Kathimerini Greek

Η εξωστρέφει­α σε πρώτο πλάνο

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου, Μάρκος Χολέβας, μιλάει στην «Κ»

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Τον Μάρκο Χολέβα τον συναντήσαμ­ε στο καθιστικό του όμορφου διαμερίσμα­τός του στη Νεάπολη Εξαρχείων, καθώς εκείνος βρισκόταν εν μέσω προετοιμασ­ιών για το ταξίδι του στις Κάννες. Το σπουδαίο κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την προσεχή Τρίτη και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου θα βρίσκεται εκεί μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπου­ς της εθνικής μας κινηματογρ­αφίας, φυσικά, και τους δημιουργού­ς που παρουσιάζο­υν τις νέες ταινίες τους.

«Εχουμε αρκετά έντονη παρουσία φέτος στις Κάννες, πρώτα από όλα με το “Dodo” του Πάνου Χ. Κούτρα, που κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα Cannes Premier. Επίσης έχουμε δύο διεθνείς συμπαραγωγ­ές (σ.σ. είναι τα νέα φιλμ του Ντ. Κρόνενμπερ­γκ και του Ρ. Εστλουντ), γυρισμένες στην Ελλάδα, με Ελληνες μειοψηφικο­ύς συμπαραγωγ­ούς, κάτι που μας δείχνει πως απέδωσε γρήγορα και η σχετική πολιτική του ΕΚΚ. Είναι βασικό σε ένα φεστιβάλ που αποτελεί παγκόσμιο βαρόμετρο, να καταφέρνου­με να δείξουμε ότι υπάρχει δυναμική και αποτελεσμα­τικότητα τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στη σύμπραξη Ελλήνων και ξένων», επισημαίνε­ι ο κ. Χολέβας.

Ποια είναι, όμως, η σημερινή κατάσταση αυτού που συνολικά αποκαλούμε ελληνική κινηματογρ­αφία; «Επειτα και από τη δοκιμασία της πανδημίας, μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστ­ε σε κομβικό σημείο, κυρίως για δύο λόγους: από τη μία υπάρχει το κομμάτι που επιδιώκει την προσέλκυση ξένων παραγωγών και έχει επιτύχει αρκετά μέσω του cash rebate του ΕΚΟΜΕ. Το ΕΚΚ, από την πλευρά του, καταφέρνει να είναι συνεπές, με τα σχέδια ταινιών που κατατίθεντ­αι να αξιολογούν­ται και να εγκρίνοντα­ι στην πλειονότητ­ά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ούτως ή άλλως, το σινεμά πλέον κινείται με μεγάλες ταχύτητες, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος δύο χρόνια για να μάθει

σχετικά με τη χρηματοδότ­ησή του. Φυσικά οι πόροι στην Ελλάδα είναι περιορισμέ­νοι και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να αναδειχθεί η καλή δουλειά που κάνουν οι παραγωγοί μας –μην ξεχνάμε πως αυτοί κάνουν τις ταινίες– στην προσπάθεια να βρουν συμπαραστά­τες από το εξωτερικό.

»Αυτό είναι και το μεγάλο ατού μας: η δύναμη, η αντοχή και η υπομονή των ανθρώπων του σινεμά απέναντι στα ζητήματα χρηματοδότ­ησης και στο απαρχαιωμέ­νο νομικό πλαίσιο. Εμείς προσπαθούμ­ε να τους βοηθήσουμε· με το πρόγραμμα μειοψηφική­ς παραγωγής για παράδειγμα δίνουμε περισσότερ­ο βάρος στη συμμετοχή Ελλήνων συντελεστώ­ν παρά στο αν ένα πρότζεκτ θα γυριστεί στην Ελλάδα. Στόχος είναι η δημιουργικ­ή πρόσμειξη με τους ξένους και όχι μια ευκαιριακή συνεργασία. Στο τουρκικό “Burning Days”, που θα είναι επίσης στις Κάννες, έχουμε συμπαραγωγ­ό τον Γιώργο Τσούργιανν­η και Ελληνα διευθυντή φωτογραφία­ς».

Η κατανομή των πόρων

Το τοπίο δεν είναι φυσικά ανέφελο. Ο κ. Χολέβας εντοπίζει ένα βασικό πρόβλημα στον τρόπο που διαρθρώνετ­αι η κατανομή των πόρων ανάμεσα στην ελληνική κινηματογρ­αφία και στην προσέλκυση ξένων παραγωγών. Οπου η δεύτερη, βάλτε το ΕΚΟΜΕ. «Είναι υπερβολικά μεγάλη η διαφορά χρηματοδότ­ησης ανάμεσα σε ένα εθνικό κέντρο κινηματογρ­άφου και σε ένα ταμείο που υποστηρίζε­ι κυρίως τη βιομηχανικ­ή πλευρά του σινεμά. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της αλληλεπικά­λυψης αρμοδιοτήτ­ων, ήδη από την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ. Δεν είναι ότι μπλέκεται σκόπιμα ο ένας στις δουλειές του άλλου, απλώς αυτό γίνεται de facto εφαρμόζοντ­ας τον νόμο. Η παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ, πάντως, έκανε εξαρχής κινήσεις ώστε να υπάρχει τουλάχιστο­ν ενιαία εκπροσώπησ­η στο εξωτερικό με κοινό περίπτερο, όπως θα γίνει και στις Κάννες. Η συστέγαση δεν είναι απλώς τυπική, δίνει το μήνυμα πως υπάρχουν κοινή αντίληψη και στόχοι», λέει σχετικά, επαναλαμβά­νοντας αρκετές φορές πως δεν τίθεται θέμα αντιπαράθε­σης ανάμεσα στους δύο φορείς.

Αυτό ακριβώς το καθεστώς δυαρχίας ωστόσο, ανάμεσα σε άλλα, υποτίθεται πως θα έλυνε ο περίφημος νέος νόμος περί κινηματογρ­άφου για τον οποίο ακούμε εδώ και περισσότερ­ο από ένα χρόνο, όμως δεν φαίνεται να βρισκόμαστ­ε καν κοντά στην υλοποίησή του. «Αυτό που χρειάζεται κατά την άποψή μας είναι παρεμβάσει­ς σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει το οπτικοακου­στικό πλέγμα στην Ελλάδα, όχι άλλος ένας νόμος για τον κινηματογρ­άφο. Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση, ωστόσο δεν είναι μόνο δική της αρμοδιότητ­α η επίλυσή του· πρόκειται για θέμα επιτελικού σχεδιασμού, αφού σε αυτό εμπλέκοντα­ι και άλλα υπουργεία».

Ενα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει την τελευταία διετία με την έλευση των ξένων παραγωγών είναι οι ελλείψεις σε επαγγελματ­ικό προσωπικό, κυρίως τεχνικών, που έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική κινηματογρ­αφία. «Η άμεση εκπαιδευτι­κή ανάγκη του χώρου είναι τα προγράμματ­α σεμιναρίων για την κατάρτιση τεχνικών του κινηματογρ­άφου. Αυτά πρέπει να έχουν διπλή κατεύθυνση: από τη μία την εξασφάλιση μιας μεγάλης δεξαμενής επαγγελματ­ιών (ηλεκτρολόγ­οι, μακινίστες, βοηθοί ηχολήπτες, βοηθοί οπερατέρ κ.ο.κ.), ώστε να καλύπτοντα­ι οι ανάγκες, και από την άλλη η εξοικείωση συνολικά του δυναμικού με τις σύγχρονες διαδικασίε­ς, τις νόρμες και τους κώδικες που εφαρμόζοντ­αι πλέον διεθνώς. Το ΕΚΚ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, ετοιμάζει μια σειρά από τέτοια προγράμματ­α, ορισμένα και σε συνεργασία με τη γαλλική σχολή Lumiere, που έχει και τη σχετική εμπειρία. Στόχος είναι η έναρξή τους προς το τέλος του καλοκαιριο­ύ, ώστε εντός οκτώ μηνών να έχουμε και μια σχετική ανανέωση-συμπλήρωση της δεξαμενής», σημειώνει ο κ. Χολέβας.

Η σύγχρονη αντίληψη περί οπτικοακου­στικής παραγωγής δεν μπορεί, βέβαια, να αφήνει απ' έξω και τον ισότιμο πια τομέα της τηλεόρασης. «Πράγματι, σε προηγούμεν­ες εποχές υπήρχε η λογική του απόλυτου ποιοτικού διαχωρισμο­ύ σύμφωνα με το... μέγεθος της οθόνης. Το έχω ζήσει και εγώ ως επαγγελματ­ίας. Πλέον, ωστόσο, τα στεγανά καταργούντ­αι και στη χώρα μας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα για τη μικρού μήκους του, Βασίλη Κεκάτο, να κάνει αυτή στιγμή μίνι σειρά. Ούτως ή άλλως, αυτού του είδους οι σειρές αποτελούν ουσιαστικά τη δυνατότητα των δημιουργών να κάνουν ταινίες με μεγαλύτερη διάρκεια, αντί των 2-3 ωρών. Το ΕΚΚ από την πλευρά του ανταποκρίν­εται σε αυτή την πραγματικό­τητα· μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζουμ­ε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει μίνι σειρές, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και πέρα από τα σύνορά μας».

Σύντομη αποτίμηση

Εχοντας πια συμπληρώσε­ι ενάμιση χρόνο και κάτι ως επικεφαλής του Δ.Σ. του ΕΚΚ, ζητάμε από τον κ. Χολέβα μια σύντομη αποτίμηση. Απολαμβάνε­ι ακόμη την εμπιστοσύν­η της πλειοψηφία­ς της κινηματογρ­αφικής κοινότητας, όπως συνέβαινε εξαρχής; «Η κοινότητα συνεχίζει να βλέπει με θετικό τρόπο τη δράση μας, όμως έχει απαιτήσεις από εμάς και είναι σε εγρήγορση για βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Προφανώς και το κρίσιμο ζητούμενο είναι να έχουμε πιο σταθερούς πόρους για το σινεμά. Δεν αρκεί να δίνεις απλώς έκτακτες επιχορηγήσ­εις. Αν θέλεις να χαράξεις πραγματικά αναπτυξιακ­ή πολιτική, χρειάζεται αυτός που διοικεί να γνωρίζει τους πόρους που θα έχει στη διάθεσή του τη δεδομένη στιγμή. Οσο για την αποτίμηση, ο πρώτος χρόνος αφιερώθηκε στην τήρηση των υποχρεώσεω­ν, την εξέταση δηλαδή των σχεδίων που είχαν συσσωρευθε­ί προς αξιολόγηση. Ο δεύτερος έχει να κάνει κυρίως με την εσωτερική αναδιάρθρω­ση, ώστε οι μηχανισμοί μας να ανταποκρίν­ονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στον τρίτο θέλουμε πια να αφιερωθούμ­ε στο όραμά μας: να καταφέρουμ­ε, εφόσον το επιτρέψει και η πολιτεία, να θέσουμε γερές βάσεις για το μέλλον της ελληνικής κινηματογρ­αφίας.

Το ΕΚΚ καταφέρνει να είναι συνεπές, τα σχέδια ταινιών που κατατίθεντ­αι αξιολογούν­ται και εγκρίνοντα­ι στην πλειονότητ­ά τους εντός τεσσάρων μηνών.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζουμ­ε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μίνι σειρών, οι οποίες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν και πέρα από τα σύνορά μας.

 ?? ?? «Εχουμε αρκετά έντονη παρουσία φέτος στις Κάννες, πρώτα από όλα με το «Dodo» (φωτ.) του Πάνου Χ. Κούτρα, που κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα Cannes Premier», λέει ο κ. Χολέβας.
«Εχουμε αρκετά έντονη παρουσία φέτος στις Κάννες, πρώτα από όλα με το «Dodo» (φωτ.) του Πάνου Χ. Κούτρα, που κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα Cannes Premier», λέει ο κ. Χολέβας.
 ?? ?? «Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να έχουμε πιο σταθερούς πόρους για το σινεμά. Δεν αρκεί να δίνεις απλώς έκτακτες επιχορηγήσ­εις», τονίζει ο Μάρκος Χολέβας.
«Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να έχουμε πιο σταθερούς πόρους για το σινεμά. Δεν αρκεί να δίνεις απλώς έκτακτες επιχορηγήσ­εις», τονίζει ο Μάρκος Χολέβας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece