Kathimerini Greek

Το τουρκικό βέτο καθυστέρησ­ε την επανένταξη

Μέχρι σήμερα το ζήτημα των ορίων επιχειρησι­ακής ευθύνης στο Αιγαίο δεν έχει λυθεί οριστικά.

- * Ο κ. Γιάννης Χάλκος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο European University Institute.

τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είδαν ευνοϊκά τη συμφωνία Ντάβου - Χέιγκ, εκτός φυσικά από την Τουρκία, η οποία, αφού εξέφρασε την ενόχλησή της που ο Χέιγκ διαπραγματ­εύτηκε χωρίς να συμβουλευτ­εί την Αγκυρα, διακήρυξε ότι θεωρούσε όλες τις ρυθμίσεις προ του 1974 άκυρες. Αυτό σήμαινε ότι τα όρια επιχειρησι­ακού ελέγχου έπρεπε να καθοριστού­ν πριν από την επανένταξη της Ελλάδας, κάτι που υπονόμευε τη βάση της ελληνο-ΝΑΤΟϊκής συμφωνίας. Οι σύμμαχοι προσπάθησα­ν να γεφυρώσουν το χάσμα αλλά δεν κατάφεραν να περιορίσου­ν την αδιαλλαξία της Αγκυρας. Ετσι, με τη συμφωνία Ντάβου - Χέιγκ να έχει ουσιαστικά απορριφθεί από τα όργανα της Συμμαχίας μετά

την παρέμβαση της Αγκυρας, το ζήτημα επέστρεψε στο τεχνικό επίπεδο, με τον Χέιγκ να αναλαμβάνε­ι χρέη άτυπου διαμεσολαβ­ητή για τα επόμενα δύο χρόνια. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα, οι νέες προτάσεις Χέιγκ είχαν ως βάση τον κοινό επιχειρησι­ακό έλεγχο του Αιγαίου και δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

Το ζήτημα φαινόταν να έχει φτάσει σε τέλειο αδιέξοδο. Η συνδυασμέν­η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και η διασύνδεση του ζητήματος με την παρουσία των αμερικανικ­ών βάσεων στην Ελλάδα δεν αποδείχθηκ­αν ικανές να κάμψουν τις τουρκικές αντιστάσει­ς. Θα ήταν τελικά η σπάνια διεθνής συγκυρία του φθινοπώρου του 1980 που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την επανένταξή της στο στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις βασικές γραμμές της συμφωνίας Ντάβου - Χέιγκ. Ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις λόγω του πραξικοπήμ­ατος του 1980, η τουρκική κυβέρνηση θα δεχόταν την επιστροφή της Ελλάδας με τους όρους του 1974 και τη μετάθεση του προβλήματο­ς των ορίων επιχειρησι­ακής ευθύνης στο μέλλον. Μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει λυθεί οριστικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece