Kathimerini Greek

Μυστήριο από το Σάφολκ έως την Κρήτη

Η σειρά «Magpie Murders», που προβάλλετα­ι και στην Ελλάδα, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική μεταφορά βιβλίου στην οθόνη

- Της

ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Το πρωινό του διαδικτυακ­ού μας ραντεβού ο Aντονι Χόροβιτς βρισκόταν στο Σάφολκ. Από το παράθυρο του γραφείου του μπορούσε να δει, είπε, το ποτάμι να αστράφτει στον ήλιο, τα καταπράσιν­α λιβάδια, τα πουλιά να πετούν στον ορίζοντα. Eνα πανέμορφο τοπίο, που ενέταξε στη νέα σειρά «Magpie Murders», που υπογράφει για το βρετανικό BritBox (BBC) και το αμερικανικ­ό PBS, και η οποία έχει βασιστεί στο ομότιτλο βιβλίο του («Οι φόνοι της κίσσας», στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα). Η σειρά προβάλλετα­ι κάθε Δευτέρα στο Novacinema 4, στις 22.00. Τα γυρίσματα πραγματοπο­ιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Σάφολκ, που τελικά, παραδέχετα­ι ο γνωστός συγγραφέας και σεναριογρά­φος, «έγινε ένας από τους χαρακτήρες της σειράς, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο το σκηνικό».

Το νήμα της πλοκής αρχίζει να ξετυλίγετα­ι όταν η επιμελήτρι­α βιβλίων Σούζαν Ράιλαντ –την υποδύεται η υποψήφια για Oσκαρ Λέσλι Μάνβιλ– λαμβάνει το χειρόγραφο του τελευταίου βιβλίου του επιτυχημέν­ου αλλά δύστροπου συγγραφέα Αλαν Κόνγουεϊ (Κόνλιθ Χιλ). Πρόκειται για την ένατη υπόθεση του ντετέκτιβ Aτικους Πουντ, στην οποία προσπαθεί να εξιχνιάσει τον ύποπτο θάνατο του μεγαλοκτημ­ατία σερ Μάγκνους Πάι και της οικονόμου του, εν έτει 1955. Oταν τελειώνει την ανάγνωση του βιβλίου, η Σούζαν διαπιστώνε­ι ότι λείπει το τελευταίο κεφάλαιο. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κόνγουεϊ βρίσκεται νεκρός στο εξοχικό του και η Σούζαν αποφασίζει να εντοπίσει τις σελίδες που λείπουν. Η αναζήτησή της για το κεφάλαιο του βιβλίου που αποκαλύπτε­ι τον δολοφόνο του σερ Μάγκνους Πάι θα την οδηγήσει πολύ κοντά στην εξιχνίαση του φόνου του Αλαν Κόνγουεϊ.

Ξεκινά λοιπόν μια παράλληλη αφήγηση με χρονικές εναλλαγές στις σκηνές και ηθοποιούς που

«Περνάω πολύ χρόνο στην Κρήτη, μιλάω ελληνικά, οπότε ήθελα η Ελλάδα να είναι μέρος της ιστορίας», λέει στην «Κ» ο σεναριογρά­φος Aντονι Χόροβιτς.

υποδύονται διαφορετικ­ούς χαρακτήρες σε κάθε εποχή, σε ένα παζλ που αποδεικνύε­ται συναρπαστι­κό, αινιγματικ­ό, διασκεδαστ­ικό και αγωνιώδες. «Δεν ξέρω άλλη σειρά που να κάνει τόσα κόλπα στο κοινό όπως αυτή», παραδέχετα­ι ο Aντονι Χόροβιτς. «Τα περάσματα από τη μια εποχή στην άλλη, για παράδειγμα, όταν ένας ηθοποιός βγαίνει από μια πόρτα το 1955 και εμφανίζετα­ι σε ένα σπίτι το 2022 ως άλλος χαρακτήρας, ή το ότι ο Aτικους Πουντ, που είναι ένας φανταστικό­ς «Magpie Murders» προβάλλετα­ι από τη Nova κάθε Δευτέρα στις 22.00 (στο Novacinema 4). Στη φωτ., η Λέσλι Μάνβιλ (Σούζαν Ράιλαντ) με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη (Αντρέας Πατάκη).

χαρακτήρας στο παρελθόν, γίνεται φίλος της Σούζαν Ράιλαντ στη σύγχρονη εποχή, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποι­ούμε τις κίσσες σε κάθε επεισόδιο».

Παρότι το βιβλίο «Οι φόνοι της κίσσας», που κυκλοφόρησ­ε το 2016, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημέν­ο και δημοφιλές, το BBC αρχικά θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στην τηλεόραση, κυρίως λόγω της φόρμας που ακολουθούσ­ε, μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Ο Χόροβιτς, ωστόσο, ανέλαβε

να γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική προσαρμογή και τώρα πια είναι σε θέση να δηλώσει θριαμβευτι­κά ότι «έκαναν λάθος, το μόνο που χρειάστηκε ήταν σκληρή δουλειά και ότι πιστέψαμε στο κοινό» – η σειρά έλαβε καλές κριτικές και θερμή ανταπόκρισ­η από το κοινό στη Βρετανία.

Πολύτιμος συνεργάτης του, εκτός από την παραγωγό σύζυγό του Τζιλ Γκριν, ήταν ο σκηνοθέτης Πίτερ Κατάνεο, δημιουργός τού «The Full Monty», «μια από

τις κορυφαίες αγγλικές ταινίες που έγιναν ποτέ», σύμφωνα με τον Χόροβιτς, ο οποίος δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του. «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ σκηνοθέτη καλύτερα προετοιμασ­μένο, που γνωρίζει τι ακριβώς θέλει στο κάστινγκ, στα κοστούμια, στα σετ, αλλά κυρίως στο μοντάζ. Πήρε τη δουλειά μου και την έκανε πολύ καλύτερη. Και αυτό ελπίζεις να κάνει ένας σκηνοθέτης. Μόνος του ισορρόπησε τα στοιχεία του τρόμου και του χιούμορ. Είναι μάλλον το καλύτερο

σενάριο που έχω γράψει και μόλις είδα τα πρώτα δείγματα δουλειάς ήξερα ότι δεν χρειαζόταν να πω κάτι στον Πίτερ, είχε καταλάβει ακριβώς τη δουλειά μου».

Eνας από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς είναι ο Eλληνας καθηγητής Αντρέας Πατάκη – τον υποδύεται εξαιρετικά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. «Περνάω πολύ χρόνο στην Κρήτη, αγαπώ πολύ την Ελλάδα, μιλάω ελληνικά και ένα από τα όνειρά μου είναι να ζήσω εκεί. Τα πάντα στην Ελλάδα με εμπνέουν, οπότε ήθελα η Ελλάδα να είναι μέρος της ιστορίας. Είναι άλλωστε ένα βιβλίο για συγγραφείς και εγώ είμαι συγγραφέας, οπότε ήθελα πλευρές της ζωής μου να είναι εκεί. Η Σούζαν ζει σε μια περιοχή του Λονδίνου που ζούσα κάποτε, στο ίδιο διαμέρισμα μάλιστα, και καταλήγει στον Aγιο Νικόλαο της Κρήτης, στο ξενοδοχείο “Πολύδωρος”, ένα ξενοδοχείο που πηγαίνω κάθε πρωί για πρωινό και όλοι οι εργαζόμενο­ι εκεί είναι φίλοι μου. Μου φαινόταν λογικό λοιπόν η Σούζαν να καταλήξει στην Κρήτη στο τέλος του βιβλίου και γι' αυτό έπρεπε να της δώσω έναν Eλληνα σύντροφο, τον Αντρέα, που υποδύεται ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, ο οποίος είναι υπέροχος σε αυτή την πρώτη του εμφάνιση σε αγγλική σειρά». Την άνοιξη του 2023 θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του δεύτερου βιβλίου της σειράς με πρωταγωνίσ­τρια τη Σούζαν Ράιλαντ, «Moonflower Murders», που θα πραγματοπο­ιηθούν στην Κρήτη.

 ?? ?? Η σειρά
Η σειρά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece