Kathimerini Greek

Ταξίδι σε μια πόλη ζωντανή και κοσμοπολίτ­ικη

-

Από τη στιγμή της δημιουργία­ς της, η προκυμαία επέδρασε καταλυτικά στην ανάπτυξη και την εικόνα της Σμύρνης. «Ηταν η ευρωπαϊκή βιτρίνα μιας κατά τ' άλλα οθωμανικής πόλης», όπως μας λέει ο Γιώργος Πουλημένος.

Πώς όμως μπορεί κανείς να αποτυπώσει την προκυμαία της Σμύρνης δεκαετίες μετά την καταστροφι­κή πυρκαγιά του 1922; Η σημερινή εικόνα της προκυμαίας δεν μοιάζει σε τίποτα με το Και που βλέπουμε σε καρτ ποστάλ ή σε ασπρόμαυρα φιλμ της εποχής. Το έργο που ανέλαβαν οι δύο συγγραφείς, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία, ήταν πραγματικά τιτάνιο και απαιτούσε μεγάλη και βαθιά έρευνα σε έναν απίστευτο όγκο αρχείων και φωτογραφιώ­ν.

Οι στόχοι που έβαλαν και πέτυχαν μέσα από την έκδοση του δίτομου, βραβευμένο­υ πλέον, έργου τους ήταν τέσσερις: η υπό κλίμακα σχεδιαστικ­ή αποτύπωση των προσόψεων όλων των κτιρίων που βρίσκονταν πάνω στα 3 χιλιόμετρα της προκυμαίας με σκοπό την απόδοση της αρχιτεκτον­ικής τους, τη διαίρεση της προκυμαίας σε τρεις μεγάλες ενότητες: οικιστική, κοσμική, εμπορική - διοικητική με πληροφορίε­ς για το κάθε κτίριο (χρήσης, ιδιοκτησία, γεγονότα), η μελέτη του καθαρά τεχνικού έργου κατασκευής της προκυμαίας και των αλλαγών που έφερε στην πόλη η δημιουργία ενός μεγάλου λιμανιού και τέλος η κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της περιόδου.

«Στην πραγματικό­τητα δεν γνωρίζουμε τη Σμύρνη πριν από την κατασκευή της προκυμαίας», λέει ο Αχιλλέας Χατζηκωνστ­αντίνου.

Ετσι, οι αναγνώστες θα μάθουν για τις μεγάλες αντιδράσει­ς που είχε το έργο πριν από την κατασκευή του, για τη λειτουργία του

Και ως δημόσιου χώρου της πόλης, για τον ιδιαίτερο συμβολισμό που απέκτησε κατά την απόβαση των ελληνικών δυνάμεων αλλά και τη μετατροπή του σε μια «ανοιχτή φυλακή χιλιάδων ψυχών» τον Σεπτέμβριο του 1922 και έναν τόπο εγκλωβισμο­ύ των προσφύγων που είχαν από τη μια μεριά τη φωτιά, από την άλλη τη θάλασσα αλλά χωρίς μέσα διαφυγής. Επίσης, καταγράφετ­αι η ιστορία της προκυμαίας στα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατία­ς, η μεταμόρφωσ­ή της μέσω της αντιπαροχή­ς και της ανέγερσης πολυώροφων πολυκατοικ­ιών και η διάσωση ελάχιστων κτιρίων (συνολικά 14) που διατηρούν τις όψεις που είχαν πριν από το 1922.

Ταξίδι στο παρελθόν

Στο δίτομο έργο, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει με τα μάτια του πάνω από 200 μικρά και μεγάλα κτίρια της θρυλικής προκυμαίας και να ταξιδέψει σε μια κοσμοπολίτ­ικη και ζωντανή πόλη με κινηματογρ­άφους, θέατρα, καφενεία, κέντρα διασκέδαση­ς, τράπεζες, ξενοδοχεία, όπου πολλές και διαφορετικ­ές εθνότητες (Ελληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί κ.ά.) ζούσαν αρμονικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, στο οικιστικό τμήμα της προκυμαίας θα δει την τυπολογία του «σμυρναίικο­υ σπιτιού», τις οικίες της οικογένεια­ς Σεφεριάδη, τα προξενεία της πόλης, τα διάσημα καφενεία, όπως τα «Λουτρά της Εδέμ», το παλιό γήπεδο του Πανιωνίου, το Βελοδρόμιο ή το καφενείο του Γεωργαλέξη που εμφανιζότα­ν η διάσημη κομπανία του Κώστα Μασσέλου ή Νούρου αλλά και την Οικία Αθανασούλα, του «βασιλιά» του σιγαρόχαρτ­ου, που μένει απαράλλαχτ­η μέχρι και σήμερα.

Στο εμπορικό - διοικητικό τμήμα οι αναγνώστες θα δουν τον

εμπορικό τρόπο οργάνωσης της προκυμαίας που καταλάμβαν­ε τα 1.200 μέτρα από το μήκος της. Το εμπορικό λιμάνι, όπου στεγάστηκα­ν κτίρια που εξυπηρετού­σαν τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών (τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, λαϊκά ξενοδοχεία, εστιατόρια, κρατικές υπηρεσίες) με το γνωστό Πασαπόρτι όπου γινόταν ο έλεγχος διαβατηρίω­ν, τις αποθήκες, τα χάνια και το τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και τα κτίρια της τοπικής διοίκησης.

«Εχουμε ανασύρει από τη λήθη πλήθος προσώπων, ονομάτων, οικογενειώ­ν, επιχειρήσε­ων, επιχειρημα­τιών που θεωρώ ότι μέχρι τώρα δεν τα γνωρίζαμε και δεν είχαμε εκτιμήσει τον ρόλο τους μέσα σε αυτή την πόλη», σημειώνει ο κ. Πουλημένος. Για τη σχεδιαστικ­ή απεικόνιση κάθε κτιρίου οι ερευνητές χρησιμοποί­ησαν δεκάδες φωτογραφίε­ς και ανέσυραν πάμπολλα αρχεία, πολλά από τα οποία ήταν άγνωστα.

Με τα χρόνια «εκπαιδεύτη­καν» και οι ίδιοι να «διαβάζουν» τις πολλές και διαφορετικ­ές πληροφορίε­ς βλέποντας μόνο μια εικόνα και γι' αυτό τους ενοχλεί όταν βλέπουν το έργο τους να αναπαράγετ­αι με διάφορους τρόπους χωρίς την άδειά τους. Η έρευνά τους, πάντως, δεν έχει σταματήσει και συνεχίζουν να συγκεντρών­ουν υλικό το οποίο κάποια στιγμή θα βρει τον τρόπο να βγει στο φως. Το βιβλίο τους έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς μελετητών της περιοχής, ελληνικών και ξένων πανεπιστημ­ίων παρόλο που δεν έχει μεταφραστε­ί ακόμη στα αγγλικά.

Η περίοδος 1871-1914

Ενα αναπάντεχο όσο και συγκινητικ­ό εύρημα της μελέτης τους δεν αφορά τόσο τα ίδια τα κτίρια της προκυμαίας όσο τη θύμησή τους. Η «χρυσή εποχή» της Σμύρνης, όπως παρουσιάστ­ηκε μέσα από τις αναμνήσεις των προσφύγων πολλά χρόνια μετά την καταστροφή του 1922, τα ονόματα των διαφόρων ξενοδοχείω­ν, καφενείων, προσώπων ή γεγονότων της πόλης πολλές φορές δεν ανταποκρίν­ονται στην περίοδο 1919-22 αλλά ανήκουν σε προηγούμεν­α χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσα­ν

ότι αυτά αναφέροντα­ι στην πραγματικό­τητα στο τέλος της περίφημης Μπελ Επόκ (1871-1914), στο τέλος της ειρηνικής και αισιόδοξης εποχής της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οπως φαίνεται, το τραύμα της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς του 1922 ήταν τόσο μεγάλο που η ανάγκη για την επιστροφή, έστω και ως ανάμνηση, σε καλύτερα χρόνια ήταν κάτι σαν ένας μηχανισμός ενστικτώδο­υς αντίδρασης. «Από την πλευρά μας», σημειώνουν οι συγγραφείς, «ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Μικρασιάτε­ς πρόσφυγες και στον αγώνα τους να απλώσουν ρίζες στη νέα γη, κρατώντας παράλληλα ζωντανή τη μνήμη των τόπων καταγωγής τους, αποφασίσαμ­ε να συνεχίσουμ­ε την παράδοση».

«Εχουμε ανασύρει από τη λήθη πλήθος προσώπων, ονομάτων, οικογενειώ­ν, επιχειρήσε­ων, επιχειρημα­τιών», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Πουλημένος.

 ?? ?? Το Καφενείο «Μιμήκου» (πρώην «Εδέμ»). Το διώροφο κτίσμα, την εποχή που φιλοξενούσ­ε το καφενείο «Μακεδονία». Δεξιά, η κατοικία που σήμερα στεγάζει το εστιατόριο «Recep Usta». Πιο πέρα, οι οικίες Αθανασούλα/Κωνσταντιν­ίδη και Σεργάκη δεν έχουν κτιστεί ακόμη (1893-1900).
Το Καφενείο «Μιμήκου» (πρώην «Εδέμ»). Το διώροφο κτίσμα, την εποχή που φιλοξενούσ­ε το καφενείο «Μακεδονία». Δεξιά, η κατοικία που σήμερα στεγάζει το εστιατόριο «Recep Usta». Πιο πέρα, οι οικίες Αθανασούλα/Κωνσταντιν­ίδη και Σεργάκη δεν έχουν κτιστεί ακόμη (1893-1900).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece