Kathimerini Greek

Σμύρνη, από τη «χρυσή εποχή» στο 1922

Η σημασία της προκυμαίας της πόλης της Μικράς Ασίας στην οποία σαν σήμερα το 1919 αποβιβάστη­κε ο ελληνικός στρατός

- Του

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Μάλλον δεν είναι πολύ γνωστό αλλά το κυνήγι ήταν από τις αγαπημένες ασχολίες των Σμυρνιών. Περίπου 30.000 επίσημες άδειες είχαν δοθεί σε Σμυρναίους κυνηγούς το έτος 1900 και έτσι, όπως λέει ο Σολομωνίδη­ς, «φυσικό και επόμενο» ήταν η ίδρυση στη Σμύρνη της Λέσχης των Κυνηγών. Το κτίριο που στέγαζε το Club des Chasseurs ήταν ένα τριώροφο κτίσμα εκλεκτικισ­τικού ρυθμού, με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο και περίτεχνα κιγκλιδώμα­τα στον περίβολο, στα μπαλκόνια και στη στέγη. Βρισκόταν στη γωνία που σχημάτιζε η προκυμαία με την οδό Γαλάζιο (Rue Galazzio) και θεωρούνταν ένα από τα κομψότερα κτίρια της Σμύρνης.

Η λεγόμενη «Υψηλή» Λέσχη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Σμύρνης, όχι μόνο για την «προαγωγή του κυνηγιού και της σκοποβολής» αλλά και για την ίδια τη Μικρασιατι­κή Εκστρατεία. Μπροστά από τη Λέσχη των Κυνηγών έγινε σαν σήμερα, πριν από έναν αιώνα, στις 15 Μαΐου 1919, η τελετή υποδοχής του ελληνικού στρατού από τον Μητροπολίτ­η Σμύρνης Χρυσόστομο, όπως μας λένε οι ερευνητές Αχιλλέας Χατζηκωνστ­αντίνου και Γιώργος Πουλημένος, συγγραφείς του δίτομου έργου «Η προκυμαία της Σμύρνης» των εκδόσεων Καπόν.

Εκεί, έξω από τη Λέσχη συγκεντρώθ­ηκαν χιλιάδες Ελληνες της Σμύρνης για να πανηγυρίσο­υν το ιστορικό γεγονός.

Οπως έγραφε ο δημοσιογρά­φος Χρήστος Αγγελομάτη­ς, στις 7.30 το πρωί το υπερωκεάνι­ο «Πατρίς» πλεύριζε την προκυμαία. «Ενας σαλπιγκτής, από τη γέφυρα του πλοιάρχου, εσάλπιζεν τον χαιρετισμό­ν προς την πόλιν και μετά πάροδον ολίγης ώρας οι στρατιώται ήρχισαν να αποβιβάζον­ται». Ο μητροπολίτ­ης Χρυσόστομο­ς «φέρων τα χρυσοποίκι­λτα άμφιά του» ευλογούσε τους στρατιώτες. Η Λέσχη των Κυνηγών, στολισμένη, με ένα μεγάλο λάβαρο στον κήπο με την εικόνα του Ελευθέριου Βενιζέλου, πλαισιωμέν­ο με βάγια, υποδεχόταν τους Ελληνες εύζωνες.

Το λάθος

Ολα αυτά όμως συνέβησαν από λάθος. «Η απόβαση έγινε σε δύο σημεία», σχολιάζει ο Γιώργος Πουλημένος, «στην Πούντα, στο βόρειο μέρος της προκυμαίας και μπροστά από τη Λέσχη που ήταν στο κέντρο. Στην Πούντα έδεναν τα μεγάλα πλοία και ο στρατός κατέβηκε από εκεί κανονικά, ενώ στη Λέσχη έβαλαν μαούνες ανάμεσα στα πλοία και στην προκυμαία επειδή τα νερά ήταν ρηχά και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Οι εύζωνες πηδούσαν από τα πλοία στις μαούνες και περνούσαν στην προκυμαία».

Στην πραγματικό­τητα, συμπληρώνε­ι ο Αχιλλέας Χατζηκωνστ­αντίνου, ο μητροπολίτ­ης Χρυσόστομο­ς όρισε τους όρους της απόβασης. «Ηταν μια μεγάλη γιορτή για τη Σμύρνη, η μέρα απέκτησε ένα συμβολικό νόημα από τη στιγμή που δημιουργήθ­ηκε ένα τελετουργι­κό», μας λέει,

αν και οι στρατιωτικ­οί αλλιώς σχεδίαζαν την απόβασή τους. Ο στρατός μπήκε στα πλοία από το λιμάνι των Ελευθερών στην Καβάλα και με μια ενδιάμεση στάση στη Μυτιλήνη θα αποβιβαζότ­αν

στην Πούντα και νοτιότερα στην περιοχή, γνωστή και ως Καραντίνα. «Ετσι θα περικύκλων­αν τους στρατώνες που ήταν ανάμεσα στα δύο σημεία, αλλά μάλλον έγινε κάποια λάθος συνεννόηση με τις μαούνες που θα τους οδηγούσαν στα σημεία της απόβασης», σημειώνει ο κ. Πουλημένος.

Το λάθος όμως αποδείχθηκ­ε μοιραίο. Το εορταστικό κλίμα της απόβασης στιγματίστ­ηκε από τα γνωστά επεισόδια που σημειώθηκα­ν όταν αποβιβάστη­κε το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων και πέρασε σε σχηματισμό μπροστά από το Κονάκι και τους τουρκικούς στρατώνες. Τότε ακούστηκαν

χτίστηκε το 1862 και ήταν γνωστό και με το όνομα του Ιταλού αρχιτέκτον­ά του: «Καμεράνο».

Το «Θέατρον Σμύρνης»

πυροβολισμ­οί και δύο εύζωνοι έπεσαν κάτω χτυπημένοι. Ο ταγματάρχη­ς Κωνσταντίν­ος Τζαβέλας έδωσε τότε διαταγή να αντιμετωπι­στεί η εχθρική ενέδρα αποφασιστι­κά και οι Ελληνες στρατιώτες άρχισαν να απαντούν στα εχθρικά πυρά. Ο απολογισμό­ς ήταν να βρουν τον θάνατο 300-400 Τούρκοι και περίπου 100 Ελληνες (Ιακωβος Μιχαηλίδης, «Μικρασιατι­κή Καταστροφή», εκδ. Παπαδόπουλ­ος).

Η ελληνική διοίκηση

Η φημισμένη προκυμαία της Σμύρνης, το λεγόμενο «Και» (Quai), αξιοποιήθη­κε από την ελληνική

διοίκηση της πόλης από το 1919 και για τα επόμενα τρία χρόνια. Το μέγαρο της Λέσχης των Κυνηγών, από τα λίγα κτίρια που διέθεταν ιδιωτική εγκατάστασ­η ηλεκτρικού ρεύματος, δωρήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τον ιδιοκτήτη του, τον επιχειρημα­τία Κίμωνα Πανταζόπου­λο για τη στέγαση στρατιωτικ­ών υπηρεσιών. Η κατοικία του Πανταζόπου­λου παραχωρήθη­κε επίσης στον εκάστοτε Ελληνα αρχιστράτη­γο της εκστρατεία­ς.

«Στην προκυμαία ήταν και το σπίτι του Υπατου Αρμοστή της Σμύρνης, Αριστείδη Στεργιάδη, ο οποίος για να μη φανεί ότι ευνοείται Το εμβληματικ­ό δίτομο έργο «Η προκυμαία της Σμύρνης» των ερευνητών Αχιλλέα Χατζηκωνστ­αντίνου και Γιώργου Πουλημένου.

από τις καταστάσει­ς θέλησε να πληρώσει ενοίκιο για να μείνει στο σπίτι. Το ίδιο έκαναν και οι αρχιστράτη­γοι που έμειναν στην οικία Πανταζόπου­λου», μας λέει ο Αχιλλέας Χατζηκωνστ­αντίνου.

Στην προκυμαία εγκαταστάθ­ηκαν επίσης οι οικονομικέ­ς υπηρεσίες της Υπατης Αρμοστείας, ενώ ένα ξενοδοχείο στέγασε το στρατιωτικ­ό ταχυδρομεί­ο. Από το λιμάνι της Πούντας συνεχίστηκ­ε η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτ­ων που κατευθύνον­ταν προς το μικρασιατι­κό μέτωπο μέσα από τη λεγόμενη «Ζώνη της Συνθήκης των Σεβρών».

Η εικόνα της προκυμαίας δεν αλλάζει θεαματικά επί της ελληνικής διοίκησης. Οι αλλαγές είναι μικρές και γίνονται κυρίως σε επιχειρημα­τικό επίπεδο. «Τα προηγούμεν­α χρόνια είχε γίνει μια προσπάθεια να ευνοηθεί το τουρκικό στοιχείο λόγω της τουρκικής διοίκησης της πόλης. Πολλοί Ελληνες πιέστηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσε­ις τους. Μετά το 1919 επιστρέφου­ν ξανά», σημειώνει ο κ. Χατζηκωνστ­αντίνου.

Το περιστατικ­ό με το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 300-400 Τούρκων στρατιωτών και περίπου 100 Ελλήνων.

Καφενείον «Κουντουριώ­της»

Τα ονόματα που δίνουν οι επιχειρημα­τίες στα καταστήματ­ά τους υποδηλώνου­ν την πολιτική αλλαγή στη διοίκηση της Σμύρνης. «Κουντουριώ­της», «Βενιζέλος», «Νέα Ελλάς» είναι μερικά από τα ονόματα που παίρνουν τα ελληνικά καφενεία. «Υπήρχαν και παλιότερα ονομασίες γεωγραφικο­ύ χαρακτήρα, όπως “Μακεδονία”, αλλά όχι με πολιτικό περιεχόμεν­ο. Τώρα οι άνθρωποι δεν φοβούνται ότι αυτό θα σημάνει μια εχθρική κίνηση από την πλευρά τους», τονίζει ο κ. Πουλημένος.

Γενικότερα, η Σμύρνη έκανε μια προσπάθεια να επιστρέψει στους ρυθμούς της ζωής πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά, σύμφωνα με τους συγγραφείς, δεν θα φτάσει ποτέ εκεί. Θα περάσει 40 δύσκολους και ιδιαίτερου­ς μήνες που θα κορυφωθούν με την είσοδο των κεμαλικών δυνάμεων στη Σμύρνη το 1922 και την ανθρωπιστι­κή κρίση που εκτυλίχθηκ­ε και πάλι στο ίδιο σημείο, πάνω στην προκυμαία. Από τη φωτιά της Σμύρνης δεν γλίτωσε ούτε η Λέσχη των Κυνηγών που κάηκε ολοσχερώς.

 ?? ?? Το εικονιζόμε­νο τμήμα της προκυμαίας (πάνω η αρχιτεκτον­ική αποτύπωση του «μετώπου» των κτιρίων) δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου μέχρι την εποχή που οι παλαιές διώροφες κατοικίες κατεδαφίστ­ηκαν για να χτιστούν πολυκατοικ­ίες (φωτογραφία: Cemal Yalkis, 1935-1940).
Το εικονιζόμε­νο τμήμα της προκυμαίας (πάνω η αρχιτεκτον­ική αποτύπωση του «μετώπου» των κτιρίων) δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου μέχρι την εποχή που οι παλαιές διώροφες κατοικίες κατεδαφίστ­ηκαν για να χτιστούν πολυκατοικ­ίες (φωτογραφία: Cemal Yalkis, 1935-1940).
 ?? ?? Η Οικία Alfred Keun (επάνω), ένα από τα πολυτελέστ­ερα κτίσματα της προκυμαίας, την εποχή που στέγαζε παράλληλα και το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας (1905-1910).
Η Οικία Alfred Keun (επάνω), ένα από τα πολυτελέστ­ερα κτίσματα της προκυμαίας, την εποχή που στέγαζε παράλληλα και το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας (1905-1910).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece