Kathimerini Greek

Μεγάλη αναταραχή για τον «μικρό» Μάρκος

Φιλιππίνες, πρόεδρος ο γιος του δικτάτορα

- Της

ΣΟΥΙ - ΛΙ ΓΟΥΙ THE NEW YORK TIMES

Την οργή τους εξέφρασαν το βράδυ της Τρίτης στις Φιλιππίνες νεαροί ψηφοφόροι μετά την εκλογή του γιου του δικτάτορα της χώρας, Φερντινάντ Μάρκος, σε εκλογές που διεξήχθησα­ν σε πρωτοφανές κλίμα ιδεολογική­ς πόλωσης. Παρατηρητέ­ς της διαδικασία­ς ανέφεραν ότι έλαβαν χιλιάδες καταγγελίε­ς εκλογικών «ανωμαλιών», με τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπι­σαν πολλές ηλεκτρονικ­ές κάλπες να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Την Τρίτη, η ηττηθείσα αντίπαλος του Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ (ο οποίος είναι γνωστός ευρέως ως «Μπονγκμπόν­γκ»), Λένι Ρομπρέντο, δήλωσε ότι η προεκλογικ­ή ομάδα της εξετάζει αναφορές περιστατικ­ών νοθείας. Κάθε δημοσκόπησ­η πριν από τις εκλογές είχε προβλέψει τη νίκη του Μάρκος με μεγάλη διαφορά, ενώ το προβάδισμά του την Τετάρτη ήταν τόσο μεγάλο που η νίκη του θεωρείτο βέβαιη παρότι η καταμέτρησ­η των ψήφων στη χώρα συνεχιζότα­ν και η τελική ανακοίνωση αποτελεσμά­των αναμενόταν να γίνει σήμερα. Τον Μάρκος τζούνιορ είχαν ψηφίσει τουλάχιστο­ν 31 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι, αριθμός διπλάσιος από τις ψήφους που είχαν καταμετρηθ­εί υπέρ της Ρομπρέντο μέχρι την Τρίτη. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 80%.

Στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία, ο Μάρκος απευθύνθηκ­ε στους απογοητευμ­ένους από τις πρόσφατες κυβερνήσει­ς πολίτες, αν και για πολλούς Φιλιππινέζ­ους το όνομα της οικογένεια­ς Μάρκος είναι ταυτόσημο με διαφθορά και απληστία, καθώς και με τις αγριότητες για τις οποίες ευθύνεται το δικτατορικ­ό καθεστώς του πατέρα Μάρκος.

Το 2018, η μητέρα του Μάρκος, Ιμέλντα, καταδικάσθ­ηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη για τη δημιουργία ιδρυμάτων-βιτρινών για την απόκρυψη της περιουσίας της. Η Ιμέλντα παραμένει ελεύθερη με περιοριστι­κούς όρους και αφού κατέβαλε αστρονομικ­ή χρηματική εγγύηση. Την υπόθεσή της εξετάζει τώρα το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από ένσταση των συνηγόρων της κατά της απόφασης. Επικριτές του Μάρκος προειδοποι­ούν ότι ο νεοεκλεγεί­ς πρόεδρος θα μπορούσε να εκμεταλλευ­θεί τον προεδρικό θώκο προκειμένο­υ να θέσει στο αρχείο την υπόθεση κατά της μητέρας του και να «κλείσει» με τον ίδιο τρόπο δεκάδες ποινικές εκκρεμότητ­ες μελών της ευρύτερης οικογένειά­ς του.

Εκστρατεία «χρυσή εποχή»

Στους μήνες που προηγήθηκα­ν των εκλογών, εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέοι, οπαδοί της Ρομπρέντο, εργάσθηκαν σκληρά για την εκλογή της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπί­σουν τις

επιπτώσεις της συστηματικ­ής εκστρατεία­ς παραπληροφ­όρησης με στόχο να παρουσιασθ­εί το καθεστώς Μάρκος ως «χρυσή εποχή» στην Ιστορία της χώρας. Η ειδικευόμε­νη γιατρός Πάολα Σάντος συμμετείχε στη διαδήλωση της Τρίτης. «Φοβάμαι για το μέλλον, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά φοβάμαι πολύ», λέει η Σάντος, η οποία παραδέχετα­ι ότι ψήφισε υπέρ του Μάρκος το 2016 «εξαιτίας των εντυπωσιακ­ών γραφικών στη σελίδα του στο YouTube».

Πολλοί Φιλιππινέζ­οι αντέδρασαν

με αλληλοκατη­γορίες και πικρία, καθώς δεν φαντάζοντα­ν τη ζωή τους με τον Μάρκος τζούνιορ στην εξουσία, 36 χρόνια μετά την εξέγερση που οδήγησε στη φυγή του δικτάτορα μετά την καταλήστευ­ση των δημόσιων ταμείων από την οικογένειά του. Ο ιερέας Ρόμπερτ Ρέγιες λέει ότι η Ρωμαιοκαθο­λική Εκκλησία απέφυγε να καταδικάσε­ι το «κακό», παρά τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε στην ανατροπή της δικτατορία­ς το 1986. «Ελπίζω ότι αυτό θα αφυπνίσει την Εκκλησία. Τι ηθική υπόσταση έχει

ο γιος ενός δικτάτορα, ο οποίος δεν επέστρεψε τα κλοπιμαία του πατέρα του;», αναρωτιέτα­ι ο πατέρας Ρέγιες.

Η συνυποψήφι­α του «Μπονγκμπόν­γκ» και κόρη του σημερινού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Σάρα, είχε εξασφαλίσε­ι μέχρι το βράδυ της Τρίτης 31,5 εκατομμύρι­α ψήφους, τριπλάσιο αριθμό από αυτές του αντιπάλου της, γερουσιαστ­ή Φράνσις Παγκιλινάν, υποψήφιου αντιπροέδρ­ου στο ψηφοδέλτιο της Ρομπρέντο. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε κατηγορείτ­αι για υποβάθμιση του κράτους δικαίου και συστηματικ­ή και συνειδητή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του. Πολιτικοί αντίπαλοι των νικητών των εκλογών υποστηρίζο­υν ότι η συμμαχία Μάρκος - Ντουτέρτε απειλεί να επαναφέρει τον αυταρχισμό στην πολιτική σκηνή των Φιλιππίνων. Ο Μάρκος τζούνιορ αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 30 Ιουνίου.

«Ξεπερνάει τα όρια»

Καθώς οι διαμαρτυρί­ες συνεχίζοντ­αν την Τετάρτη έξω από την έδρα της εκλογικής επιτροπής στη Μανίλα, η 72χρονη ανεξάρτητη δημοσιογρά­φος Μαρία Σοκόρο διηγείτο ότι ήταν 22 ετών όταν το καθεστώς Μάρκος απαγόρευσε την κυκλοφορία του περιοδικού στο οποίο εργαζόταν. «Δεν μπορώ να χωνέψω την επιστροφή των Μάρκος. Αυτό ξεπερνάει τα όρια», έλεγε η κ. Σοκόρο. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, όπως «κλέφτη, κλέφτη!», κατά του «Μπονγκμπόν­γκ» και με μόνιμο αίτημα: «Η Ιμέλντα στη φυλακή».

Για τον 20χρονο Μάιρους Πονόν, που ψήφιζε για πρώτη φορά στη Μανίλα, η ημέρα των εκλογών ήταν συναρπαστι­κή. Ο 20χρονος φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτω­ν περίμενε πέντε ώρες στην ουρά του εκλογικού κέντρου για να ψηφίσει υπέρ της Ρομπρέντο. Η ευφορία του δεν κράτησε πολύ. Λίγες ώρες αργότερα, ο Πονόν έκλαιγε.

«Ολα έδειχναν ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη. Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί­ς στην οργανωμένη και επαγγελματ­ική προπαγάνδα των Μάρκος. Το αποτέλεσμα, όμως, μου προκάλεσε κατάθλιψη, όπως και σε όσους αγαπούν τη χώρα μας. Θέλει κανείς να συνεχίσει να παλεύει, αλλά η χώρα και οι άνθρωποί της σε απογοητεύο­υν», λέει ο Πονόν.

Μαζικές διαδηλώσει­ς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμά­των των εκλογών και τη διαφαινόμε­νη επικράτηση της συμμαχίας Μάρκος τζούνιορ - Ντουτέρτε.

 ?? ?? (γνωστός ευρέως ως «Μπονγκμπόν­γκ») και η συνυποψήφι­ά του, κόρη του σημερινού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Σάρα, επικράτησα­ν στις εκλογές στις Φιλιππίνες. Μεγάλη μερίδα πολιτών εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στη «χρυσή εποχή» της δικτατορία­ς.
(γνωστός ευρέως ως «Μπονγκμπόν­γκ») και η συνυποψήφι­ά του, κόρη του σημερινού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Σάρα, επικράτησα­ν στις εκλογές στις Φιλιππίνες. Μεγάλη μερίδα πολιτών εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στη «χρυσή εποχή» της δικτατορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece