φαρμάκων. Οι πρόσφατες δημοσιεύσε­ις σε διεθνές επίπεδο νέων φαρμάκων που δοκιμάστηκ­αν στο ΔΠΘ αναδεικνύο­υν το

υψηλό επίπεδο ιολογικής έρευνας στο πανεπιστήμ­ιο, ενώ η συνεχιζόμε­νη μελέτη αναμένεται να διαθέσει άμεσα προς κλινική αξιολόγηση και εμπορική αξιοποίηση τουλάχιστο­ν δύο νέες χημικές ουσίες έναντι του SARS-CoV-2», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Καρακασιλι­ώτης.

«Εφόσον έχουμε κύτταρα με τον ιό, μπορούμε να δοκιμάσουμ­ε φαρμακευτι­κές ουσίες και να δούμε την επίδρασή τους in vitro. Γενικά μιλώντας μπορούμε να πούμε πως διακρίνοντ­αι σε δύο κατηγορίες: Τους αναστολείς έναντι

των υποδοχέων του ιού και τους αναστολείς έναντι του ίδιου του ιού. Δοκιμάστηκ­αν διάφορες ενδιαφέρου­σες ουσίες και αδειοδοτημ­ένα φάρμακα για άλλες ασθένειες που επανατοποθ­ετούνται σε COVID. Είναι κάτι που συνηθίζετα­ι, καθώς τα φάρμακα αυτά είναι ελεγμένα και δοκιμασμέν­α, όσον αφορά τις τοξικολογι­κές επιδράσεις, για παράδειγμα. Επίσης, ήρθαν για μελέτη και πρωτότυπες χημικές ουσίες», σημειώνει ο κ. Καρακασιλι­ώτης.

Βεβαίως, η εργαστηρια­κή εξέταση είναι μόνο η αρχή. «Ακολουθεί ο έλεγχος τοξικότητα­ς και τρεις κλινικές φάσεις, όπου μόνο το κόστος της πρώτης μπορεί να φτάσει και το ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Αρα θα αναζητηθεί σύμπραξη με κάποια εταιρεία ή άλλο φορέα. Το επόμενο βήμα είναι η κατοχύρωση των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, με απόκτηση ευρωπαϊκής πατέντας για τις δύο ουσίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία», εξηγεί ο κ. Καρακασιλι­ώτης.

Το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Αλεξανδρού­πολης μπήκε στη μάχη για την κατανόηση και αντιμετώπι­ση του SARS-COV-2 από το πρώτο διάστημα που η πανδημία ήρθε στην Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε την ανάλυση των στελεχών του κορωνοϊού και φάνηκε πως μεγάλο μέρος αυτών που υπήρχαν στην Ελλάδα είχαν βορειοευρω­παϊκή και αγγλική προέλευση. Ηταν ένα σημαντικό εύρημα για να απαντήσουμ­ε και στο ερώτημα του τουριστικο­ύ ανοίγματος. Είχαμε δυνατότητα ελέγχου του γονιδιώματ­ος του SARSCOV-2 κι έτσι σε συνεργασία με το ΑΠΘ μελετήσαμε την ταυτόχρονη παρουσία του ιού σε άνθρωπο και σε γάτα, με το πέρασμα να έχει γίνει από τον άνθρωπο στο κατοικίδιο. Είδαμε πως δεν χρειάστηκε να τροποποιηθ­εί ο ιός, παρέμεινε

το ίδιο στέλεχος! Ηταν η πρώτη στον κόσμο μελέτη κορωνοϊού ταυτόχρονα και σε άνθρωπο και σε γάτα», λέει ο διευθυντής του εργαστηρίο­υ.

Ενα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα ήταν η διαπίστωση πως ο SARS-COV-2 γερνάει τα κύτταρα τα οποία προσβάλλει! «Μαζί με το ΕΚΠΑ και το εργαστήριο ιστολογίας είδαμε πως ο κορωνοϊός επάγει την κυτταρική γήρανση. Ηταν μια διαπίστωση που είχε γίνει ήδη έπειτα από ιστολογικέ­ς τομές στους πνεύμονες ανθρώπων που είχαν καταλήξει. Οι κυτταροκαλ­λιέργειες ήρθαν να το επιβεβαιώσ­ουν», σημειώνει ο κ. Καρακασιλι­ώτης.

Το δυναμικό των συνεργατών που στελεχώνου­ν το εργαστήριο είναι επαρκές σήμερα και σε υψηλό επίπεδο, αλλά προέρχοντα­ι από προγράμματ­α. Στο μόνιμο προσωπικό υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Κι όπως τονίζει ο κ. Καρακασιλι­ώτης, είναι μεγάλο πρόβλημα η ασυνέχεια στο προσωπικό. Με το τέλος ενός προγράμματ­ος οι ερευνητές και οι άλλοι εργαζόμενο­ι ίσως υποχρεωθού­ν να φύγουν από την Αλεξανδρού­πολη και αυτό σημαίνει απώλεια της «ομάδας» και της εμπειρίας που έχει κατακτηθεί.

Η υψηλού επιπέδου έρευνα στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης.

 ?? ?? Ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας και Μοριακής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Βιολογίας, Ιωάννης Καρακασιλι­ώτης.
Ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας και Μοριακής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Βιολογίας, Ιωάννης Καρακασιλι­ώτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece