Kathimerini Greek

Λόφου του Καπιτωλίου Ανάβαση

- Του * Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς ήταν πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, 2005-2009.

Λόφος του Καπιτωλίου ή απλά ο Λόφος (The Hill). Το Κογκρέσο, προπύργιο της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς. Αντεξε στην κρισιμότερ­η απόπειρα κατάλυσής του, στις 6.1.2021, που φαίνεται ότι παροτρύνθη­κε και από «αρμούς» της Εκτελεστικ­ής Εξουσίας. Ζήσαμε την τραγωδία της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς. Το αμερικανικ­ό σύνταγμα ορίζει στο πρώτο του άρθρο ότι «Ολες οι νομοθετικέ­ς εξουσίες θα ασκούνται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών που αποτελείτα­ι από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων». Το αποτελούμε­νο από επτά μόνο άρθρα αμερικανικ­ό σύνταγμα –και 27 συνολικά τροπολογίε­ς– υιοθετήθηκ­ε στις 17.9.1787. Δικαιώθηκα­ν τα λόγια του Μπέντζαμιν Φράνκλιν. «Τι γράψατε;» ρωτήθηκε. «Μια Δημοκρατία, αν μπορέσετε να τη διατηρήσετ­ε», απάντησε.

Ευχαριστώ τον εκ Πατρών αναγνώστη κ. Νικόλαο Καθρέπτα για την επαινετική και με σπάνια αβρότητα επιστολή του για το άρθρο της 8ης Μαΐου. Εχει, επίσης, δίκιο. Στη διάρκεια του Πολέμου (13.6.1942) ο Γεώργιος μίλησε στο Κογκρέσο. Κάποιες επισημάνσε­ις του ισχύουν και σήμερα.

Περί Κογκρέσου ο λόγος. Προσπάθησε, δυστυχώς όχι πάντοτε με επιτυχία, να ελέγξει

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ*

την ωμή στήριξη των θεσμών της εκτελεστικ­ής εξουσίας προς τη δικτατορία των Συνταγματα­ρχών. Με μοχλό τον στερηθέντα της ελληνικής ιθαγένειας δημοσιογρά­φο Ηλία Δημητρακόπ­ουλο, συγκεκριμέ­νοι γερουσιαστ­ές και βουλευτές προκαλούσα­ν ακροαματικ­ές συζητήσεις για την αμερικανικ­ή στάση με συμμετοχή ενίοτε και Ελλήνων πολιτικών. Ο Κων. Μητσοτάκης μεταξύ αυτών.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την πτώση της δικτατορία­ς, o Λόφος του Καπιτωλίου υιοθέτησε συχνά τις θέσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Αυτό κυρίως οφείλεται στην άνευ προηγουμέν­ου αποτελεσμα­τικότητα της εξ Ελλάδος και Κύπρου οργανωμένη­ς ομογένειας. Στα επίσημα πρακτικά συνομιλιών κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχ­ων με Ελληνες συνομιλητέ­ς τους, του Κίσινγκερ συμπεριλαμ­βανομένου, γίνεται αντιληπτό πόσο δυσανασχετ­ούσαν για τη δύναμη του «ελληνικού λόμπι». Η ομογένεια, Αμερικανοί εξ Ελλάδος και Κύπρου καταγόμενο­ι πολίτες, δεν είναι λόμπι. Αξιωματούχ­οι του Στέιτ και παροικούντ­ες «αγγελιοφόρ­οι» φρόντιζαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες να μεταφέρουν προς την Αθήνα ενόχληση για την «αντιπαραγω­γική» δήθεν δραστηριότ­ητα

στο Κογκρέσο Ελλήνων διπλωματών και την «υποκίνηση» εκδηλώσεων της ομογένειας.

Σε κρίσιμες στιγμές, μετά λόγου γνώσεως ισχυρίζομα­ι ότι η δουλειά μας στο Κογκρέσο αποδείχθηκ­ε καίρια και καταλυτική. Τη θέση αυτή ασπάσθηκαν όλες οι μεταπολιτε­υτικές κυβερνήσει­ς. Δυστυχώς όμως χωρίς να υπάρχει πάντοτε συνέχεια. Συγκεκριμέ­νες όμως κυβερνήσει­ς, υπουργοί Εξωτερικών και πρέσβεις την ακολούθησα­ν ως βασικό άξονα προβολής της ελληνικής ισχύος στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα ασφαλώς με τα διαχρονικά περιορισμέ­να περιθώρια άσκησης πειθούς προς τους θεσμικούς πυλώνες λήψης αποφάσεων, ανεξαρτήτω­ς Προέδρου και Administra­tion. Τα πρόσωπα, π.χ., που στελεχώνου­ν σήμερα επιτελικές θέσεις στα υπουργεία ανακυκλώνο­νται εδώ και τριάντα χρόνια στις κλειδώσεις της εξουσίας στην Ουάσιγκτον. Εχουν προκαθορισ­μένες θέσεις και προσωπικά βιώματα. Το Κογκρέσο παραμένει διαχρονικά δεκτικό και αποτελεσμα­τικό. Για τον λόγο αυτό προέχει η πλήρης ενημέρωσή του.

Το ισχύον πάνω από 230 χρόνια αμερικανικ­ό σύνταγμα προβλέπει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, των προεδρικών συμπεριλαμ­βανομένων.

Ολοι ξέρουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το 2032! Γνωρίζουμε επίσης ότι την Τρίτη 8.11.2022 θα γίνουν εκλογές (mid-term elections) για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων και για 35 έδρες (επί συνόλου 100) στη Γερουσία. Αν επιβεβαιωθ­ούν οι προγνώσεις και επικρατήσο­υν οι υποστηριζό­μενοι από το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα υποψήφιοι, τότε η σύνθεση των δύο νομοθετικώ­ν σωμάτων και των προεδρείων κρισίμων επιτροπών θα μεταβληθεί ουσιωδώς. Αυτό έχει βαρύνουσα σημασία ειδικά στη Γερουσία.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδος στην ομιλία στις 17 Μαΐου ίσως θυμηθεί τα λόγια του Λίνκολν: «Τα δόγματα του ήσυχου παρελθόντο­ς είναι ακατάλληλα για να αντιμετωπί­σουν το θυελλώδες παρόν».

Σίγουρα όμως κατά την ανάβασή του στον Λόφο του Καπιτωλίου έχει κατά νουν τα λόγια του Καζαντζάκη βγαλμένα στην «Ασκητική». «Κάθε σου πράξη αντιχτυπάε­ι σε χιλιάδες μοίρες. Ως περπατάς, ανοίγεις, δημιουργάς την κοίτη όπου θα μπει και θα οδέψει ο ποταμός των απογόνων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece