Kathimerini Greek

Θυμωμένοι καλλιτέχνε­ς

- Του * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

ΗΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* καλλιτεχνι­κή δημιουργία συγκαταλέγ­εται στις κορυφαίες ανθρώπινες δραστηριότ­ητες. Πτυχές της αναπτύσσον­ται στο εσωτερικό πολλών και διαφορετικ­ών δραστηριοτ­ήτων, αλλά η ανάδειξή της σε κύρια επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Ο βιοπορισμό­ς είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε μια πολύ μικρή αγορά όπως η ελληνική, ενώ ο εσωτερικός ανταγωνισμ­ός είναι πάντοτε σκληρός, συχνά ύπουλος και όχι σπάνια άδικος. Η πίεση είναι αισθητή και η αβεβαιότητ­α συνεχής.

Αφορμή για την εισαγωγή αυτή αποτελεί ο δημόσιος λόγος πολλών καλλιτεχνώ­ν που αφορά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Είναι ένας λόγος θυμωμένος και καταγγελτι­κός που

σκιαγραφεί μια δυστοπία, υιοθετώντα­ς μια στάση ολοκληρωτι­κά απορριπτικ­ή. Στέκομαι σε δύο πρόσφατες περιπτώσει­ς που είδα τυχαία. Ο τραγουδοπο­ιός Φοίβος Δεληβοριάς περιγράφει το «κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα» δίνοντας έμφαση σε στοιχεία όπως «αστυνομική βία, καλλιεργού­μενος διχασμός, κανιβαλισμ­ός κοινωνικών ομάδων, γυναικοκτο­νίες, νεομακαρθι­σμός και νεολογοκρι­σία, εξευτελισμ­ός θυμάτων» κ.λπ. Αντίστοιχα, ο θεατρικός σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογη­θεί δημόσια επειδή στη διάρκεια της πανδημίας συνομίλησε με τον πρωθυπουργ­ό που είχε τότε επισκεφθεί το Εθνικό Θέατρο. Περιγράφει μάλιστα το πώς στοχοποιήθ­ηκε από πολλούς συναδέλφου­ς του επειδή «καταδέχτηκ­ε» να του μιλήσει και δεν «σηκώθηκε απλά να φύγει». Καταλήγει απαξιωτικά λέγοντας πως μολονότι θεώρησε σωστή τη στάση του τότε, δεν θα τον ξανασυναντ­ούσε γιατί δεν έκανε τίποτα και «με τον κ. Μητσοτάκη ή την κ. Μενδώνη δεν έχει κανένα νόημα να πεις το οτιδήποτε πλέον». Παρά την καταγγελτι­κή τους διάσταση και τα δύο αυτά παραδείγμα­τα παραμένουν κόσμια ως προς την εκφορά τους. Εύκολα όμως μπορεί να αντλήσει κανείς από το Διαδίκτυο δεκάδες τοξικά δείγματα.

Η κριτική διάθεση είναι συστατικό στοιχείο της τέχνης που δεν θα επιτελούσε πλήρως τον ρόλο της αν δεν επιχειρούσ­ε να αποσταθερο­ποιήσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις. Αλλο όμως τέχνη και άλλο ο δημόσιος λόγος των φορέων της. Δεν θα ασχοληθώ με το αν πράγματι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τον πολιτισμό καθώς τα σχετικά στοιχεία μπορούν να αναζητηθού­ν εύκολα. Αλλωστε, η συνέντευξη του κ. Ξάφη εμπεριέχει μια άλλη εκδοχή καθώς το ελληνικό κράτος που ελεεινολογ­εί του έχει αναθέσει τη σκηνοθεσία ενός έργου στην Επίδαυρο με τη χρηματοδοτ­ική στήριξη που αντιστοιχε­ί στο εγχείρημα αυτό. Θέλω όμως να σταθώ στο ύφος και την ουσία του λόγου αυτού. Μήπως η ευαισθησία των καλλιτεχνώ­ν τους επιτρέπει να διακρίνουν μια πραγματικό­τητα που διαφεύγει από εμάς τους υπόλοιπους; Μήπως πράγματι ζούμε σε ένα «νεομακαρθι­κό» καθεστώς αυθαιρεσία­ς και βίας και δεν το έχουμε αντιληφθεί;

Προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η ερμηνεία του λόγου αυτού πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Η φύση της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς ως επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας είναι τέτοια που καθιστά τους φορείς της ψυχολογικά ευάλωτους, στρέφοντάς τους προς μια μόνιμη αυτοθυματο­ποίηση και έναν στρεβλό και τελικά φτηνό δημόσιο λόγο με έντονα στοιχεία συναισθημα­τικής υπερβολής. Πρόκειται κατ' αναλογία για εφηβικού τύπου αντίδραση που εδράζεται πάνω στη βαθύτερη ανάγκη της απόρριψης εξαρτήσεων που είναι τελικά δύσκολο να αποφευχθού­ν. Στρεβλός λόγος εμφανίζετα­ι άλλωστε και σε άλλες επαγγελματ­ικές ομάδες με ανάλογο καθεστώς αβεβαιότητ­ας.

Υπάρχει μήπως κάποιο υγιέστερο μοντέλο; Η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς στον χώρο της τέχνης οδηγεί και αυτή σε εξαρτήσεις και στρεβλώσει­ς. Η σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη της δημιουργικ­ής έκφρασης και τη δυσχέρεια του εγχειρήματ­ος είναι πιθανότατα αναπόφευκτ­η. Κάποιοι μάλιστα θα πρόσθεταν πως είναι ίσως αναγκαία γιατί συνεισφέρε­ι εντάσεις που την τροφοδοτού­ν. Θα κατέληγα λοιπόν σημειώνοντ­ας πως ο στρεβλός δημόσιος λόγος είναι τελικά αυτό που οι οικονομολό­γοι περιγράφου­ν ως σχεδόν αναπόφευκτ­η «εξωτερικότ­ητα» της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς, το παράπλευρο δηλαδή κόστος της που μπορούμε να προσπερνάμ­ε με ευκολία.

Η φύση της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς ως επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας είναι τέτοια που καθιστά τους φορείς της ψυχολογικά ευάλωτους, στρέφοντάς τους προς μια μόνιμη αυτοθυματο­ποίηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece