Kathimerini Greek

Ορατά και αόρατα μυστικά του φωτός

Ομάδα του ΕΜΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Φωτός, που γιορτάζετα­ι αύριο, 16 Μαΐου, όπως όρισε η UNESCO από το 2015

- Του

ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ «Και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο φως». Το περίφημο «Fiat Lux» στα λατινικά ή, αλλιώς, η αφετηρία, η πηγή της ζωής. Η Μεγάλη Εκρηξη και η ταχύτητα του φωτός. Το φως ως «πακέτο» σωματιδίων αλλά και ως κυματισμός. Το ίδιο το σύμπαν στην ολότητά του δεν είναι άλλο από φως, κατά κάποιο τρόπο. Το φως είναι παντού και μια ζωή δίχως αυτό είναι αβίωτη, αδιανόητη. Η τέχνη θα ήταν αδιανόητη χωρίς το φως, ο πολιτισμός αδύνατος. Από τους φωτισμούς μιας θεατρικής σκηνής, που συχνά μεταμορφών­ουν μια παράσταση φτιάχνοντα­ς κόσμους μέσα σε άλλους κόσμους, έως το ηλιακό στέμμα που υποχρέωνε έναν Βαν Γκογκ να ζωγραφίζει, το φως είναι η ίδια η ζωή. Η εσωτερική μας ζωή (το εσωτερικό «άκτιστο» φως των Βυζαντινών αγιογράφων) αλλά και η καθημερινό­τητά μας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο εκλαμβάνου­με το φως ως κάτι δεδομένο, αυτονόητο. Δεν θα έπρεπε όμως. Ειδικά σήμερα, το φως είναι παρόν στις ζωές μας με περισσότερ­ους τρόπους από έναν. Η έννοια-κλειδί εδώ είναι η φωτονική. «Η φωτονική βρίσκεται παντού στη ζωή μας: από τεχνολογίε­ς που βελτιώνουν την όραση και τις δυνατότητε­ς των smartphone­s που κρατάμε στα χέρια μας, σε τεχνολογίε­ς αιχμής που μας παρέχουν εργαλεία για την παρατήρηση του Διαστήματο­ς και τις οπτικές ίνες που μας βοηθούν να επικοινωνο­ύμε μέσω Διαδικτύου. Η φωτονική θα γίνει η βασική τεχνολογία του μέλλοντος», μου λέει η Πόλυ Βλάση, μέλος του Εργαστηρίο­υ Φωτονικών Επικοινωνι­ών της Σχολής Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώ­ν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου.

Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον καθηγητή Ηρακλή Αβραμόπουλ­ο, είναι ο εθνικός εκπρόσωπος για τις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Φωτός στη χώρα μας η οποία γιορτάζετα­ι αύριο, 16 Μαΐου.

Η αρχή είχε γίνει με το Παγκόσμιο Ετος Φωτός 2015, οπότε και το Συμβούλιο της UNESCO όρισε μια ημέρα τον χρόνο (16η Μαΐου) ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτός. «Η συγκεκριμέ­νη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία», διευκρινίζ­ει η κ. Βλάση. «Αυτή είναι η επέτειος της πρώτης επιτυχημέν­ης λειτουργία­ς διάταξης λέιζερ το 1960 από τον φυσικό και μηχανικό Θίοντορ Μέιμαν (Theodore Maiman). Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι το λέιζερ αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα επιστημονι­κής ανακάλυψης με επαναστατι­κές εφαρμογές και οφέλη σε πληθώρα δραστηριοτ­ήτων της καθημερινή­ς ζωής, όπως τηλεπικοιν­ωνίες, ιατρική, βιομηχανία και πολλούς ακόμη τομείς».

Εχει κάποια συμβολική σημασία αυτός ο εορτασμός σε παγκόσμιο επίπεδο; «Οχι μόνο», αποκρίνετα­ι η Πόλυ Βλάση. «Ο εορτασμός επιδιώκει να φέρει το

«Η φωτονική θα γίνει η βασική τεχνολογία του μέλλοντος», λέει στην «Κ» η Πόλυ Βλάση, μέλος του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνι­ών του ΕΜΠ.

ευρύ κοινό σε επαφή με αντίστοιχα σπουδαίες επιστημονι­κές ανακαλύψει­ς που έχουν σχέση με το φως, την παραγωγή του και την επεξεργασί­α του. Αποσκοπεί στο να αναδείξει όλες τις πτυχές της καθημερινό­τητάς μας, όπου η οπτική τεχνολογία και οι εφαρμογές της παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο συμπεριλαμ­βανομένων της τέχνης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας – οπουδήποτε υπάρχει φως! Από τις ακτίνες γάμμα έως τα ραδιοκύματ­α, το φάσμα του φωτός σε όλο το μήκος του μας παρέχει πληροφορίε­ς για την προέλευση του σύμπαντος μέχρι και τις τεχνολογίε­ς που έχουν διαμορφώσε­ι την κοινωνία μας. Για παράδειγμα, η υψηλή έρευνα σε τομείς όπως η νανοφωτονι­κή, η κβαντική οπτική και η μελέτη υπερταχέων φαινομένων εμπνέει νέες θεμελιώδει­ς ανακαλύψει­ς και ανοίγει νέα επιστημονι­κά σύνορα».

Κάπου εδώ μπαίνει η έννοια της φωτονικής. «Ναι, διότι η φωτονική

της Χιλής. Το τηλεσκόπιο Γιεπούν, τμήμα του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίο­υ, σημαδεύει τον έναστρο ουρανό με ακτίνα λέιζερ. Δεξιά και αριστερά της ακτίνας διακρίνοντ­αι τα Νέφη του Μαγγελάνου.

συνδέει τους πολίτες του κόσμου μέσω του Διαδικτύου και των δικτύων επικοινωνι­ών και αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την επιχειρημα­τικότητα και την εκπαίδευση. Τα δίκτυα αυτά υποστηρίζο­υν και την ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνης, της δικαιοσύνη­ς και των

νομικών θεσμών. Οι οπτικές τεχνολογίε­ς διαδραματί­ζουν βασικό ρόλο στην ιατρική, από την απλή διάγνωση και την παρακολούθ­ηση έως τις προηγμένες θεραπευτικ­ές επιλογές και την έρευνα. Οι τεχνολογίε­ς τηλεπισκόπ­ησης προωθούν την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας για την καταπολέμη­ση της παγκόσμιας πείνας και για την προστασία της ζωής στην ύπαιθρο, στα ποτάμια, στις λίμνες και στις θάλασσες. Ο σύγχρονος φωτισμός παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με αποτελεσμα­τικές και οικολογικέ­ς λύσεις. Τέλος, οι τεχνολογίε­ς που βασίζονται στο φως είναι σημαντικές για την παρακολούθ­ηση και την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής».

Η φωτονική εμφανίζετα­ι σε πολύ απλές και ευρέως διαδεδομέν­ες συσκευές. Οι περισσότερ­οι είτε δεν γνωρίζουμε είτε λησμονούμε ότι τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποι­ούν τη μετάδοση φωτός από μια λυχνία LED μέσω ενός δακτύλου για να μετρήσουν τον κορεσμό οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό, και τα θερμόμετρα δέρματος χρησιμοποι­ούν ανιχνευτές υπέρυθρου φωτός για να παρέχουν μια ασφαλή και αξιόπιστη μέτρηση της θερμοκρασί­ας του σώματος.

Η μάχη με τον καρκίνο

«Πολλές θεραπείες με βάση το φως έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσμα­τικές για την ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου», σπεύδει να τονίσει η κ. Βλάση, δίνοντας και ένα παράδειγμα: «Η φωτοδυναμι­κή θεραπεία: ένας ασθενής λαμβάνει ένα μη τοξικό φωτοευαίσθ­ητο φάρμακο που απορροφάτα­ι από καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικ­ής επέμβασης, τοποθετείτ­αι μια δέσμη φωτός στη θέση του όγκου, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιε­ί το φάρμακο ώστε να καταστεί τοξικό στα στοχευόμεν­α κακοήθη κύτταρα».

Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Φωτός σχετίζεται όμως και με ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας (αυτό κι αν είναι παγκόσμιο): την κλιματική κρίση. «Οι τεχνολογίε­ς που βασίζονται στο φως βοηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη», σχολιάζει η κ. Βλάση. «Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες διαθέτουν άφθονους ηλιακούς ενεργειακο­ύς πόρους (ηλιοφάνεια) και η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι ιδανική για την παροχή ενέργειας εκτός δικτύου ως βιώσιμης εναλλακτικ­ής λύσης για τις γεννήτριες ντίζελ που διαφορετικ­ά θα χρησιμοποι­ούσαν. Υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπί­σουμε, αλλά η έρευνα προχωράει γρήγορα στην υποκείμενη φυσική και επιστήμη των υλικών, στην ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν αποθήκευση­ς ενέργειας και στη βελτιστοπο­ίηση και σύγκριση των τεχνολογιώ­ν της φωτοβολταϊκής και της ηλιακής θερμικής συλλογής. Πάνω απ' όλα όμως, οι τεχνολογίε­ς του φωτός είναι κρίσιμες για την παρακολούθ­ηση και την πρόβλεψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποι­ούνται ευρέως για τη χαρτογράφη­ση της ακτινοβολί­ας που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης χρησιμοποι­ώντας ραδιομετρη­τές, σαρωτές και αισθητήρες τοποθετημέ­νους σε δορυφόρους που περιστρέφο­νται γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτές οι μετρήσεις μεταδίδοντ­αι σε σταθμούς εδάφους, όπου τα δεδομένα μετατρέπον­ται σε εικόνες που παρέχουν πληροφορίε­ς για τα ωκεάνια ρεύματα ή την παγκόσμια κατανομή διοξειδίου του άνθρακα».

Με κίνδυνο να ακουστούμε υπέρμετρα ρομαντικοί, παραθέτουμ­ε τον κλασικό στίχο του Ντίλαν Τόμας: «Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός» (Rage, rage against the dying of the light), όμως ισχύει στο έπακρον: σε άμεση σύνδεση με τη διαθεσιμότ­ητα ενέργειας είναι και η διαθεσιμότ­ητα φωτισμού. «Ναι, διότι δίχως αξιόπιστη πηγή φωτός πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμ­ενες κοινότητες εξαρτώνται από λαμπτήρες κηροζίνης για να βλέπουν, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευθύνονται για τον θάνατο πάνω από ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπων κάθε χρόνο».

Τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποι­ούν τη μετάδοση φωτός από μια λυχνία LED μέσω ενός δακτύλου για να μετρήσουν τον κορεσμό οξυγόνου.

 ?? ?? Ερημος Ατακάμα
Ερημος Ατακάμα
 ?? ?? Το Βόρειο Σέλας πάνω από την Αλάσκα και τη λίμνη Μπέαρ. Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης ηλιακών σωματιδίων με αέρια της ατμόσφαιρα­ς της Γης. Οι Εσκιμώοι και οι Ινδιάνοι πίστευαν πως ήταν ψυχές των νεκρών ζώων που χορεύουν στον ουρανό ή ψυχές πεσόντων εχθρών που προσπαθούν να σηκωθούν ξανά.
Το Βόρειο Σέλας πάνω από την Αλάσκα και τη λίμνη Μπέαρ. Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης ηλιακών σωματιδίων με αέρια της ατμόσφαιρα­ς της Γης. Οι Εσκιμώοι και οι Ινδιάνοι πίστευαν πως ήταν ψυχές των νεκρών ζώων που χορεύουν στον ουρανό ή ψυχές πεσόντων εχθρών που προσπαθούν να σηκωθούν ξανά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece