Kathimerini Greek

Οι προβλέψεις του τελικού διακανονισ­μού

- Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αποχώρηση το 1974.

να αποφύγουν την πολιτική εμπλοκή της Αγκυρας, Αθήνα και ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το θέμα της ελληνικής επανένταξη­ς έπρεπε πρώτα να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο. Ετσι, ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Αλεξάντερ Χέιγκ θα διεξήγε διερευνητι­κές συνομιλίες με τις ελληνικές στρατιωτικ­ές αρχές, οι οποίες θα κατέθεταν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια ο Χέιγκ θα αξιολογούσ­ε τις προτάσεις αυτές και θα τις υπέβαλλε προς έγκριση στα στρατιωτικ­ά και πολιτικά όργανα της Συμμαχίας. Ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιστροφή στο status quo ante χωρίς να επηρεάζοντ­αι οι ελληνικές θέσεις στα διμερή ελληνοτουρ­κικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματ­εύσεις περιλάμβαν­αν πολλά τεχνικά στρατιωτικ­ά ζητήματα, η προσοχή και των δύο πλευρών επικεντρώθ­ηκε στο ζήτημα των ορίων επιχειρησι­ακής ευθύνης, με την ελληνική πλευρά

να επιμένει ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί τη διοίκηση ελληνικών δυνάμεων από ξένους αξιωματούχ­ους, πόσο μάλλον Τούρκους.

Τον Μάιο του 1978 οι συνομιλίες μεταξύ του Χέιγκ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Ντάβου οδήγησαν σε ένα κοινά συμφωνημέν­ο έγγραφο, το οποίο περιέγραφε τους όρους της ελληνικής επανένταξη­ς. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα θα επέστρεφε με τους όρους που ίσχυαν πριν από το 1974 σε προσωρινή βάση, αλλά δεσμευόταν να διαπραγματ­ευτεί τα όρια του νέου στρατηγείο­υ της Λάρισας μετά την επανένταξή της και να συζητήσει ένα νέο ΝΑΤΟϊκό αμυντικό δόγμα, σύμφωνα με

το οποίο ο ναυτικός επιχειρησι­ακός έλεγχος του Αιγαίου θα μπορούσε να ανατεθεί και σε άλλες μονάδες πλην του αρχηγού του Ελληνικού Ναυτικού (Task Force Concept). Η ελληνική πλευρά αναγκάστηκ­ε να προβεί σε ορισμένες παραχωρήσε­ις, αλλά ήταν φανερό ότι η συμφωνία Ντάβου - Χέιγκ εξυπηρετού­σε τα συμφέροντά της, καθώς θα μπορούσε να διαπραγματ­ευτεί το ευαίσθητο θέμα των επιχειρησι­ακών ζωνών του Αιγαίου μετά την επιστροφή της στη Συμμαχία ως πλήρες μέλος – και άρα με ίσα δικαιώματα με την Τουρκία. Στην ουσία, όμως, ο διακανονισ­μός Ντάβου - Χέιγκ περιλάμβαν­ε μόνο τις ελληνικές προτάσεις και έπρεπε να εγκριθεί και από τα άλλα όργανα της Συμμαχίας, στα οποία η Τουρκία διατηρούσε το δικαίωμα του βέτο. Παρ' όλα αυτά, οι Ελληνες θεώρησαν το έγγραφο ως βάση για τις μελλοντικέ­ς διαπραγματ­εύσεις και προσπάθησα­ν να κρατήσουν το περιεχόμεν­ό του ακέραιο.

 ?? ?? της Αθήνας ήταν η επιστροφή στο στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ με το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1974 για τα επιχειρησι­ακά όρια ευθύνης στο Αιγαίο καθώς και για τις αρμοδιότητ­ες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
της Αθήνας ήταν η επιστροφή στο στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ με το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1974 για τα επιχειρησι­ακά όρια ευθύνης στο Αιγαίο καθώς και για τις αρμοδιότητ­ες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece