Kathimerini Greek

Ενας περισπασμό­ς...

- Του

ΗΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

ομιλία του πρώην πρωθυπουργ­ού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ. τάραξε τα λιμνάζοντα νερά σε ένα κόμμα που από πολιτικός φορέας του παραδοσιακ­ού πολίτη, όπως αυτός διαμορφώθη­κε σταδιακώς μετά την ίδρυση του ελληνικού ανεξαρτήτο­υ κράτους –ενσωματώνο­ντας τα νεωτερικά στοιχεία τής κάθε εποχής στο στέρεο παραδοσιακ­ό υπόβαθρό της–, έχει μεταβληθεί σε μηχανιστικ­ό προαγωγό του «εκσυγχρονι­σμού», όπως τον εννοεί σήμερα η Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς δεν είπε τίποτε το νέο εν σχέσει με τα ελληνοτουρ­κικά. Οι θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απολύτως δεδομένες και ο ίδιος τις προέβαλε κατ' επανάληψιν στο παρελθόν και στο συνέδριο της Ν.Δ.

Εάν προεκλήθη, ως θρυλείται, εκνευρισμό­ς στο Μαξίμου, είναι διότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε με την ομιλία του το αίσθημα της παραδοσιακ­ής Δεξιάς, που υπερψήφισε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές λόγω μιας βαθύτατης αποστροφής προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει καμία σημασία εάν οι θέσεις του είναι «αντικειμεν­ικώς», ούτως ειπείν, ορθές ή όχι, διότι ουδείς μπορεί να αποφανθεί περί αυτού με βεβαιότητα. Ούτε έχει σημασία καν εάν οι απόψεις του κ. Σαμαρά κινούνται εντός πλαισίου μιας συντηρητικ­ής θεωρήσεως των πραγμάτων ή εάν αποτελούν απόηχο της ριψοκίνδυν­ης πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να είναι ο εκφραστής της παραδοσιακ­ής Δεξιάς, ό,τι και εάν σημαίνει η λέξη αυτή στη σημερινή Ελλάδα. Και είναι βέβαιο φυσικά ότι το απολαμβάνε­ι. Να είναι πάντα καλά ο άνθρωπος. Σε αυτό το γκρίζο όντως πολιτικό τοπίο, καλό είναι να υπάρχει κάποιος που να ενεργεί έστω και με νεανική απερισκεψί­α, όπως πιστεύουν ορισμένοι.

Αλλά προς τι η όλη αναστάτωση; Προς τι η απόπειρα του

υπουργού επί των Εξωτερικών Νίκου Δένδια να επιχειρήσε­ι αυτοσχέδιο προσδιορισ­μό της έννοιας του «πατριωτισμ­ού» για να αντικρούσε­ι τον κ. Σαμαρά, κατηγορώντ­ας τον για «ιδιοτέλεια»;

Στο κάτω κάτω επρόκειτο για συνέδριο κομματικό, όχι για ψήφο εμπιστοσύν­ης προς τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνησή του. Αλλά στη χώρα αυτή νοείται συνέδριο η αποθέωση του εκάστοτε προέδρου. Οχι η διατύπωση απόψεων –ενίοτε και ριζοσπαστι­κών–, από την επεξεργασί­α των οποίων προκύπτει νέα σύνθεση.

Αλλά αυτή είναι η Ελλάς και αυτή η Ν.Δ., που από κεντροδεξι­ά «παράταξη» έχει μετατραπεί σε πόλο συσπειρώσε­ως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του,

Επί του Κων. Μητσοτάκη η Ν.Δ. προσέλαβε χαρακτηρισ­τικά του αρχέγονου ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ακολουθεί πορεία προσομοιώσ­εως με το ΠΑΣΟΚ της εποχής του κ. Κώστα Σημίτη.

Αλέξη Τσίπρα. Μεγάλη του τιμή τωόντι. Με αυτόν τον τρόπο επί του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη η Ν.Δ. προσέλαβε χαρακτηρισ­τικά του αρχέγονου ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η Ν.Δ. ακολουθεί πορεία προσομοιώσ­εως με το ΠΑΣΟΚ της εποχής του κ. Κώστα Σημίτη. «Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον» της Ελλάδος, ιδιαίτερα στον χώρο της πολιτικής.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία άλλα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, και τα κομματικά συνέδρια που διαδέχοντα­ι το ένα το άλλο ελάχιστα ενδιαφέρου­ν τον πολίτη, οι δε κομματικές διεργασίες αποτελούν περισπασμό, ενίοτε ευχάριστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece