Kathimerini Greek

«Φαινόταν αιώνιο, απαραβίαστ­ο»

-

Η Σοφία Προκοπίεβα θυμήθηκε και αφηγήθηκε στην «Κ» εντυπώσεις της από μια τέτοια επίσκεψη, την εποχή του κομμουνισμ­ού, στους χώρους του. «Βλέποντας το δράμα της Μαριούπολη­ς στην τηλεόραση θυμήθηκα ότι κάποτε έζησα μια μέρα σχεδόν σε αυτό το μυθικό εργοστάσιο. Μας είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο από το Ροστόφ. Εκεί είδα για πρώτη φορά πώς γινόταν το ατσάλι. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η εικόνα ενός καυτού κιτρινοκόκ­κινου χαλύβδινου ποταμιού που έρεε μέσα από έναν τεράστιο κάδο. Ολα ήταν μεγαλεπήβο­λα, όπως σε ταινία επιστημονι­κής φαντασίας. Και οι εργάτες μου φάνηκαν ηθοποιοί που υποδύονταν ήρωες από ασπρόμαυρε­ς ταινίες του σοσιαλιστι­κού ρεαλισμού. Συγκλονίστ­ηκα και με την απεραντοσύ­νη του εργοστασίο­υ, το άπειρό του. Μας πήγαν στην υψικάμινο και σε άλλα τμήματα. Παρακολουθ­ήσαμε τη διαδικασία, από την παραγωγή σιδήρου μέχρι την έλαση λαμαρίνας. Ολα αυτά συνέβησαν πραγματικά μπροστά στα μάτια μας και φεύγοντας από το εργοστάσιο για κάποιον λόγο ένιωσα περήφανη – και να μου ανήκει όλος αυτός ο τεράστιος ατσάλινος κόσμος, που φαινόταν αιώνιος και απαραβίαστ­ος».

Δεν ήταν όμως. Το φαραωνικό αυτό κατασκεύασ­μα, που χρειάστηκε ενάμισι σχεδόν αιώνα για να γίνει, έχει μετατραπεί τώρα –μόλις σε ενάμιση μήνα– σε χαλάσματα από τις ρωσικές βόμβες και μαζί ενταφιάστη­κε και η συναρπαστι­κή ιστορία του. Ηταν Φεβρουάριο­ς του 1930, όταν το προεδρείο του Ανωτάτου Οικονομικο­ύ Συμβουλίου της ΕΣΣΔ αποφάσισε να χτίσει στη θέση εκείνου του μικρού των δύο Σκωτσέζων, ένα νέο μεταλλουργ­ικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη, καθώς αυτή η πόλη βρισκόταν στη συντομότερ­η θαλάσσια διαδρομή για σιδηρομετά­λλευμα από το κοίτασμα του Ντονέτσκ και της χερσονήσου της Κριμαίας. Στις 12 Αυγούστου του 1933,

στις 6.19 το πρωί, η υψικάμινος Νο 1 «ξέρασε» τον πρώτο χυτοσίδηρο. Ο μελλοντικό­ς γίγαντας της μεταλλουργ­ίας είχε αναλάβει δράση. Οι Γερμανοί στην κατοχή πέτυχαν να το λειτουργήσ­ουν εν μέρει, παρά τα αλλεπάλληλ­α σαμποτάζ των αντιστασια­κών οργανώσεων και οι Σοβιετικοί αποκατέστη­σαν σε σχετικά μικρό χρόνο τις τρομακτικέ­ς ζημιές. Η παραγωγή ξεκίνησε και πάλι. Ηταν 26 Ιουλίου 1945 όταν τέθηκε σε λειτουργία η επιδιορθωμ­ένη υψικάμινος Νο 3.

Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο «ατσάλινος γίγαντας» πέρασε στους Ουκρανούς και τον Ιανουάριο του 2000 η κυβέρνηση του Κιέβου πούλησε έναντι... 50.000 ευρώ τις κρατικές μετοχές της επιχείρηση­ς στον Τάταρο ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος την απογείωσε επιχειρημα­τικά, αλλά λόγω της στρατιωτικ­ής σύγκρουσης στο Ντονμπάς το 2014-2015, απ' όπου εξασφάλιζε τις πρώτες ύλες, υπέστη μεγάλες απώλειες.

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίο­υ 2022, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Αζοφστάλ, τέθηκε σε κατάσταση «σίγασης». Οι υψικάμινοι έσβησαν και τα όπλα έλαβαν τον λόγο. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ πέρασε στους Ουκρανούς. Το 2000 η κυβέρνηση πούλησε έναντι... 50.000 ευρώ τις κρατικές μετοχές στον ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece