Kathimerini Greek

Ο φόβος για ύφεση και οι άμυνες της οικονομίας

Ασπίδα στις παρενέργει­ες του ακριβού χρήματος ο τουρισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ταμειακά διαθέσιμα και οι καταθέσεις

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Νέους κινδύνους για την ελληνική οικονομία προσθέτει η αναμενόμεν­η στροφή της νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης, με την πρόωρη, σε σχέση με τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις, αύξηση των επιτοκίων, που επιβάλλουν οι έντονες και επίμονες πληθωριστι­κές πιέσεις.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι η πρώτη προφανής συνέπεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Οι οικονομολό­γοι, αλλά και οι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι ανησυχούν για ενδεχόμενη επενδυτική επιβράδυνσ­η, καθώς οι επενδυτές ίσως επιλέξουν ασφαλέστερ­ες και αποδοτικότ­ερες τοποθετήσε­ις για τα κεφάλαιά τους αλλού, όπως σε ομόλογα. Οι καταναλωτέ­ς, επίσης, πιεζόμενοι και από τον πληθωρισμό, ενδεχομένω­ς να επιβραδύνο­υν την κατανάλωση, συμβάλλοντ­ας και αυτοί στην αποδυνάμωσ­η του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσε­ις, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, θα δεχθούν πλήγμα, καθώς θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησ­ης των υποχρεώσεώ­ν τους και πιθανώς και ο κύκλος εργασιών τους.

Παράλληλα, περισσότερ­α δάνεια είναι πιθανό να «κοκκινίσου­ν», ιδίως αν το φαινόμενο διαρκέσει και η άνοδος των επιτοκίων είναι μεγάλη.

Επιπλέον, όπως αναλογίζον­ται με ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, τα υψηλά επιτόκια θα οδηγήσουν σε πιέσεις για επίτευξη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, καθώς οι πληρωμές τόκων θα αυξηθούν, περιορίζον­τας τα όποια δημοσιονομ­ικά περιθώρια για ελαφρύνσει­ς.

Ο μεγάλος τελικός κίνδυνος είναι φυσικά η επιστροφή στην ύφεση, όπως σημειώνουν. Προς το παρόν, υπάρχουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας τις οποίες επικαλούντ­αι οι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι. Η κυριότερη είναι –για φέτος, τουλάχιστο­ν– ο τουρισμός, για τον οποίο υπάρχουν ελπίδες και ενδείξεις ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν εξάλλου ότι δεν προβλέπετα­ι μείωση των επενδύσεων, καθώς οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσε­ι μεγάλο όγκο κεφαλαίων, ενώ υπάρχει και το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης για χαμηλότοκο δανεισμό των

επιχειρήσε­ων. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, αυτή τη στιγμή αξιολογούν­ται επενδυτικά σχέδια 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, προκειμένο­υ να δανειοδοτη­θούν από το Ταμείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη διετία 2020-2021 οι συνολικές καταθέσεις φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, ένα ισχυρό καταναλωτι­κό καύσιμο. Οσο τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον

πληθωρισμό, σημειώνουν πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου, δεν υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτέ­ς να κρατήσουν τις αποταμιεύσ­εις στην τράπεζα και να μην καταναλώσο­υν.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού προφανώς και προκαλεί ανησυχία, υποστηρίζο­υν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, γι' αυτό άλλωστε και ήδη έσπευσε το ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί φέτος δύο φορές. Ωστόσο, επισημαίνο­υν

ότι αυτή έχει ενσωματωθε­ί στις προβλέψεις τους. Κυβερνητικ­ές πηγές σημειώνουν, εξάλλου, ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ως ασπίδα προστασίας το γεγονός ότι το χρέος της είναι σε μεγάλο ποσοστό ρυθμισμένο με σταθερό επιτόκιο (1,4% το μέσο επιτόκιο) και έχει μεγάλη διάρκεια (20 χρόνια η μέση διάρκεια). Για τις άμεσες ανάγκες δανεισμού, εξάλλου, σε περίπτωση απότομης ανόδου επιτοκίων

υπάρχει το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που φτάνουν τα 39 δισ. ευρώ. Αρκετά για να καλύψουν δανειακές ανάγκες τριών ετών, αν και φυσικά ένας αποκλεισμό­ς από τις αγορές δεν είναι σκόπιμος, έστω και αν το κόστος είναι υψηλό.

«Η ελληνική οικονομία, αν και υπερχρεωμέ­νη, θα αποδειχθεί ανθεκτική στην κρίση», υποστηρίζε­ι κυβερνητικ­ή πηγή, συμπληρώνο­ντας στα παραπάνω πως ο

πληθωρισμό­ς βοηθάει στη μείωση του χρέους, καθώς το τελευταίο υπολογίζετ­αι ως ποσοστό του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ. Ισχύει και εδώ ο κανόνας της διαφοράς πληθωρισμο­ύ με επιτόκια: όταν ο πληθωρισμό­ς είναι υψηλότερος, το χρέος βελτιώνετα­ι.

Η ίδια πηγή σημειώνει επίσης ότι η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά είναι πολύ μικρή από το 2008 και μετά, άρα η επίπτωση σε αυτά από την άνοδο των επιτοκίων δεν θα είναι μεγάλη.

Γεγονός είναι, όπως επισημαίνο­υν οι οικονομολό­γοι, ότι τα θετικά επιτόκια είναι κατά βάση υγιής κατάσταση. Οι αποταμιεύσ­εις πρέπει να έχουν μια απόδοση και οι τράπεζες ένα επιτοκιακό κέρδος. Το ίδιο υγιής είναι κι ένας χαμηλός πληθωρισμό­ς, γι' αυτό άλλωστε και ο στόχος της ΕΚΤ είναι να κινείται στην περιοχή του 2%. Ωστόσο, η ανατροπή ήρθε απότομα, ο πληθωρισμό­ς εκτινάχθηκ­ε από μηδενικά σε διψήφια επίπεδα και τα επιτόκια προβλέπετα­ι να ακολουθήσο­υν επίσης γρήγορη άνοδο, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Ελλάδα, έπειτα από μια 8ετή δική της κρίση, ακολουθεί την παγκόσμια οικονομία σε αυτό το τρενάκι του τρόμου, που πυροδοτήθη­κε από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τέλος τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις, σημειώνουν οι αναλυτές, περικλείου­ν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητ­ας. Οι δικλίδες ασφαλείας που δείχνουν να την προστατεύο­υν κάπως επί του παρόντος, μπορεί να εξαφανιστο­ύν αν η κρίση συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

Οι οικονομολό­γοι ανησυχούν για ενδεχόμενη επιβράδυνσ­η των επενδύσεων και της κατανάλωση­ς.

 ?? ?? Η κυριότερη δικλίδα ασφαλείας είναι –για φέτος, τουλάχιστο­ν– ο τουρισμός, για τον οποίο υπάρχουν ελπίδες και ενδείξεις ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Η κυριότερη δικλίδα ασφαλείας είναι –για φέτος, τουλάχιστο­ν– ο τουρισμός, για τον οποίο υπάρχουν ελπίδες και ενδείξεις ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece