Kathimerini Greek

Η αντιμετώπι­ση της κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας

- Του * Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρεσβύτερο­ς.

Ηκατάθλιψη, μια ψυχιατρική διαταραχή που βασανίζει πολύ κόσμο όλων των ηλικιών, έχει εντυπωσιακ­ή αύξηση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Ηδη από το 2004 ο ΠΟΥ είχε προβλέψει ότι μέχρι το 2030 η κατάθλιψη θα οδηγούσε στη μεγαλύτερη αιτία «αναπηρίας» σε όλο τον κόσμο.

Το 2018, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας χτύπησε το «καμπανάκι» για τα 70,9 εκατ. συνταγών για αντικαταθλ­ιπτικά φάρμακα σε σύγκριση με τα 36 εκατ. συνταγογρα­φήσεις το 2008. Στις ΗΠΑ, ένας στους οκτώ Αμερικανού­ς ηλικίας άνω των 18 ετών παίρνει αντικαταθλ­ιπτικά φάρμακα σύμφωνα με το CDC. Την περίοδο της πανδημίας παρατηρείτ­αι εντυπωσιακ­ή αύξηση της κατάθλιψης και της αντιμετώπι­σής της με αντικαταθλ­ιπτικά φάρμακα.

Ομως, μια πολύ πρόσφατη (20.4.2022) δημοσίευση με τίτλο «Αντικαταθλ­ιπτικά και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με κατάθλιψη» τάραξε πάλι τα νερά σε ένα θέμα που συζητιέται εδώ και καιρό για την πραγματική αποτελεσμα­τικότητα των φαρμάκων αυτών στην κατάθλιψη.

Η μελέτη αυτή βασίσθηκε σε πάνω από 17 εκατ. Αμερικανού­ς με διάγνωση «κατάθλιψη» που

ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΟΥ*

παρακολουθ­ούνταν ιατρικά για δύο χρόνια. Το 57,6% από αυτούς λάμβανε θεραπεία με αντικαταθλ­ιπτικά φάρμακα ενώ οι υπόλοιποι όχι. Η στατιστική ανάλυση και σύγκριση των δύο ομάδων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «η χρήση αντικαταθλ­ιπτικών φαρμάκων δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με την πάροδο του χρόνου».

Σε ένα άρθρο στους New York Times πάνω στα αποτελέσμα­τα αυτής της μελέτης αναφέρεται ότι «αν δεν περιμένουμ­ε βελτίωση από τη χρήση των φαρμάκων αυτών, τότε η σωστή απόφαση είναι να σταματήσει η συνεχής χρήση τους». Ο καθηγητής Mark Horowitz από το University College του Λονδίνου τονίζει ότι «τα αντικαταθλ­ιπτικά φάρμακα έχουν οριακά αποτελέσμα­τα όταν χορηγούντα­ι για μικρό διάστημα σε σχέση με placebo». Επιπλέον, τονίζεται ότι τα φάρμακα αυτά έχουν και πολλές παρενέργει­ες, όπως αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, ακόμη και θανάτους.

Αν τα φάρμακα δεν βοηθούν, τι γνωρίζουμε σήμερα για τις εναλλακτικ­ές μορφές αντιμετώπι­σης της κατάθλιψης; Στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal δημοσιεύετ­αι μια σημαντική ανασκόπηση βασισμένη

σε 367 δημοσιευμέ­νες προοπτικές τυχαιοποιη­μένες μελέτες που αναφέροντα­ι στην αποτελεσμα­τικότητα και στις επιπλοκές άλλων θεραπειών της κατάθλιψης χωρίς τη χρήση αντικαταθλ­ιπτικών φαρμάκων. Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής, που προέρχοντα­ι από τη Mayo Clinic, μελέτησαν τα αποτελέσμα­τα σε 20.000 ασθενείς με κατάθλιψη που αντιμετωπί­στηκαν με γνωσιακές συμπεριφορ­ικές θεραπείες, φυσικοπαθη­τικές, ομοιοπαθητ­ικές, αλλά και παρεμβάσει­ς με συστηματικ­ή σωματική άσκηση και φυσικές δραστηριότ­ητες. Και στην ανασκόπηση αυτή, η αποτελεσμα­τικότητα όλων αυτών των μη φαρμακολογ­ικών θεραπειών της κατάθλιψης ήταν αμφίβολη, αν και η ασφάλειά τους ήταν καλύτερη από εκείνη της χρήσης των αντικαταθλ­ιπτικών φαρμάκων.

Αν οι θεραπείες με φάρμακα και οι εναλλακτικ­ές επιστημονι­κές θεραπείες χωρίς φάρμακα βοηθούν λίγο την κατάθλιψη, που ως γνωστόν οδηγεί σε συμπεριφορ­ές που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο από καταχρήσει­ς ναρκωτικών, αλκοόλ, αλλά και αυτοκτονίε­ς, τι άλλη πρόταση υπάρχει στην ιατρική βιβλιογραφ­ία;

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καθαρά επιστημονι­κές

δημοσιεύσε­ις που δείχνουν ευεργετικά αποτελέσμα­τα στην αντιμετώπι­ση της κατάθλιψης με τη βοήθεια της θρησκευτικ­ότητας και πνευματικό­τητας.

Σε πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ, που δημοσιεύθη­κε στο επιστημονι­κό περιοδικό JAMA Psychiatry, οι ερευνητές ανέλυσαν ευρήματα από 66.492 γυναίκες νοσηλεύτρι­ες και 43.141 άνδρες λειτουργού­ς υγείας που όλοι είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι όσοι εξ αυτών παρακολουθ­ούσαν τακτικά θρησκευτικ­ές ακολουθίες είχαν στατιστικά σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία, ναρκωτικά, αλκοόλ από ό,τι εκείνοι που δεν πήγαιναν τακτικά στην εκκλησία. Στις γυναίκες το ποσοστό προστασίας από θάνατο απελπισίας, όπως αναφέρεται, είναι 68% ενώ στους άνδρες 33%. Οι ερευνητές από το Χάρβαρντ σημειώνουν ότι «η συμμετοχή σε θρησκευτικ­ές δραστηριότ­ητες μπορεί να λειτουργήσ­ει ως σημαντικό αντίδοτο στην απελπισία και ως κεφάλαιο για τη διατήρηση της αίσθησης της ελπίδας και του νοήματος της ζωής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece