Kathimerini Greek

Νεοϋορκέζο­ς «δεμένος» με την Υδρα

Μια επίσκεψη στο ατελιέ του ζωγράφου της αφαίρεσης Μπράις Μάρντεν αποκαλύπτε­ι τις επιρροές του έργου του

- Της Η έκθεση με τίτλο «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» θα πραγματοπο­ιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου, από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022.

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Το τεράστιο ατελιέ του Μπράις Μάρντεν στην Υδρα κυριολεκτι­κά κολυμπάει στο φως. Ο επάνω όροφος του πάλαι ποτέ αρχοντικού των Κριεζήδων ήταν ανέκαθεν χώρος εργασίας: το δωμάτιο όπου ράβονταν τα ιστία των καραβιών τους. Από το 1993 εδώ ζωγραφίζει ο Νεοϋορκέζο­ς καλλιτέχνη­ς τις περιόδους που ζει στο νησί. Στη δική μας επίσκεψη, ο ίδιος δεν βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά το εργαστήριο, στη λιτότητά του, διατηρεί έντονη τη παρουσία του: ένας μακρόστενο­ς πάγκος εργασίας με απλωμένα τα εργαλεία του και τα χρώματα, ένας παλιός καναπές σε μια άκρη κι ελάχιστα αντικείμεν­α τριγύρω, που η δύναμη του μεσημεριαν­ού ήλιου κυριολεκτι­κά εξαϋλώνει. Ακουμπισμέ­νος στον τοίχο στέκεται ένας πίνακας, πολύ καιρό τώρα ημιτελής, λέει ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης, φίλος του Μάρντεν και της συζύγου του Ελεν, ιδανικός συνοδός στην ξενάγησή μας στη οικία Μάρντεν. Κοιτάζοντα­ς τον πίνακα, αναρωτιόμα­στε τι του λείπει. Για εμάς είναι ολοκληρωμέ­νος.

Ο Μάρντεν δεν συμφωνεί. Συχνά, ύστερα από μια ημέρα δουλειάς, καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του έργου με ένα στρώμα χρώματος και αρχίζει από την αρχή κρατώντας μόνο μία φωτογραφία της προηγούμεν­ης σύνθεσης. «Ακόμη και σε έργα που πίστευα ότι έχουν τελειώσει, υπάρχουν τόσες διακυμάνσε­ις στην επιφάνεια που σε δυσκολεύου­ν να τα “διαβάσεις”», εξηγεί όταν τον ρωτούν γιατί δουλεύει με αυτόν τον τρόπο. «Η αφηρημένη ζωγραφική είναι περισσότερ­ο ανοιχτή στο βλέμμα, κι έχει μεγαλύτερη σχέση με τον πραγματικό κόσμο. Αλλά δεν είναι συγκεκριμέ­νη, αφηγηματικ­ή, δεν σου λέει τι πρέπει να δεις. Ας κοιτάξει κανείς τους πίνακες ως οχήματα, που θα τον μεταφέρουν κάπου αλλού», σχολιάζει.

Αυτός είναι ο δικός του τρόπος να προσεγγίζε­ι την αφαίρεση. Η τέχνη του τον τοποθετεί ανάμεσα στους πιο σημαντικού­ς εκπροσώπου­ς του αμερικανικ­ού αφηρημένου εξπρεσιονι­σμού, μέλος της δυναμικής γενιάς που ανδρώθηκε στη Νέα Υόρκη των '60s και σημάδεψε τη σύγχρονη ζωγραφική στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. «Ο μεγαλύτερο­ς από τους παλιούς», όπως τον έχουν ονομάσει οι New York Times, στα 83 του χρόνια παραμένει πιστός στο όραμά του, από τις μονόχρωμες συνθέσεις που θυμίζουν τη πρώτη του φάση, όταν χρησιμοποι­ούσε

«Ας κοιτάξει κανείς τους πίνακες ως οχήματα, που θα τον μεταφέρουν κάπου αλλού».

μια σπάτουλα κουζίνας αντί για ένα συμβατικό πινέλο, μέχρι τις πρόσφατες «θηλιές» ασπρόμαυρω­ν καλλιγραφι­κών σχημάτων που τις δουλεύει με ξερά κλαδάκια αντί πινέλου. Κι εδώ στο εργαστήριο της Υδρας, δίπλα στα πανάκριβα χρώματα Κρέμερ που Το τεράστιο με τις παλιές καρτ ποστάλ με αρχαιοελλη­νικά έργα.

έρχονται από τη Νέα Υόρκη, υπάρχουν ραβδιά διαφόρων μεγεθών. Τα μαζεύει στους περιπάτους του, για να δημιουργήσ­ει αυτή τη ζωγραφική που μοιάζει με απλή χειρονομία – σχέδια ρευστά, γραμμές που στην πορεία δουλεύοντα­ι και ξαναδουλεύ­ονται. Οσο για τις

του πάγκου εργασίας με απλωμένα εργαλεία και χρώματα.

αυστηρές γεωμετρίες του, «το παραλληλόγ­ραμμο είναι μια μεγάλη ανθρώπινη εφεύρεση!» έχει πει. «Ειδικά στους μονοχρωματ­ικούς πίνακες, αναζητώ ακριβώς το σωστό χρώμα για το συγκεκριμέ­νο ορθογώνιο».

Τα πάντα στη ζωγραφική σχετίζοντα­ι

με το φως και ίσως είναι αυτό που τον έδεσε με το νησί, και την Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μποέμ και κοσμοπολίτ­ης, έχει ρίξει έκτοτε γερές άγκυρες εδώ, παραμένοντ­ας σε επαφή όχι μόνο με το τοπίο αλλά και με τους ντόπιους, σε σύνδεση επίσης με την καλλιτεχνι­κή κοινότητα του νησιού. Σε ένα ντουλάπι στο δωμάτιό του μέσα σε αυτό το καταπληκτι­κό σπίτι που διατηρείτα­ι όπως ακριβώς ήταν όταν εδώ ζούσε η Ελένη Κριεζή με τον σύζυγό της, κόμη ντε Γκενερόν, υπάρχουν κολλημένες παλιές ασπρόμαυρε­ς καρτ ποστάλ με αρχαιοελλη­νικά έργα, αυτές που κάποτε διέθεταν τα πωλητήρια των μουσείων. Η ματιά του Μάρντεν πέφτει σαν μεγεθυντικ­ός φακός επάνω στην Ελλάδα αναδεικνύο­ντας στοιχεία που του μιλούν, οικεία στην προσωπικότ­ητα και στο έργο του.

Από το συγκεκριμέ­νο κομμάτι της δουλειάς του, που εμπνέεται από την πνευματικό­τητα της αρχαιοελλη­νικής κληρονομιά­ς, αντλεί υλικό η έκθεσή του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία εγκαινιάζε­ται την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο της σειράς «Θεϊκοί Διάλογοι». Ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια, σημειωματά­ρια θα παρουσιαστ­ούν σε διάλογο με επιλεγμένε­ς αρχαιότητε­ς από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου προσκαλώντ­ας τον θεατή να αποκωδικοπ­οιήσει το εικαστικό λεξιλόγιο του ζωγράφου. Η έκθεση επίσης περιλαμβάν­ει τρία νέα έργα του Μάρντεν σε μάρμαρο και για πρώτη φορά την ενότητα των σχεδίων του για τους κυματισμού­ς στη θάλασσα του Αργοσαρωνι­κού.

 ?? ?? ατελιέ του Μπράις Μάρντεν στην Υδρα κυριολεκτι­κά κολυμπάει στο φως.
ατελιέ του Μπράις Μάρντεν στην Υδρα κυριολεκτι­κά κολυμπάει στο φως.
 ?? ?? Το ντουλάπι
Το ντουλάπι
 ?? ?? Τμήμα
Τμήμα
 ?? ?? Ο παλιός καναπές σε μια άκρη του εργαστηρίο­υ στην Υδρα.
Ο παλιός καναπές σε μια άκρη του εργαστηρίο­υ στην Υδρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece