Kathimerini Greek

Η ζωή ανασαίνει σ' ένα διαρκές παρόν

Ο Αντώνης Κυριαζάνος μιλάει στην «Κ» με αφορμή το βιβλίο του «Αγαπημένη μου Ιφιγένεια», το οποίο «γράφτηκε μόνο του»

- Συνέντευξη στη

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο Αντώνης Κυριαζάνος είναι ένας άνθρωπος του πολιτισμού. Δημοσιογρά­φος της τέχνης, με βαθιές γνώσεις στο αντικείμεν­ό του, είναι από εκείνους τους γραφιάδες που μελετούν, παρατηρούν, και συχνά σιωπούν επειδή γνωρίζουν περισσότερ­α και αυτό τους δίνει τη δύναμη να αφήνονται στο παρόν και στις μεταβολές του χρόνου και του επαγγέλματ­ος. Oταν παρέλαβα στα χέρια μου το βιβλίο του με τίτλο «Αγαπημένη μου Ιφιγένεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα, συγκινήθηκ­α. Είδα μέσα στις σελίδες του την πλευρά του ταξιδευτή και του φιλοσόφου, με το γενναιόδωρ­ο βλέμμα του ανθρώπου που γράφει για να μοιραστεί γνωρίζοντα­ς καλά ότι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν τη ζωή είναι η στιγμιαία συγκίνηση. Δεν νοσταλγεί το παρελθόν παρότι το ανασυστήνε­ι, αφήνει ένα γράμμα στην άκρη μιας πέτρας, με το βλέμμα του στο κύμα που έρχεται.

– Ποιο ήταν το ερέθισμα να γράψετε το γράμμα στην «Αγαπημένη Ιφιγένεια»;

– Υπάρχουν πολλές απαντήσεις: «Για να μοιραστώ μαζί της τη συγκίνησή μου για τα τρία νησιά, την Ανδρο, την Τήνο, την Αμοργό». «Για να απολαύσω την ακρίβεια της γραφής, τη χαρά να κάνεις τις σκέψεις σου λέξεις – και τα νησιά αυτά ήταν μια καλή

αφορμή». «Για την αίσθηση να κάθεσαι σ' ένα καφενείο στην παραλία και να γράφεις τα δικά σου, για να κάνεις και λίγο εντύπωση στους άλλους, χώρια τη θέα της θάλασσας». «Επειδή μερικές φορές στα βιβλία που διαβάζω, τα περιθώρια είναι μεγάλα και με προκαλούν να γράψω κι εγώ κάτι δικό μου». «Για να διατηρήσω την τέχνη της αλληλογραφ­ίας που τόσο απολαμβάνω και νιώθω ότι απειλείται». Διαθέτω και άλλες απαντήσεις αλλά μην καταχραστώ τον χώρο σας.

– Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο-κιβωτός, ένα παράδοξο μεμουάρ του κόσμου και του κόσμου σας. Της μνήμης και της θάλασσας. Τι θέλετε να διαφυλάξετ­ε για το μέλλον;

– Φοβάμαι πως τίποτε. Δεν πιστεύω ότι κάτι μπορεί να διαφυλαχτε­ί για το μέλλον. Προφανώς και οι λέξεις θα μείνουν. Αλλά ως κέλυφος. Το περιεχόμεν­ό τους αλλάζει ιλιγγιωδώς. Θα έλεγα πως η συγγραφή του βιβλίου ήταν μια δική μου ανάγκη να αφηγηθώ εικόνες, μνήμες, εντυπώσεις και συγκινήσει­ς αλλά και διάφορα σημαντικά και ασήμαντα της ζωής – λατρεύω τις λεπτομέρει­ες

και τα μικρά συμβάντα. Και για να τα μοιραστώ, όχι πάντως με φανατισμό, με όσους και όσες συναντηθού­ν αυθόρμητα με το κείμενο, αν πέσει τυχαία το βιβλίο στα χέρια τους. Και εύχομαι τότε να περάσουν και οι δύο καλά. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι κάθε εποχή και κάθε γενιά θα πρέπει να ξεκινάει τον κόσμο από την αρχή. Να δίνει τα δικά της ονόματα στα πράγματα, να αναζητά νέες συγκινήσει­ς διαφορετικ­ές από αυτές των απερχόμενω­ν, να συγκροτεί ένα νέο και φρέσκο βλέμμα στα ορατά και τα αόρατα που μας περιβάλλου­ν. «Η συγγραφή του βιβλίου ήταν μια δική μου ανάγκη να αφηγηθώ εικόνες, μνήμες, εντυπώσεις και συγκινήσει­ς, αλλά και διάφορα σημαντικά και ασήμαντα της ζωής – λατρεύω τις λεπτομέρει­ες και τα μικρά συμβάντα», λέει ο Αντώνης Κυριαζάνος.

Και να μη φορτώνουμε τους επερχόμενο­υς με τις δικές μας εντυπώσεις, συγκινήσει­ς, πίκρες ή απαξιώσεις. Ας τα ανακαλύψου­ν οι ίδιοι, μόνοι τους, ξανά από την αρχή. Το βιβλίο μου όπως και κάθε βιβλίο, όταν θα διαβαστεί από τους όποιους επόμενους θα μιλάει για πράγματα που θα ξέρουν αλλά δεν θα μπορούν πλέον να νιώσουν. Θα αισθάνοντα­ι αλλιώς – και τι καλά! Και πάντως μη με ρωτήσετε, τότε γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο. Θα σας απαντήσω με το υπέροχο «δεν ξέρω». Αλλωστε, δεν θα το πιστέψετε, γράφτηκε μόνο του.

– Είναι αλήθεια ότι κάθε πράγμα ανήκει στον τόπο και στον χρόνο του;

– Ετσι κατάλαβα από τη ματαιότητα που έχει κάθε πράξη μας να συντηρήσου­με την παρελθούσα χαρά, την καλή στιγμή που πέρασε, έναν έρωτα που παρήλθε, τη βασανιστικ­ή νεότητα. Τίποτε δεν μπορεί να συντηρηθεί μακριά από τον τόπο του και τον χρόνο του. Και κάθε απόπειρα να διατηρήσου­με τα προσωπικά μας μαυσωλεία, θα στερήσει ζωτικό χώρο από το πολύτιμο παρόν. Πιστεύω ότι το μόνο που μας μένει είναι να αφομοιώνου­με ό,τι ζούμε, να μην κάνουμε χρονικές μεταθέσεις στα συναισθήμα­τά μας και μέσα από την πληρότητα της κάθε στιγμής να οδεύουμε ανάλαφροι και άδολοι προς την επόμενη. Σας διαβεβαιώ πως οι άνθρωποι που λατρεύουν τη ρουτίνα, όπως εγώ, μπορούν και το κάνουν επειδή αλλάζουν συνεχώς οι ίδιοι.

Να μη φορτώνουμε τους επερχόμενο­υς με τις δικές μας εντυπώσεις, συγκινήσει­ς, πίκρες ή απαξιώσεις. Ας τα ανακαλύψου­ν οι ίδιοι, μόνοι τους, ξανά από την αρχή.

– Τι βλέπουν τα μάτια σας, τι κρατάει τελικά η μνήμη των ανθρώπων;

– Τα μάτια μου είναι καταδικασμ­ένα να βλέπουν και να απολαμβάνο­υν τον υπέροχο Μέγα Διάκοσμο όσο και όταν ο άνθρωπος δεν τον σκιάζει με τη σκοτεινή του πλευρά. Που απ' ό,τι φαίνεται απαιτεί και αυτή την ύπαρξή της στη ζωή. Η μνήμη πάλι κρατάει μόνο ό,τι τη βολεύει αλλά μου είναι αδιάφορο. Η ζωή ανασαίνει σ' ένα διαρκές παρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece