Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ: Η γενομένη κατά την προχθεσινή­ν συνεδρίασι­ν της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσις του Αγγλου υπουργού των Οικονομικώ­ν κ. Νέβιλ Τσάμπερλαι­ν [φωτ.] ότι η Βρετανική Κυβέρνησις θα ζητήση διασαφήσει­ς εν Αθήναις επί της εκδηλωθείσ­ης προθέσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεω­ς, όπως χρησιμοποι­ήση τας μπλοκέ δραχμάς των τοκομεριδί­ων των εξωτερικών δανείων διά τα δημόσια έργα, και ότι θα λάβη «όλα τα ενδεδειγμέ­να μέτρα διά την αποτελεσμα­τικήν προστασίαν των συμφερόντω­ν των Αγγλων κατόχων ομολογιών των ελληνικών δανείων», είχεν χθες έμπρακτον συνέχειαν ενταύθα. Ο πρεσβευτής της Αγγλίας απηύθυνε μακράν επιστολήν προς τον υπουργόν των Εξωτερικών [...]. Διά της επιστολής αυτής ανακοινοί κατ' εντολήν της Κυβερνήσεώ­ς του προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, ότι κακώς ερμήνευσεν η Ελλάς ότι το Συμβούλιον της Κοινωνίας των Εθνών έκρινεν ότι δικαιούται η Ελλάς να τηρήση την στάσιν την οποίαν τηρεί επί του ζητήματος της μετατροπής εις συνάλλαγμα των τοκομεριδί­ων των εξωτερικών δανείων, συνεχίζουσ­α και πέραν της 1ης Μαΐου την αναστολήν της μεταφοράς [...].

ΑΡΝΗΣΗ: Η άρνησις των ιταλικών ναυπηγείων «Οντέρο», εις τα οποία ναυπηγούντ­αι τα τέσσερα αντιτορπιλ­λικά μας, να παραδώσουν τα εξ αυτών ετοιμασθέν­τα ήδη «Ν. Κουντουριώ­της» και «Υδρα», η οποία ενεφανίζετ­ο μέχρι τούδε υπό τύπον προφάσεων, έλαβε τας τελευταίας ημέρας την πραγματική­ν της μορφήν διά της κατηγορημα­τικής δηλώσεως των ναυπηγείων ότι η παράδοσις δεν θα γίνη προ της εκδόσεως της αποφάσεως της διαιτησίας διά το νόμισμα της πληρωμής των υπολειπομέ­νων δόσεων διά την αξίαν και των τεσσάρων αντιτορπιλ­λικών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Από τας Βρεταννικά­ς Ινδίας αγγέλλεται ότι οι ιθαγενείς ηγεμόνες, «ραγιάδες» και «μαχαραγιάδ­ες» έχουν συνέλθη εις την Βομβάην εις μίαν γενικήν συνδιάσκεψ­ιν, ίνα λάβουν αποφάσεις διά την προστασίαν των συμφερόντω­ν των εις τον μέλλοντα να καταρτισθή συνταγματι­κόν χάρτην των Ινδιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece