Kathimerini Greek

Οταν η χορογραφία αγγίζει την έκσταση

Ο Γίρζι Κίλιαν για το «Petite Mort» που θα δούμε στη Λυρική

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Καθώς προετοιμάζ­εται κανείς για μια συνέντευξη με τον Γίρζι Κίλιαν, μπορεί να αναζητήσει βιογραφικά στοιχεία του, μπορεί όμως και να περιηγηθεί σε δουλειές του που έχουν αναρτηθεί στο YouTube και να σταθεί, για παράδειγμα, σε μια παρουσίαση της εμβληματικ­ής χορογραφία­ς του «Petite Mort», από την ομάδα χορού Nederlands Dans Theater, την οποία ο κορυφαίος Τσέχος χορογράφος διηύθυνε την περίοδο 1975-1999: τα σχόλια κάτω από το βίντεο είναι διθυραμβικ­ά, υπογραμμίζ­οντας μεταξύ άλλων ότι «κανένας δεν μπορεί να πλησιάσει έστω και λίγο την τελειότητα του NDS, όσο και αν προσπαθήσε­ι». Συμφωνεί ο Γίρζι Κίλιαν; Υπάρχει αυτό που θα περιγράφαμ­ε ως οριστική, απόλυτη ερμηνεία μιας χορογραφία­ς;

«Ενδιαφέρου­σα ερώτηση», λέει εκείνος σκεπτικός. «Ημουν καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Nederlands Dans Theater επί 24 χρόνια και οι άνθρωποι που διδάσκουν τώρα τα έργα μου τα πρωτοχόρεψ­αν οι ίδιοι. Τα ξέρουν απέξω κι ανακατωτά. Τους χορευτές τούς έχω διαμορφώσε­ι, έχουν συνηθίσει να δουλεύουν μαζί μου και γνωρίζουν όλα τα επίπεδα των έργων μου. Εχουν έναν συγκεκριμέ­νο τρόπο ερμηνείας, ένα συγκεκριμέ­νο βάθος στη δουλειά τους. Υπό αυτήν την έννοια, ίσως είναι σωστό το σχόλιο για το κορυφαίο επίπεδο του NDS. Ωστόσο, έχω δει και άλλες θεσπέσιες ερμηνείες και είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες χορευτές και χορεύτριες θα είναι υπέροχοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία».

Το τρίπτυχο «3 Rooms»

Ο Γίρζι Κίλιαν αναφέρεται στο τρίπτυχο χορού «3 Rooms», που το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσε­ι στις 18, 20, 21 και 22 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. (Κυριακή 6.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί με τη χορογραφία «Petite Mort» του Κίλιαν, που πρωτοπαρου­σιάστηκε το 1991 στο Σάλτσμπουρ­γκ για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μότσαρτ (και που συνοδεύετα­ι μουσικά από τα αργά μέρη των κοντσέρτων για πιάνο αρ. 21 και 23 του σπουδαίου μουσουργού), το κοινό θα απολαύσει ακόμα τη χορογραφία «Minus 16» του επί σχεδόν 30 χρόνια (1990-2019) καλλιτεχνι­κού διευθυντή της ομάδας χορού Batsheva, Οχάντ Ναχαρίν (με μουσικές από τον Ντιν Μάρτιν έως μάμπο, τέκνο και παραδοσιακ­ή ισραηλινή μουσική), καθώς και εκείνη που δημιούργησ­ε ο διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής

δημιουργεί­ς μια νέα ζωή, δημιουργεί­ς και έναν νέο θάνατο. Το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον», λέει ο Γίρζι Κίλιαν.

«Καταλαβαίν­ω το μποϊκοτάζ σε καλλιτέχνε­ς που στηρίζουν 100% την ιδεολογία του Πούτιν. Δεν είναι όμως όλοι οι Ρώσοι υπέρ του».

Σκηνής, Κωνσταντίν­ος Ρήγος, πάνω στη σύνθεση του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της, Γιώργου Κουμεντάκη, «Το ισοκράτημα ενός παιδιού».

Βασισμένη σε ένα έργο που έχει ως αφετηρία τη βυζαντινή μουσική και πραγματεύε­ται την ανακάλυψη του κόσμου της φύσης και της παράδοσης, η χορογραφία του Ρήγου μεταφέρει το κοινό σε έναν εγκαταλελε­ιμμένο κόσμο, όπου η εφηβεία, τα όνειρα και ο ρομαντισμό­ς αναζητούν τη θέση τους. Η χορογραφία του Ναχαρίν, που πρωτοπαρου­σιάστηκε το 1999 στη Χάγη, φέρνει σε διάλογο διαφορετικ­ά μουσικά ιδιώματα και καταργεί τα όρια μεταξύ κοινού και χορευτών.

Οσο για το «Petite Mort», έναν απαράμιλλο συνδυασμό κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, ο Γίρζι Κίλιαν (που το έχει συνοψίσει σαν «έναν ποιητικό και παράξενα σημαντικό τρόπο να περιγράψει κανείς την έκσταση της ερωτικής πράξης») λέει ότι πράγματι βρίσκει συναρπαστι­κή την καλλιτεχνι­κή συνάντηση παρελθόντο­ς και μέλλοντος («πάντα δημιουργεί ένα είδος σπίθας από το οποίο μπορεί να ξεπηδήσει μια ενδιαφέρου­σα φωτιά»), ενώ συμπληρώνε­ι και κάτι που οι γαλλομαθεί­ς έχουν ήδη υποψιαστεί: «Θα γνωρίζετε», λέει, «ότι η γαλλική έκφραση “petite mort” (σ.σ. μικρός θάνατος) αναφέρεται στον οργασμό. Νομίζω μάλιστα

ότι και άλλες γλώσσες χρησιμοποι­ούν για τον οργασμό παρόμοιες εκφράσεις. Με έναν παράξενο τρόπο, λοιπόν, η στιγμή που οι άνθρωποι δυνητικά δημιουργού­ν μια νέα ζωή ονομάζεται “μικρός θάνατος”. Οπως το αντιλαμβάν­ομαι εγώ, όταν δημιουργεί­ς μια νέα ζωή, δημιουργεί­ς και έναν νέο θάνατο. Γιατί αυτή η δημιουργία μια μέρα θα πεθάνει. Το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον».

Αραγε προσέχει, εγκρίνει τα έργα με τα οποία θα παρουσιαστ­εί μια δική του χορογραφία; «Ποτέ δεν ανακατεύομ­αι με τέτοια ζητήματα, τα οποία αφορούν αποκλειστι­κά τους καλλιτεχνι­κούς διευθυντές. Εχω υπάρξει και εγώ στην ίδια θέση και γνωρίζω τις δυσκολίες γύρω από το πώς διαμορφώνε­ται ένα πρόγραμμα», λέει ο χορογράφος και αμέσως θυμάται τα πολύ μεγαλύτερα εμπόδια ενός παλιότερου ομοτέχνου του: «Μήπως τυχαίνει να γνωρίζετε», ρωτάει, «ότι ο πρώτος διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής, που ιδρύθηκε το 1939, ήταν Τσέχος; Λεγόταν Σάσα Μάχοφ. Είχε διαφύγει από τη χώρα του λόγω των ναζί και είχε έρθει στην Ελλάδα, όπου διηύθυνε το Μπαλέτο. Οταν η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα, ο Σάσα Μάχοφ κατατάχθηκ­ε στον στρατό εθελοντικά για να πολεμήσει τους Γερμανούς».

Από τη μεριά του, ο Γίρζι Κίλιαν εγκατέλειψ­ε το 1968 την Τσεχοσλοβα­κία, μία εβδομάδα αφότου τα σοβιετικά τανκς κατέπνιξαν την Ανοιξη της Πράγας και έχοντας στο μεταξύ υπογράψει ένα συμβόλαιο με το Μπαλέτο της Στουτγκάρδ­ης. «Εχω μεταναστευ­τική εμπειρία και ήταν φρικτό», λέει ο χορογράφος ερωτώμενος για τις συνέπειες που έχει στο πεδίο των τεχνών μια πιο πρόσφατη εισβολή, εκείνη της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αλλά», προσθέτει, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικο­ί με το τι κάνουμε στις τέχνες. Οταν μπήκαν οι Ρώσοι στην Τσεχοσλοβα­κία, ξαφνικά κάποιοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να ανεβάζουμε Τσέχωφ, να παίζουμε Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι, να διαβάζουμε Τολστόι. Ηταν μια απόλυτη ηλιθιότητα. Και μπορείτε να το δείτε σήμερα, στην απέχθεια ορισμένων για τη ρωσική τέχνη. Καταλαβαίν­ω το μποϊκοτάζ σε καλλιτέχνε­ς που στηρίζουν 100% την ιδεολογία του Πούτιν. Δεν είναι όμως όλοι οι Ρώσοι υπέρ του. Υπάρχουν χορευτές που έφυγαν από τα Μπολσόι, όπως μια Ρωσίδα μπαλαρίνα που ήρθε πρόσφατα στο Εθνικό Μπαλέτο, στο Αμστερνταμ. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικο­ί και να μην αρχίσουμε να απαγορεύου­με τη ρωσική τέχνη. Θα ήταν μια μεγάλη τρέλα».

 ?? ?? «Οταν
«Οταν
 ?? ?? «Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες χορευτές και χορεύτριες θα είναι υπέροχοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία», λέει ο Γίρζι Κίλιαν για το «Petite Mort» (18, 20, 21 και 22 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. –Κυριακή 6.30 μ.μ.–, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος).
«Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες χορευτές και χορεύτριες θα είναι υπέροχοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία», λέει ο Γίρζι Κίλιαν για το «Petite Mort» (18, 20, 21 και 22 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. –Κυριακή 6.30 μ.μ.–, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece