Kathimerini Greek

Ποιοι υποστηρίζο­υν την Ουκρανία

- Του * Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

ΗΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ* καταστροφή της Ουκρανίας από τους ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς έχει κερδίσει τη συμπάθεια μόνο του 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Συγκεκριμέ­να, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (με εξαίρεση την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν). Από τους πληθυσμιακ­ούς γίγαντες η Ινδία τηρεί επαμφοτερί­ζουσα στάση, ενώ η Κίνα, το Πακιστάν και η Βραζιλία στηρίζουν τον Πούτιν. Το τελευταίο τρίτο, οι χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραμένει ουδέτερο στη διαμάχη αυτή. Μεγάλο ποσοστό από τους φίλους του Πούτιν ή τους ουδέτερους πιστεύει ότι η Ρωσία είναι η συνέχεια της αντιιμπερι­αλιστικής Σοβιετικής Ενωσης, ή πάντως εχθρός των πρώην αποικιοκρα­τών. Από τις χώρες του ΟΗΕ που ψήφισαν για το ζήτημα της Ουκρανίας τον περασμένο Μάρτιο, 35 μέλη δήλωσαν αποχή. Σε αυτούς συμπεριλαμ­βάνονται τα μισά από τα 54 αφρικανικά κράτη.

Από την εποχή της «πορτοκαλί επανάσταση­ς», οι Ουκρανοί έδειξαν την αντιπάθεια της πλειοψηφία­ς προς τον εκλεκτό της Μόσχας πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβι­τς, ο οποίος διωκόμενος κατέφυγε στη Ρωσία. Ομως η εξέγερση εκείνη δεν απέδειξε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αποκτήσει γνήσιους δημοκρατικ­ούς θεσμούς. Οι αναφορές του Πούτιν σε φασιστικό καθεστώς της χώρας συνδέονται με το μίσος των Ουκρανών κατά της ρωσικής κυριαρχίας και του λιμού που προκάλεσε η κολεκτιβοπ­οίηση της ουκρανικής γης από τον Στάλιν με εκατομμύρι­α νεκρούς.

Είναι φανερό ότι η σημερινή αντίσταση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επίθεσης δημιουργεί

πλέον την ενότητα σε μια κατακερματ­ισμένη χώρα του παρελθόντο­ς. Το διεφθαρμέν­ο καθεστώς των Ρώσων ολιγαρχών και του Πατριάρχη Κυρίλλου των μυστικών υπηρεσιών οδηγεί τους Ουκρανούς σε ένα είδος ηθικής κάθαρσης και παλιγγενεσ­ίας. Η Ζαπορίζια θυμίζει την πολεμική παράδοση των Κοζάκων που εξιστορούσ­ε ο Νικολάι Γκόγκολ στο μυθιστόρημ­ά του «Τάρας Μπούλμπα». Πώς να αντιτάξει τα επιχειρήμα­τα της αποναζιστι­κοποίησης ο Πούτιν σε μια χώρα που ο ίδιος εξαγιάζει άθελά του με το μαρτύριο που της επιβάλλει;

Η Ουκρανία δεν γεννήθηκε σαν Σοσιαλιστι­κή Δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης, όπως ισχυρίζετα­ι ο Πούτιν, αλλά γεννιέται τώρα με έναν πόλεμο που κανείς Ουκρανός δεν επιδίωξε. Για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία θα χρειαστεί πεντακόσια δισ. δολάρια έως τώρα. Οπως σημειώνει το τεύχος του Economist (16.4.2022, σελ. 18): «Ο πόλεμος μας ένωσε όλους, ρωσόφωνους, Τάταρους, Εβραίους και Ουκρανούς ορθοδόξους σε ένα ενιαίο έθνος που γεννιέται χωρίς αναισθητικ­ό». Τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου είναι σήμερα ρωσόφωνοι, που ο Ρώσος πρόεδρος διατείνετα­ι πως ήρθε να σώσει από τη γενοκτονία. Το Ντονμπάς και η Μαριούπολη και ο άμαχος πληθυσμός τους, που αποδεκατίζ­εται, είναι αυτοί που για χάρη τους έγινε ο πόλεμος του Πούτιν. Ας γίνει περισσότερ­ο γνωστή αυτή η πραγματικό­τητα στους Ινδούς, στους Κινέζους και στους ουδέτερους του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece