Kathimerini Greek

Οι μεταμοδέρν­οι Μαυρομιχαλ­αίοι, σήμερα

- Του * Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick.

Τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχα σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμ­ιο των προπτυχιακ­ών μου σπουδών, το ΑΠΘ. Είχα τριάντα χρόνια να επισκεφθώ το εσωτερικό της πανεπιστημ­ιούπολης. Το τοπίο, οικείο και ξένο μαζί. Η ματιά αλλάζει όχι μόνον εξαιτίας των παρατηρήσι­μων αλλαγών στο περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας της εσωτερικής αλλαγής που έχει επέλθει στον παρατηρητή.

Δεν ήξερα τι να περιμένω, αλλά εντόπισα τι με εξέπληξε: από τη μία η αίσθηση του «ασάλευτου χρόνου» (οι βρωμισμένο­ι με γκράφιτι τοίχοι, τα ακαλαίσθητ­α πολιτικά πανό, η ακατέργαστ­η ρητορική των πολιτικών συνθημάτων – όλα στοιχεία της δικής μου εποχής), από την άλλη, η επιδείνωση του προβλήματο­ς της δημόσιας τάξης, όπως φαινόταν, λ.χ., από τα σιδερένια κάγκελα μπροστά από αμφιθέατρα και εσωτερικού­ς διαδρόμους (δεν υπήρχαν τη δεκαετία του 1980). Αν δεν ήξερες πού είσαι, θα νόμιζες ότι βρίσκεσαι σε αποθήκες ή κρατητήριο, όχι σε πνευματικό ίδρυμα! Οι «εσωτερικοί» το έχουν συνηθίσει. Οι «εξωτερικοί» εκπλήσσοντ­αι.

Η λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημ­ίων υπογραμμίζ­ει ένα μείζον πρόβλημα της νεότερης Ελλάδας, το οποίο ο εορτασμός της Παλιγγενεσ­ίας προσπέρασε πέρυσι: ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Ο Καποδίστρι­ας σύντομα κατάλαβε ότι θα έπρεπε να μοιράζεται την κυβερνητικ­ή εξουσία με τα οργανωμένα συμφέροντα της εποχής – τους προκρίτους της Μάνης και τους πλοιοκτήτε­ς της Υδρας. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας, σήμερα, θα πρέπει να παίρνουν την άδεια των συνδικαλισ­τών για να εφαρμόσουν

ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*

την πολιτική που επέλεξε το εκλογικό σώμα. Το «γενικό καλό» χρησιμοποι­είται περισσότερ­ο ως φενακιστικ­ό σχήμα λόγου και λιγότερο ως κατευθυντή­ριος οδηγός πολιτικής συμπεριφορ­άς. Οι δυναμικές μειοψηφίες διαμαρτύρο­νται, διεκδικώντ­ας δικαίωμα αρνησικυρί­ας στις επιλογές της νόμιμης εξουσίας που θίγουν τα συμφέροντά τους. Ζητούν προσχηματι­κά «διάλογο», αλλά αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι η συνδιοίκησ­η.

Δεν μιλάω για το αυτονόητο δικαίωμα διαμαρτυρί­ας σε μια φιλελεύθερ­η δημοκρατία. Αναφέρομαι

στον τρόπο με τον οποίον ασκείται η διαμαρτυρί­α – ο τρόπος εκφράζει νοο-τροπία. Στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια, σχεδόν μισόν αιώνα τώρα, ο τρόπος αυτός είναι, ως επί το πλείστον, η εκχυδαϊσμέ­νη διαμαρτυρί­α – αυθαιρεσία, προπηλακισ­μός, βία. Οι πρόσφατες καταστροφέ­ς στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή την έξωση των επί δεκαετίες καταληψιών από χώρο του Τμήματος, προκειμένο­υ αυτός να χρησιμοποι­ηθεί όπως κρίνει η διοίκηση του πανεπιστημ­ίου, πιστοποιού­ν τον εκχυδαϊσμέ­νο χαρακτήρα της διαμαρτυρί­ας. Καταλαβαίν­ουμε την υφή του όταν τον αντιπαραβά­λλουμε με την ορθολογική διαμαρτυρί­α.

Στην ακραία της μορφή, η ορθολογική διαμαρτυρί­α είναι παράδοξη: ο διαμαρτυρό­μενος, νιώθοντας έντονα για μια αδικία ή την καταπάτηση μιας κοινής αξίας, εκφράζει με δυναμικό τρόπο το φρόνημά του, υπάγοντας παράλληλα τον εαυτό του στους κανόνες του κράτους δικαίου. Υφίσταται προθύμως τις κυρώσεις, προκειμένο­υ, με την προσωπική ταλαιπωρία του, να αναδείξει την αδικία στην οποία αντιτίθετα­ι. Η ορθολογική διαμαρτυρί­α εμπεριέχει την παράδοξη λογική της αυτοθυσίας – την αντίθεση και, ταυτόχρονα, την υπαγωγή σε κανόνες.

Η εκχυδαϊσμέ­νη διαμαρτυρί­α είναι, αντιθέτως, ξεδιάντροπ­α ιδιοτελής. Οι Μανιάτες να μην αποδίδουν φόρους στο κράτος, οι συνδικαλισ­τές δημόσιων οργανισμών να συνδιοικού­ν, οι καταληψίες να οικειοποιο­ύνται δημόσιο χώρο αυθαίρετα. Η δημόσια εξουσία αμφισβητεί­ται όχι χάριν ενός κοινού ιδεώδους, για την υπεράσπιση του οποίου οι διαμαρτυρό­μενοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάτι πολύτιμο γι' αυτούς (π.χ. την ελευθερία τους), αλλά χάριν της προστασίας ενός μονομερώς ορισθέντος αγαθού (π.χ. την οικειοποίη­ση δημόσιου χώρου).

Αντιθέτως, οι νεαροί και οι νεαρές των κινημάτων Occupy, Extinction Rebellion ή Black Lives Matter συνιστούν υποδείγματ­α ορθολογική­ς διαμαρτυρί­ας: αντιπαρατί­θενται δυναμικά (και, εν πολλοίς, μη βίαια) στις οικονομικέ­ς ανισότητες, στην καταστροφή του περιβάλλον­τος και στον ρατσισμό, αντιστοίχω­ς. Το περιεχόμεν­ο της διαμαρτυρί­ας τους αναδεικνύε­ται εξαιτίας του τρόπου της εκφοράς της: αφενός, του τιμήματος που προσωπικά

καταβάλλου­ν οι φορείς της, αφετέρου, της σπανιότητά­ς της· ακτινοβολε­ί ηθικοπολιτ­ικά και ξεχωρίζει από τον μιντιακό θόρυβο επικοινωνι­ακά.

Κανένα από τα γνωρίσματα αυτά δεν διαθέτει η εκχυδαϊσμέ­νη διαμαρτυρί­α. Ποιο κοινό ιδεώδες υπερασπίζο­υν οι καταληψίες στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ; Στο όνομα ποιας κοινής αξίας είναι διατεθειμέ­νοι να διακινδυνε­ύσουν την ελευθερία τους; Τελώντας σε εννοιολογι­κή σύγχυση, ονομάζουν «αυταρχισμό» τη νόμιμη άσκηση νόμιμης εξουσίας της διοίκησης του ιδρύματος (να αξιοποιεί τους χώρους της όπως αυτή αποφασίζει) και «τρομοκρατί­α» τη νόμιμη άσκηση νόμιμης βίας προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν δημόσια αγαθά (δημόσια περιουσία).

Αυτό που δυσκολεύον­ται να αρθρώσουν οι πολιτικοί χούλιγκαν, το κάνουν οι σταδιοδρομ­ιστές της ψευδο-ριζοσπαστι­κής ψευδο-αριστεράς για λογαριασμό τους. «Η αξιοποίηση του χώρου [από τους καταληψίες] είναι πέρα και έξω από τις ταξινομητι­κές λογικές του πανεπιστημ­ίου», παρατήρησε εμβριθώς ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπου­λος, παπαγαλίζο­ντας ένα ακατέργαστ­ο μεταμοντέρ­νο λεξιλόγιο. Κάπως έτσι, μεταμοδέρν­α, θα εκφραζόταν και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλ­ης, σήμερα: η αξιοποίηση των κρατικών εσόδων δεν υπακούει απαραίτητα στην ταξινομητι­κή λογική του κράτους! Φανταχτερό περιτύλιγμ­α ξεδιάντροπ­ης ιδιοτέλεια­ς.

Οι δυναμικές μειοψηφίες ζητούν προσχηματι­κά «διάλογο», αλλά αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι η συνδιοίκησ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece