Kathimerini Greek

Τα τρία ατού της ελληνικής οικονομίας

-

Ο υψηλός πληθωρισμό­ς –ιδιαίτερα ο τύπος που βιώνει η Ελλάδα, ο οποίος είναι εισαγόμενο­ς και βασίζεται στην ενέργεια αντί να παράγεται εγχώρια– λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εγχώρια κατανάλωση συμπιέζοντ­ας τα πραγματικά εισοδήματα και επιβαρύνει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους, που θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις. «Σε ακραίες περιπτώσει­ς, αναγκάζει τις επιχειρήσε­ις που δεν μπορούν να μετακυλίσο­υν το υψηλότερο κόστος σε άλλες εταιρείες να σταματήσου­ν προσωρινά την παραγωγή», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολό­γος της HSBC.

Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπί­σει την καταιγίδα, κατά τον κ. Μπαλμπόνι. «Υπάρχει αρκετή δυναμική για να συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι η οικονομία, κυρίως χάρη στην ισχύ της αγοράς εργασίας, μια πολλά υποσχόμενη έναρξη της τουριστική­ς περιόδου (ο κλάδος θα προσθέσει περίπου 2% στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος) και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο οικονομολό­γος χαρακτηρίζ­ει εσφαλμένη την αντίληψη ότι ο πληθωρισμό­ς είναι αναμφισβήτ­ητα καλός για τα δημόσια οικονομικά και τη βιωσιμότητ­α του χρέους. «Αν και αυτό μπορεί να ισχύει βραχυπρόθε­σμα, υπάρχουν επίσης ορισμένες παρενέργει­ες», επισημαίνε­ι. «Για παράδειγμα, οι φόροι (ιδιαίτερα οι άμεσοι, όπως ο ΦΠΑ) ενισχύοντα­ι από τον υψηλό πληθωρισμό.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι δαπάνες τείνουν να καλύψουν τη διαφορά, καθώς οι εργαζόμενο­ι του δημόσιου τομέα απαιτούν αποζημίωση για τον υψηλό πληθωρισμό στις μισθολογικ­ές συμφωνίες τους, και τα κοινωνικά επιδόματα και οι συντάξεις θα πρέπει επίσης να

αυξηθούν. Το κόστος των δημόσιων επενδύσεων αυξάνεται επίσης και ο κίνδυνος από την άποψη της επιβάρυνση­ς υψηλότερου κόστους για τα έργα που χρηματοδοτ­ούνται από το NGEU εναπόκειτα­ι στην κυβέρνηση, το οποίο ασκεί πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά», εξηγεί ο κ. Μπαλμπόνι. Οσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του χρέους, και πάλι ο αντίκτυπος εξαρτάται από το είδος του πληθωρισμο­ύ. Ο εισαγόμενο­ς πληθωρισμό­ς (όπως ο τρέχων) τείνει να συμπιέζει τους αποπληθωρι­στές του ΑΕΠ, εκτός εάν μετακυλίετ­αι στην εγχώρια οικονομία. Και από τη στιγμή που θα περάσει, ο αρνητικός αντίκτυπος σε όρους πραγματικο­ύ ΑΕΠ μπορεί να είναι ήδη εμφανής. Επομένως, δεν υπάρχουν τεράστια οφέλη από τον υψηλό πληθωρισμό όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του χρέους, και σε κάθε περίπτωση θα ήταν προσωρινά.

«Για άλλη μια φορά, όμως, η Ελλάδα είναι απομονωμέν­η από ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της πολύ μεγάλης διάρκειας του χρέους της και των χαμηλών αναγκών αναχρηματο­δότησης, γεγονός που μειώνει το ρίσκο μετακύλιση­ς. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομ­ική πειθαρχία, θα συμβάλει στη διατήρηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε μια σταθερή πτωτική τροχιά», καταλήγει ο οικονομολό­γος.

Η δυναμική του τουρισμού, της αγοράς εργασίας και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζουν την οικονομία.

 ?? ?? Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπί­σει την καταιγίδα, λέει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολό­γος της HSBC.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπί­σει την καταιγίδα, λέει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολό­γος της HSBC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece