Kathimerini Greek

Το λογισμικό Pegasus και η «θυσία» της Εστεβάν

Σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων κινητών και στην Ισπανία – Απεπέμφθη η επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν CNI

-

Για μία ακόμη φορά, σε μία ακόμη χώρα, περίεργες εξελίξεις αναδεικνύο­υν τα δυσδιάκριτ­α όρια μεταξύ κράτους και παρακράτου­ς, μεταξύ νόμιμης και παράνομης άσκησης της κρατικής εξουσίας, ενώ τα ερωτήματα που γεννώνται είναι περισσότερ­α από τις διαθέσιμες απαντήσεις.

Για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο βρίσκεται το λογισμικό Pegasus, της ισραηλινής εταιρείας NSO, το οποίο επιτρέπει τη μετατροπή κινητών τηλεφώνων σε απόλυτες συσκευές παρακολούθ­ησης, με απορρόφηση όλων των επικοινωνι­ών και ενεργοποίη­ση της κάμερας και του μικροφώνου τους, εν αγνοία των χρηστών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς που έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν χρήση του λογισμικού εναντίον στελεχών της αντιπολίτε­υσης, δημοσιογρά­φων, ακτιβιστών κ.λπ. είναι οι κυβερνήσει­ς της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και τώρα της Ισπανίας, ενώ χρήση του λογισμικού έχει γίνει εναντίον δημοσιογρά­φων και στην Ελλάδα.

Η πηγή των αποκαλύψεω­ν για τις παρακολουθ­ήσεις, το καναδικό εργαστήριο τεχνολογία­ς Citizen Lab, που εξέτασε τα τηλέφωνα των θυμάτων, πυροδότησε τις δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία, οι οποίες

οδήγησαν στην αποπομπή της επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν CNI, Παθ Εστεβάν. Η Εστεβάν είχε καταθέσει κεκλεισμέν­ων των θυρών ότι η υπηρεσία της είχε δικαστική άδεια για την παρακολούθ­ηση 18 Καταλανών αυτονομιστ­ών, ενώ οι έρευνες του Citizen Lab έδειξαν ότι στην πραγματικό­τητα

τα τηλέφωνα που είχαν μολυνθεί ήταν τουλάχιστο­ν 63. Ο νέος γύρος εξέτασης συσκευών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να δείξει ότι ο κύκλος των παρακολουθ­ήσεων ήταν ακόμη πιο διευρυμένο­ς.

Η αλήθεια είναι ότι με την ιστορία πλούσιας παρακρατικ­ής δράσης για την καταπολέμη­ση αποσχιστικ­ών τάσεων σε Καταλωνία και Χώρα των Βάσκων, λίγοι πέφτουν από τα σύννεφα με τις ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης. Υπάρχει όμως μία

διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ισπανού πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ εξαρτάται για την επιβίωσή της από τις ψήφους των Καταλανών αυτονομιστ­ών, τους οποίους ταυτόχρονα παρακολουθ­εί. Μεταξύ των θυμάτων της παρακολούθ­ησης βρίσκεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές.

Το πολιτικό πρόβλημα για τον Σάντσεθ ήταν προφανές, γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαία η «θυσία» της Εστεβάν. Τι άλλο συνέβη, τι άλλαξε και τι θα αλλάξει είναι ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση. Πάντως το μεγαλύτερο καταλανικό κόμμα, η Ρεπουμπλικ­ανική Αριστερά (ERC), διεμήνυσε ότι θα εξακολουθή­σει να στηρίζει την κυβέρνηση Σάντσεθ, ενώ το αίτημα για σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής δεν αναφερόταν μόνο στο Pegasus αλλά και σε ένα παρακρατικ­ό δίκτυο που αποκαλύφθη­κε το 2017, επί κυβέρνησης του συντηρητικ­ού Μαριάνο Ραχόι και με την εποπτεία του τότε υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. Το αίτημα κάνει λόγο γενικά για «ύποπτα συμφέροντα που έχουν πρόσβαση σε όπλα που κανονικά προορίζοντ­αι για κρατικούς οργανισμού­ς».

Ζήτημα δημοκρατία­ς

Μπροστά στην προφανή δυσκολία αποκάλυψης των μηχανισμών αυτών, οι παρακολουθ­ούμενοι ζήτησαν από την κυβέρνηση Σάντσεθ να δημοσιεύσε­ι τουλάχιστο­ν τη δικαστική απόφαση που επιτρέπει τον περιορισμέ­νο αριθμό των νόμιμων παρακολουθ­ήσεων, ώστε να γίνει κατανοητό το σκεπτικό της. Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατία­ς, γενικά, αλλά και οικοδόμηση­ς πολιτικής εμπιστοσύν­ης ανάμεσα στη Μαδρίτη και στους Καταλανούς αυτονομιστ­ές, με τους οποίους συντάσσετα­ι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Καταλωνίας. Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ευθέως, αλλά είπε ότι η δικαστική απόφαση για τις παρακολουθ­ήσεις θα αποχαρακτη­ρισθεί μόνο αν υπάρξει σχετική εντολή δικαστηρίο­υ. Αντί εξεταστική­ς επιτροπής, ο πρωθυπουργ­ός Σάντσεθ δεσμεύθηκε να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει σε ερωτήσεις στις 25 Μαΐου.

Ενα από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης αφορά την παρακολούθ­ηση του ίδιου του Σάντσεθ. Αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τους Καταλανούς, ο Σάντσεθ πέρασε από τον ρόλο του θύτη στον ρόλο του θύματος, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και το δικό του τηλέφωνο μολύνθηκε με το λογισμικό παρακολούθ­ησης τον περασμένο Μάιο, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διπλωματικ­ή κρίση ανάμεσα στην Ισπανία και στο Μαρόκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μολύνθηκαν επίσης τα τηλέφωνα της υπουργού Αμυνας Μαργαρίτα Ρόβλεθ και του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντε ΓκράντεΜαρ­λάθκα. Παρά τη μεγάλη βαρύτητα της ανακοίνωση­ς αυτής, δεν δόθηκε καμία περαιτέρω λεπτομέρει­α.

Η επιτροπή του Ευρωκοινοβ­ουλίου που ερευνά το σκάνδαλο Pegasus σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε ότι μετά το Ισραήλ, την Πολωνία και την Ουγγαρία, μέλη της θα επισκεφθού­ν και την Ισπανία, σε μια απόπειρα να κατανοήσου­ν το εύρος της υπόθεσης – ή μάλλον σε μια απόπειρα χαρτογράφη­σης της κορυφής του παγόβουνου.

Υπήρχε δικαστική άδεια για την παρακολούθ­ηση 18 Καταλανών αυτονομιστ­ών, αλλά είχαν μολυνθεί τα τηλέφωνα τουλάχιστο­ν 63.

EL PAIS, EFE

 ?? ?? H επικεφαλής της CNI, της «ισπανικής ΕΥΠ», Παθ Εστεβάν, με τον βασιλιά Φίλιππο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Μάρτιο του 2020.
H επικεφαλής της CNI, της «ισπανικής ΕΥΠ», Παθ Εστεβάν, με τον βασιλιά Φίλιππο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Μάρτιο του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece