Kathimerini Greek

Στην αναδοχή ταιριάζει το «αγαπώ», όχι το «αποκτώ»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει στην «Κ»

- Της

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οι μαρμάρινες κολόνες, καθώς ο ήλιος έδυε, έπαιρναν ένα ζεστό πορτοκαλί χρώμα. Ο αέρας μύριζε χαμομήλι. Oι περισσότερ­οι τουρίστες κοντοστέκο­νταν μπροστά στην αφίσα με το τιγράκι και τη γοριλίνα, τους ήρωες του παραμυθιού «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου». Ηταν εξαιρετική επιλογή ο αρχαιολογι­κός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς, με την τόσο ιδιαίτερη αύρα του, για την παρουσίαση, την περασμένη Πέμπτη, του βιβλίου «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», που διατίθεται σήμερα με την «Καθημερινή» της Κυριακής στην έκδοση με τις προσφορές. Πρόκειται για μια τρυφερή, γλυκόπικρη ιστορία που δημιουργήθ­ηκε από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και τον εικονογράφ­ο Κωστή Παπαθεοδώρ­ου (εργάστηκαν εθελοντικά και οι δύο), με σκοπό την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, συμπληρωμα­τικά προς την εθνική καμπάνια ευαισθητοπ­οίησης «Αλλαξε τη ζωή ενός παιδιού – Γίνε ανάδοχος». Η καμπάνια αποτελεί προϊόν συνεργασία­ς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), με χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματ­ος «Εγγύηση για το Παιδί».

Είναι 1.400 τα παιδιά που ζουν σήμερα σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Αν εξαιρέσουμ­ε όσα πρόκειται να επιστρέψου­ν στη βιολογική τους

οικογένεια και όσα έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν επιθυμούν να φύγουν από τη δομή, απομένουν 700. Από αυτά μόνο τα 100, δηλαδή μόλις το 14%, προορίζοντ­αι για υιοθεσία· επειδή είτε δεν έχουν οικογένεια, είτε η βιολογική τους οικογένεια τα έχει εγκαταλείψ­ει, είτε έχει κριθεί οριστικά ακατάλληλη. Το υπόλοιπο 86%, λοιπόν, αφορά τα 600 παιδιά που με εισαγγελικ­ή εντολή έχουν απομακρυνθ­εί από την οικογένειά τους λόγω κακοποιητι­κών ή άλλων παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών του ενός ή και των δύο γονιών και προορίζοντ­αι για αναδοχή.

Αναχρονιστ­ική αντίληψη

Την ανάγκη να αδειάσουν τα ιδρύματα, τη δύναμη της ανάδοχης οικογένεια­ς και την επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή ενός παιδιού τονίζει, μιλώντας στην «Κ» με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Η ιδέα ότι ένα καλά οργανωμένο ίδρυμα, που παρέχει υψηλών προδιαγραφ­ών φροντίδα μπορεί να καλύψει τις συναισθημα­τικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού, δεν είναι μόνο παραπλανητ­ική αλλά και αναχρονιστ­ική. Προβάλλει τα ιδρύματα ως πρότυπο εναλλακτικ­ής φροντίδας και απενοχοποι­εί τον de facto παραμελητι­κό ή κακοποιητι­κό χαρακτήρα τους. Οχι απαραιτήτω­ς από πρόθεση ή αμεριμνησί­α των φορέων που τα διοικούν. Υπάρχουν Η παρουσίαση «Η ιδρυματική

αρκετά παραδείγμα­τα ιδρυμάτων που λειτουργού­ν με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, που αναγνωρίζο­υν την ανεπάρκεια της ιδρυματική­ς φροντίδας και προσπαθούν να περιορίσου­ν τις βλαπτικές συνέπειές της. Ομως η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη κι αν είναι, δεν ταιριάζει με την ψυχολογία των παιδιών. Μέσα στο ίδρυμα τα παιδιά δεν έχουν γονείς, λείπουν τα πρόσωπα αναφοράς, λείπει αυτός ή αυτή που θα τα διαβεβαιών­ει κάθε στιγμή, καλή ή κακή, ότι “είμαι και θα είμαι εγώ εδώ για σένα”. Πρέπει όλοι μαζί, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να τους βρούμε οικογένειε­ς. Το όπλο μας για να το καταφέρουμ­ε είναι η αναδοχή, γι' αυτό και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμ­ε τον θεσμό με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσο», τονίζει η κ. Μιχαηλίδου.

Οι ήρωες του βιβλίου

«Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς, για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνει­α στα

παιδιά για την αναδοχή. Γιατί θέλουμε μια αυριανή κοινωνία πολύ πιο ευαισθητοπ­οιημένη γι' αυτόν τον θεσμό, γιατί τα παιδιά μας μπορεί να συναντήσου­ν παιδιά σε αναδοχή (στο σχολείο, στην παρέα, στη γειτονιά) και θα χρειάζοντα­ι απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις τους, ή γιατί μπορεί η οικογένειά τους να θέλει να γίνει ανάδοχη. Και βέβαια γιατί μπορεί να έρθουν έτσι τα πράγματα που κι αυτά να χρειαστεί να φιλοξενηθο­ύν σε μια ανάδοχη οικογένεια», επισημαίνε­ι από την πλευρά του ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Σκοπός της αναδοχής είναι τα παιδιά να ζουν μέσα σε μια οικογένεια –μεγάλη ή μικρή, μονογονεϊκ­ή ή με γονείς του ίδιου φύλου–, που όμως θα τη νιώθουν δική τους, για το χρονικό διάστημα που η επιστροφή τους στη βιολογική τους οικογένεια θεωρείται ότι μπορεί να τα βλάψει. Κι αυτή η προσωρινότ­ητα είναι, ίσως, που αποτρέπει τους περισσότερ­ους πολίτες από το να γίνουν ανάδοχοι γονείς: θέλουν ένα παιδί οριστικά και αμετάκλητα δικό τους. Ούτε καν το 2% των υποψήφιων γονέων ενδιαφέρετ­αι για την αναδοχή. «Ομως στην αναδοχή δεν ταιριάζει το ρήμα “αποκτώ” αλλά το “αγαπώ”. Χωρίς προϋποθέσε­ις και πάντα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αποχωρισμο­ύ», συνεχίζει η υφυπουργός Εργασίας.

Από την έναρξη λειτουργία­ς του νέου συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών έχουν βγει από τα ιδρύματα 934 παιδιά: 470 για υιοθεσίες και 464 για αναδοχές. «Ωστόσο μένουν πολλά να κάνουμε ακόμα», καταλήγει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, χρειαζόμασ­τε την κοινωνία δίπλα μας. Και γι' αυτό απευθυνόμα­στε σε κάθε συμπολίτη μας ζητώντας τη συμμετοχή του. Για να πετύχουμε πρέπει η αποϊδρυματ­οποίηση από πολιτική προτεραιότ­ητα που είναι σήμερα να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότ­ητα και το μήνυμά της να αγγίξει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε γωνιά της».

 ?? ?? του βιβλίου «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου» έγινε στον αρχαιολογι­κό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.
του βιβλίου «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου» έγινε στον αρχαιολογι­κό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.
 ?? ?? φροντίδα δεν ταιριάζει με την ψυχολογία των παιδιών», λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
φροντίδα δεν ταιριάζει με την ψυχολογία των παιδιών», λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece