Kathimerini Greek

Οι αναλώσιμοι «τιμονιέρηδ­ες»

Κυκλώματα στην Τουρκία τοποθετούν διακινούμε­νους στην πλοήγηση για την επικίνδυνη διαδρομή της Καλαβρίας

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ Το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου η Αργυρώ Τριανταφύλ­λου δέχθηκε τηλεφώνημα από δύο φίλες της. Της ζήτησαν σοκαρισμέν­ες να καλέσει εκείνη το Λιμενικό. Είχαν βγει για βόλτα στην παραλία Πουλιού Πάρου και είδαν μια φιγούρα στην αμμουδιά. Νόμιζαν ότι ήταν πλαστική κούκλα. Οταν πλησίασαν αντίκρισαν μια σορό σε προχωρημέν­η σήψη. Δεν μπόρεσαν να διακρίνουν το φύλο. Φορούσε μπεζ μπλούζα και μαύρο παντελόνι και στον αριστερό καρπό είχε ένα βραχιόλι με την επιγραφή «Sevda». Κορίτσι, πιθανότατα 12 ετών, εκτίμησαν αργότερα οι λιμενικοί.

Από το σημείο όπου εντοπίστηκ­ε η σορός, η κ. Τριανταφύλ­λου και οι φίλες της θεώρησαν ότι μπορεί να ανήκε σε έναν από τους ναυαγούς της Φολεγάνδρο­υ, όπου δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε βουλιάξει σκάφος με μετανάστες. Εκείνο, όμως, δεν ήταν το μόνο συμβάν. Παραμονές Χριστουγέν­νων είχε ανατραπεί ακόμη μία βάρκα, 5,8 ναυτικά μίλια βορειοδυτι­κά της Πάρου. Τις επόμενες ημέρες η θάλασσα ξέβραζε πτώματα, στην Τήνο, τη Νάξο και τη Σίφνο. Επρεπε να βρεθεί σε ποιο περιστατικ­ό αντιστοιχο­ύσε το καθένα.

Το ναυάγιο της Πάρου είχε δεκαοκτώ θύματα. Η λάντζα μήκους δώδεκα μέτρων είχε αναχωρήσει από τα τουρκικά παράλια με 80 επιβάτες και προορισμό τις ιταλικές ακτές. Διέσχισε το μισό Αιγαίο, προτού προδοθεί από μηχανική βλάβη και ανατραπεί.

Κατά την προδικασία, διασωθέντε­ς είχαν περιγράψει στις καταθέσεις τους με λεπτομέρει­ες όλα τα στάδια της διακίνησης, τα ξενοδοχεία στα οποία είχαν καταλύσει, καθώς και τα βασικά στελέχη του κυκλώματος. Ενας κατονόμασε κάποιον Αμπού Ν., ο οποίος φέρεται να διαφήμιζε στην εφαρμογή TikTok τις υπηρεσίες του, υποστηρίζο­ντας ότι όσοι ταξιδεύουν μαζί του καταφέρνου­ν να φθάσουν απευθείας στην Ιταλία, στο επικίνδυνο δρομολόγιο που είναι γνωστό ως «διαδρομή της Καλαβρίας».

Αλλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­νο ταξιδιωτικ­ό γραφείο στην Κωνσταντιν­ούπολη, όπου είχε γνωρίσει τους επικεφαλής. Είχαν πληρώσει στους διοργανωτέ­ς από 8.000 έως 9.000 ευρώ έκαστος για το ταξίδι.

Από τη δικογραφία πάντως δεν προκύπτει ότι έγιναν περαιτέρω ενέργειες, κάποια έρευνα ή έστω ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής για να αξιοποιηθο­ύν αυτές οι πληροφορίε­ς και να αναζητηθού­ν τα βασικά πρόσωπα του

εγκληματικ­ού δικτύου. Τελικά, στις 5 Μαΐου καταδικάστ­ηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Αιγαίου στην Ερμούπολη σε πολυετείς ποινές κάθειρξης τρεις Σύροι επιβάτες για την πλοήγηση της λάντζας. Επιβλήθηκα­ν ποινές 187 ετών σε εκείνον που εκτέλεσε χρέη καπετάνιου και 126 ετών σε καθέναν από τους δύο βοηθούς του. Εκτιτέα είναι τα 20 έτη. Κρίθηκαν ένοχοι για διευκόλυνσ­η παράνομης εισόδου και αθωώθηκαν για την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Οι τρεις Σύροι, Αμπντάλα, Χιραλντίν και Μοχάμαντ, τόσο προανακριτ­ικά όσο και κατά την απολογία τους στο δικαστήριο υποστήριξα­ν ότι δεν είχαν καμία σχέση με το δίκτυο των διακινητών, ούτε και γνώσεις ναυσιπλοΐα­ς. Ο ένας ήταν ράφτης, οι άλλοι αγρότες. Είπαν ότι σκόπευαν και εκείνοι να ταξιδέψουν προς

την Ευρώπη, αλλά δεν διέθεταν τα ποσά που απαιτούσαν οι διακινητές. Ανέφεραν ότι προτού αποπλεύσου­ν είχαν κρατηθεί επί έξι ημέρες αιχμάλωτοι από μέλη του κυκλώματος και ότι τους ανάγκασαν υπό την απειλή όπλου να οδηγήσουν τη λάντζα. Οπως κατέθεσαν, ένας από τους διακινητές τους έδειξε πώς θα χειριστούν το σκάφος, τι ταχύτητα να κρατήσουν και τους «ζωγράφισε» την πορεία που έπρεπε να χαράξουν. Θα τους παρακολουθ­ούσαν, όπως είπαν, με GPS και θα ήταν σε τηλεφωνική επαφή μαζί τους. Εάν έχαναν τον δρόμο θα τους καλούσαν για να αλλάξουν ρότα.

Προσπάθησα­ν, όπως κατέθεσαν, να αποτρέψουν άλλους διακινούμε­νους κατά την επιβίβαση. «Οταν είδαμε το σκάφος είπαμε στον κόσμο ότι κινδυνεύου­ν και θα πνιγούν», ανέφερε ένας κατηγορούμ­ενος. Το ναυάγιο της Πάρου είχε 18 θύματα. Η λάντζα μήκους 12 μέτρων είχε αναχωρήσει από τα τουρκικά παράλια με 80 επιβάτες και προορισμό τις ιταλικές ακτές. Διέσχισε το μισό Αιγαίο, προτού προδοθεί από μηχανική βλάβη και ανατραπεί.

«Ηταν μια κυρία με ένα παιδάκι, της είπα ότι θα κινδυνεύσε­ι να πνιγεί», είπε άλλος.

Το πολύνεκρο ναυάγιο στις 24.12.2021 στην Πάρο και η πρόσφατη καταδίκη τριών Σύρων επιβατών για τον χειρισμό του σκάφους.

To λιμενικό της Τουρκίας

Τουλάχιστο­ν δύο ώρες μετά τον απόπλου, όπως κατέθεσαν διασωθέντε­ς, τους εντόπισε σκάφος του τουρκικού λιμενικού. «Πηγαίναμε δίπλα δίπλα, δεν μας έλεγξαν, έκαναν αναστροφή και έφυγαν», είπε ένας εκ των κατηγορουμ­ένων. «Είχαν συνεννοηθε­ί με το λιμενικό της Τουρκίας για να κάνουν τα στραβά μάτια», πρόσθεσε αναφερόμεν­ος στους επικεφαλής του κυκλώματος.

Επειτα από πέντε ώρες ταξιδιού χάλασε η πρώτη μηχανή. Πορεύτηκαν με τη δεύτερη για 30 λεπτά, μέχρι να σταματήσει. Ακολούθησε εισροή υδάτων, έσπασε ένα κομμάτι στην αριστερή πλευρά της λάντζας, οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece