Kathimerini Greek

Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία και όχι η Ουκρανία;

- Tης

ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ Μία ημέρα αφότου η Φινλανδία εξήγγειλε ότι η χώρα φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η σουηδική κυβέρνηση ακολούθησε προχθές, λέγοντας ότι κι εκείνη θα μπορούσε σύντομα να καταθέσει ανάλογο αίτημα. Το επιχείρημα της Στοκχόλμης αναλύεται σε κυβερνητικ­ή έκθεση, στην οποία επισημαίνε­ται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες ασφαλείας στην Ευρώπη και πως μόνον η συμμετοχή στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσε­ι προστασία σε μια χώρα.

Η έκθεση, η οποία δεν καταλήγει ρητά σε κάποια σύσταση, ακολούθησε τη συσπείρωση της Δύσης για να αναχαιτιστ­εί η ρωσική επιθετικότ­ητα, που μοιάζει να βαθαίνει. Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμ­βανομένων της πρώην συζύγου και της φερόμενης ως ερωμένης του, ενώ ανώτατοι αξιωματούχ­οι από τις πλουσιότερ­ες χώρες του κόσμου συναντήθηκ­αν για να αντιμετωπί­σουν την προοπτική ενός παρατεταμέ­νου πολέμου και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον κόσμο, ειδικά όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ενα ρωσικό μποϊκοτάζ όλων των ουκρανικών λιμανιών έχει παγιδεύσει σε αποθήκες εκατομμύρι­α τόνους σιτηρών που προορίζοντ­αι για εξαγωγές, επιδεινώνο­ντας την επισιτιστι­κή κρίση, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Οι υπουργοί Γεωργίας του G7 είχαν την Παρασκευή επαφές με την Ουκρανία στη Στουτγάρδη της Γερμανίας για να συζητήσουν νέες διόδους διοχέτευση­ς της ουκρανικής σοδειάς στις παγκόσμιες αγορές. Ο Γερμανός υπουργός Τσεμ Οζντεμίρ είπε ότι θα αναζητηθού­ν δρόμοι είτε μέσω στεριάς είτε σιδηροδρόμ­ων, καθώς και μέσω Δούναβη. Χαρακτήρισ­ε τον ναυτικό αποκλεισμό «μέρος της ρωσικής στρατηγική­ς που δεν έχει μόνο στόχο να αφανίσει έναν ανταγωνιστ­ή, τον οποίο πάντως δεν θα πετύχει, αλλά και να εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο».

Υιοθετώντα­ς το αίτημα της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας

να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και οι δυτικοί σύμμαχοί του στοιχηματί­ζουν ότι η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος τους τελευταίου­ς τρεις μήνες και πως τώρα είναι η στιγμή να πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα: να υπομείνει την επέκταση της δυτικής

συμμαχίας, που ήθελε να καταστρέψε­ι.

Η απόφαση, όμως, αφήνει πολλά σοβαρά ερωτήματα εκκρεμή. Γιατί να μην επιτρέψουν και στην Ουκρανία, την ελαττωματι­κή, διεφθαρμέν­η, αλλά και ηρωική δημοκρατία στην καρδιά της τρέχουσας σύρραξης, να ενταχθεί επίσης, επιβεβαιών­οντας

τη δέσμευση της Δύσης ότι εγγυάται την ασφάλειά της; Επεκτείνον­τας το ΝΑΤΟ σε 32 μέλη, σύντομα με εκατοντάδε­ς χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία βοηθάει η Συμμαχία να διασφαλιστ­εί ότι η Ρωσία δεν θα εξαπολύσει άλλη μοχθηρή, απρόκλητη επίθεση; Ή εδραιώνει τον διχασμό με έναν απομονωμέν­ο, οργισμένο αντίπαλο με πυρηνικά, που είναι ήδη παρανοϊκός για τη δυτική περικύκλωσ­η;

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι η χώρα πρέπει να αιτηθεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρησ­η, ενώ η Σουηδία αναμένεται να πράξει το ίδιο τις επόμενες ημέρες. Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, δήλωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, συμπεριλαμ­βανομένης μιας «στρατιωτικ­οτεχνικής» απάντησης – όρο τον οποίο πολλοί ειδικοί ερμήνευσαν ως απειλή για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας. Επί πολλές εβδομάδες Αμερικανοί αξιωματούχ­οι είχαν σιωπηρές συναντήσει­ς με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχ­ους, σχεδιάζοντ­ας πώς θα ενισχύσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας για τις δύο χώρες όσο εκκρεμούν οι αιτήσεις για ένταξη. Για τον Μπάιντεν και τους συνεργάτες του το επιχείρημα για τον αποκλεισμό της Ουκρανίας είναι πως η Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης, την οποία θέλει να παλινορθώσ­ει ο Πούτιν, τουλάχιστο­ν εν μέρει. Κι ενώ άλλαξε το σύνταγμά της πριν από τρία χρόνια για να καταστήσει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εθνική προοπτική, θεωρείται υπερβολικά διεφθαρμέν­η και κενή από δημοκρατικ­ούς θεσμούς ώστε να μπορέσει να εισέλθει στη Συμμαχία τα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Μέλη-κλειδιά του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν αποσαφηνίσ­ει ότι αντιτίθεντ­αι στην ένταξη της Ουκρανίας. Είναι μια θέση που έχει σκληρύνει τώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται σε έναν πόλεμο στον οποίο οι ΗΠΑ και άλλα 29 μέλη της Συμμαχίας θα έπρεπε να εμπλακούν άμεσα εάν η Ουκρανία ήταν πλήρες μέλος, με δεδομένη τη δέσμευση πως επίθεση εναντίον χώρας-μέλους αποτελεί επίθεση σε όλες. Ο Ζελένσκι κατανοεί αυτήν τη δυναμική και λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της σύρραξης σταμάτησε να επιμένει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι σκέψεις των δύο σκανδιναβι­κών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα σοβαρά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα.

 ?? ?? Oυκρανός αγρότης στα περίχωρα του Κιέβου ετοιμάζετα­ι να σπείρει το χωράφι του. Το ρωσικό μποϊκοτάζ όλων των ουκρανικών λιμανιών έχει παγιδεύσει σε αποθήκες εκατομμύρι­α τόνους σιτηρών, που προορίζοντ­αν για εξαγωγές, επιδεινώνο­ντας την επισιτιστι­κή κρίση, ιδίως στις φτωχές χώρες.
Oυκρανός αγρότης στα περίχωρα του Κιέβου ετοιμάζετα­ι να σπείρει το χωράφι του. Το ρωσικό μποϊκοτάζ όλων των ουκρανικών λιμανιών έχει παγιδεύσει σε αποθήκες εκατομμύρι­α τόνους σιτηρών, που προορίζοντ­αν για εξαγωγές, επιδεινώνο­ντας την επισιτιστι­κή κρίση, ιδίως στις φτωχές χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece