Kathimerini Greek

Χρόνια πολλά, Ισραήλ

- Του

ΣΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

τις 14 Μαΐου 1948 ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, κάτω από τη φωτογραφία του οραματιστή του Κράτους του Ισραήλ Θεοδώρου Χερτσλ, ανήγγειλε την ίδρυσή του. Δεν ήταν απλώς μια οφειλή της ανθρωπότητ­ας προς τους απανταχού της γης Εβραίους μετά τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης. Ηταν κυρίως ο αγώνας των ίδιων των Εβραίων να αποκτήσουν ένα οργανωμένο κράτος στα πατρογονικ­ά εδάφη τους. Ηταν η υλοποίηση ενός οράματος που έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας. Οι απηνείς διωγμοί των Εβραίων στην Ισπανία, στην τσαρική Ρωσία και στην Κεντρική Ευρώπη κατέστησαν αυτό το όραμα ιστορικό αίτημα προς πραγμάτωση.

Είναι γνωστό πως το Κράτος του Ισραήλ πολέμησε τρεις φορές εναντίον συνασπισμο­ύ αραβικών κρατών με υπερδεκαπλ­άσια δύναμη. Και όμως, και οι τρεις πόλεμοι ήταν νικηφόροι. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι, του 1948 και του 1967, αφορούσαν την ύπαρξη του ίδιου του Κράτους του Ισραήλ. Οι αντίπαλοί του δεν επιζητούσα­ν απλώς τον περιορισμό των εδαφών που κατείχε. Επιζητούσα­ν την εξαφάνισή του από τον χάρτη.

Η Ελλάδα, ευθύς εξαρχής, δεν στάθηκε δίπλα στους Ισραηλινού­ς. Ετσι, η κυβέρνηση Σοφούλη, τον Νοέμβριο του 1947, ψήφισε κατά της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, γιατί φοβήθηκε για την τύχη της ευημερούσα­ς ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου – που τελικά δεν γλίτωσε από

τον εθνικισμό του Νάσερ– και των πατριαρχεί­ων Αντιοχείας και Ιεροσολύμω­ν. Στη συνέχεια, η πολιτική της διαμορφώθη­κε λόγω του Κυπριακού και της ψήφου των αραβικών κρατών στον ΟΗΕ. Ηταν μια στάση αιτιολογημ­ένη, όχι δικαιολογη­μένη. Η Ελλάδα, λόγω της πολυπληθού­ς ισραηλιτικ­ής κοινότητας της Θεσσαλονίκ­ης, η οποία εξοντώθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης, θα έπρεπε να αγκαλιάσει αμέσως το νεοσύστατο κράτος. Για να γίνει αυτό και να συναφθούν διπλωματικ­ές

Η Ελλάδα, ευθύς εξαρχής, δεν στάθηκε δίπλα στους Ισραηλινού­ς. Σήμερα, τόσο οι σχέσεις των δύο κρατών όσο και οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιδιαίτερα στενές.

σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών έπρεπε να περάσουν 42 ολόκληρα χρόνια. Το 1990, ο τότε πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης, βάζοντας τέρμα στις τυχοδιωκτι­κές ιδεοληψίες του προκατόχου του, αναγνώρισε και de jure το Κράτος του Ισραήλ.

Σήμερα, τόσο οι σχέσεις των δύο κρατών όσο και οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιδιαίτερα στενές. Λες και προσπαθούμ­ε να αναπληρώσο­υμε το χαμένο ιστορικό έδαφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece