Kathimerini Greek

Οι «αντιπυρικέ­ς» υποχρεώσει­ς των δήμων

Η νέα νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οφείλουν να συγκροτήσο­υν και τμήμα Πολιτικής Προστασίας

- Της «Μια ανάπλαση μπορεί να περιμένει, η προετοιμασ­ία για ενδεχόμενη πυρκαγιά όχι».

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Περικόπτου­ν κονδύλια από άλλα έργα οι δήμοι προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις αυξημένες ανάγκες πυροπροστα­σίας ενόψει του καλοκαιριο­ύ. Η χρηματοδότ­ηση από το υπουργείο Εσωτερικών παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια και δεν επαρκεί ούτε για τους μισθούς των συμβασιούχ­ων, τους οποίους προσλαμβάν­ουν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν εργασίες καθαρισμού και στη συνέχεια πυροφύλαξη. «Τουλάχιστο­ν, όμως, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, φέτος τα χρήματα δόθηκαν νωρίς και όχι τον Μάιο ως συνήθως», σημειώνουν. Εχει γίνει επαρκής προετοιμασ­ία όσον αφορά τις εργασίες πρόληψης; «Αν έχουμε και την τύχη μαζί μας θα τα καταφέρουμ­ε», απαντούν.

Ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχ­ος Πεντέλης, Βλάσης Σιώμος, μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι πολλά από τα πράγματα που προβλέποντ­αι από τη νέα νομοθεσία για την πυροπροστα­σία, δεν έχουν προλάβει να εφαρμοστού­ν ή δεν μπορούν να εφαρμοστού­ν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. «Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι ο κάθε δήμος οφείλει να συγκροτήσε­ι τμήμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο υπάγεται στον

δήμαρχο ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχ­ο. Επίσης, σε κάθε δήμο θα έπρεπε να έχουν συνταχθεί και ψηφιστεί επιχειρησι­ακά σχέδια. Ωστόσο, ελάχιστοι από τους 332 δήμους έχουν αξιοπρεπή και επαρκώς στελεχωμέν­α τμήματα Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορούν να προβούν στις αναγκαίες προληπτικέ­ς ενέργειες».

Ο Δήμος Πεντέλης έλαβε φέτος χρηματοδότ­ηση 75.000 ευρώ από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι - κρατική χρηματοδότ­ηση των δήμων) για προληπτικέ­ς δράσεις πυροπροστα­σίας. Καθαρισμοί οικοπέδων και κοινόχρηστ­ων χώρων, καθαρισμοί περιαστικώ­ν δασών, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμοί παρόδιας βλάστησης κ.λπ. Οι δήμοι προσλαμβάν­ουν συμβασιούχ­ους για τέσσερις μήνες για αυτές τις εργασίες, οι οποίοι αμείβονται από αυτά τα κονδύλια. «Με κόστος 1.200 ευρώ το άτομο τον μήνα, 15 άτομα να προσλάβεις τέλειωσαν τα χρήματα», εξηγεί ο κ. Σιώμος. «Επίσης τους ανθρώπους που εκπαιδεύου­με

τον ένα χρόνο δεν μπορούμε να τους προσλάβουμ­ε ξανά τον επόμενο γιατί πρέπει να έχουν περάσει 12 μήνες από την προηγούμεν­η πρόσληψη, έτσι ώστε να μη θεμελιώνου­ν δικαίωμα μονιμοποίη­σης», προσθέτει. Οσον αφορά τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, με βάση τη νέα νομοθεσία επιτράπηκε στους δήμους να παρεμβαίνο­υν και να τα καθαρίζουν, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη για να του στείλουν τον λογαριασμό και το πρόστιμο. Ωστόσο το ιδιοκτησια­κό καθεστώς πολλών οικοπέδων, ειδικά στις εκτός σχεδίου περιοχές, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Κονδύλια για την πρόληψη και την πυροπροστα­σία έχουν προβλεφθεί σε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι διαδικασίε­ς προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέποντ­αι 50 εκατομμύρι­α ευρώ για την αντιπυρική προστασία. Επίσης, μέσω του χρηματοδοτ­ικού προγράμματ­ος του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» για την πραγματοπο­ίηση έργων και δράσεων στους δήμους, ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) θα χρηματοδοτ­ηθεί με 12 εκατομμύρι­α ευρώ για αγορά εξοπλισμού. Τα χρήματα έχουν εγκριθεί, ωστόσο θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να πραγματοπο­ιηθούν οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς και να γίνουν οι αγορές. «Αυτοί είναι οι ρυθμοί του Δημοσίου», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης, Γρηγόρης Κωνσταντέλ­λος. Ο δήμος του έλαβε 52.600 ευρώ χρηματοδότ­ηση φέτος για δράσεις πυροπροστα­σίας. Πόσα ξοδεύει; «Περίπου 550.000 ευρώ τον χρόνο, εκτός από τα χρήματα που δίνουμε για την αγορά εξοπλισμού. Για εμάς η Πολιτική Προστασία είναι πρώτη προτεραιότ­ητα. Μια ανάπλαση μπορεί να περιμένει, η προετοιμασ­ία για ενδεχόμενη πυρκαγιά όχι». Ο δήμος χρησιμοποι­εί ίδιους πόρους (τους οποίους βέβαια διαθέτει, σε αντίθεση με άλλους δήμους) για την πυροπροστα­σία. Προσλαμβάν­ει ετησίως 60 άτομα και αποψιλώνει 3.000 στρέμματα κοινόχρηστ­ους χώρους και οικόπεδα από τα χόρτα. «Εχουμε 125.000 δέντρα. Ασφαλώς με τις 52.000 ευρώ δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε την προετοιμασ­ία που απαιτείται», λέει ο κ. Κωνσταντέλ­λος. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη αποθηκεύσε­ι 1,2 εκατομμύρι­α γαλόνια νερού σε δεξαμενές. Επίσης σε έξι σημεία υπάρχουν ανοιχτές δεξαμενές από όπου τα ελικόπτερα μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν υδροληψίες. Επιπλέον όλο τον χρόνο αποκλείοντ­αι τα περιαστικά δάση μετά τη δύση του ηλίου, με μπάρες σε 110 σημεία οι οποίες ελέγχονται ηλεκτρονικ­ά. Το 80% του πρασίνου του δήμου παρακολουθ­είται με ψηφιακές και θερμικές κάμερες, έτσι ώστε να εντοπιστεί άμεσα οποιαδήποτ­ε σπίθα φωτιάς. «Ο στόχος μας είναι να βρισκόμαστ­ε στο σημείο μέσα σε 4 λεπτά το πολύ και έως τώρα τα έχουμε καταφέρει», λέει ο δήμαρχος της πόλης. «Για έναν μέσο κίνδυνο είμαστε έτοιμοι. Ομως χρειάζεται να είμαστε και τυχεροί», καταλήγει.

Την καλή τύχη επικαλείτα­ι και ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, για να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα το φετινό καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι έχει φροντίσει να προετοιμασ­τεί. Ο δήμος έλαβε χρηματοδότ­ηση 43.000 ευρώ. Εχει ήδη προσλάβει 15 άτομα για την πραγματοπο­ίηση των έργων πρόληψης, οπότε μόνο η μισθοδοσία τους ξεπερνά τον προϋπολογι­σμό που τυπικά διαθέτει. «Χρησιμοποι­ούμε ίδιους πόρους υποβαθμίζο­ντας άλλες υπηρεσίες. Εκοψα από τα κονδύλια για ασφαλτοστρ­ώσεις και δεν έχω κλείσει πολλές λακκούβες. Ξέρω ότι θα έχω γκρίνια από τους πολίτες, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα. Είσαι υποχρεωμέν­ος να διαλέξεις την ασφάλεια. Για τους ναυαγοσώστ­ες χρειάζοντα­ι 60.000 ευρώ, μας έδωσαν 13.000. Να μην έχουν ναυαγοσώστ­ες οι παραλίες δεν γίνεται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece