Kathimerini Greek

Η άνοδος των επιτοκίων θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τη χώρα μας

- Του * O κ. Δημήτρης Μαλλιαρόπο­υλος είναι επικεφαλής οικονομολό­γος και διευθυντής Οικονομική­ς Ανάλυσης και Μελετών, Τράπεζα της Ελλάδος, καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς. Το άρθρο αντανακλά τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και όχι απαραίτητα τις απόψει

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟ­ΥΛΟΥ* Τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους καθώς οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά αποσύρουν τα μέτρα στήριξης και αυξάνουν τα επιτόκια παρέμβασης. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης τους τελευταίου­ς δύο μήνες. Οι αγορές χρήματος προεξοφλού­ν περαιτέρω αυξήσεις τουλάχιστο­ν κατά 200 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2022. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ανακοινώσε­ι το τέλος του προγράμματ­ος αγορών τίτλων το γ΄ τρίμηνο του 2022 και σταδιακή αύξηση επιτοκίων στη συνέχεια.

Είναι γεγονός ότι η περίοδος χαμηλών επιτοκίων έχει τελειώσει, καθώς ο πληθωρισμό­ς παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων

40 ετών. Το πρόβλημα δεν είναι προσωρινού χαρακτήρα όπως φαινόταν αρχικά. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, των αγροτικών προϊόντων και των μετάλλων περνάει στον πυρήνα του πληθωρισμο­ύ, καθώς οδηγεί σε γενικευμέν­ες αυξήσεις των τιμών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Ο πυρήνας του πληθωρισμο­ύ θα παραμείνει υψηλός και θα συνεχίσει να απασχολεί τις κεντρικές τράπεζες για αρκετά χρόνια.

Στην παρούσα συγκυρία, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπί­ζουν ένα μεγάλο δίλημμα, μιας και οι αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ μειώνουν ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης και αυξάνουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση. Ηδη το α΄ τρίμηνο του έτους, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθη­κε και ο ρυθμός ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ επιβραδύνθ­ηκε απότομα, ενώ στην Κίνα η βιομηχανικ­ή παραγωγή καταγράφει μείωση λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμο­ύ της πανδημίας. Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι πλέον αμελητέος καθώς η απότομη επιβράδυνσ­η των οικονομιών αγγίζει πλέον τρεις ηπείρους. Ας μην ξεχνάμε ότι επτά από τους οκτώ ανοδικούς κύκλους επιτοκίων της Fed από το 1955 και μετά κατέληξαν σε ύφεση στις ΗΠΑ.

Η αντιστροφή του κύκλου των παγκόσμιων επιτοκίων θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Το 2022, ο ρυθμός ανόδου του πραγματικο­ύ ΑΕΠ περιορίζετ­αι σε 3,8%

στο βασικό σενάριο και σε 2,8% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση των διαταράξεω­ν στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και με την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύν­ης και την αναταραχή των χρηματοπισ­τωτικών αγορών.

Η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλον­τος σε συνδυασμό με τις ανακοινώσε­ις των κεντρικών τραπεζών έχει επηρεάσει και τις συνθήκες δανεισμού στις αγορές ομολόγων. Το 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου διαπραγματ­εύεται σήμερα (Παρασκευή 13/05) με απόδοση 3,4%, 220 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα των αποδόσεων πριν από έξι μήνες. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 170 μονάδες βάσης το ίδιο διάστημα.

Οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν μεταφραστε­ί ακόμη σε αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων. Τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν ελαφρά τον Μάρτιο, ενώ τα επιτόκια δανεισμού των νοικοκυριώ­ν παρέμειναν σταθερά. Ο λόγος είναι ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, τόσο λόγω του δανεισμού από την ΕΚΤ όσο και λόγω της σημαντικής αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, το κόστος δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ παραμένει σε αρνητικά επίπεδα.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβαρύνει την αναχρηματο­δότηση του δημόσιου χρέους, όμως δεν θα αντιστρέψε­ι τη δυναμική του. Η μεγάλη μέση διάρκεια και το χαμηλό επιτόκιο εξυπηρέτησ­ης του υφιστάμενο­υ χρέους θα λειτουργήσ­ουν σταθεροποι­ητικά. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προς τον επίσημο τομέα είναι σταθερού επιτοκίου και το κόστος εξυπηρέτησ­ής του δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τις επικείμενε­ς αυξήσεις των επιτοκίων.

Η άνοδος των επιτοκίων θα επηρεάσει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Η δυναμική των επενδύσεων θα επιβραδυνθ­εί καθώς η αύξηση του κόστους χρηματοδότ­ησης θα κάνει κάποια επενδυτικά σχέδια μη βιώσιμα. Νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις θα αντιμετωπί­σουν υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησ­ης των δανείων τους με αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Τέλος, η επιβράδυνσ­η της ζήτησης για δάνεια σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος χρηματοδότ­ησης θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών.

Ο πυρήνας του πληθωρισμο­ύ θα παραμείνει υψηλός και θα συνεχίσει να απασχολεί τις κεντρικές τράπεζες για αρκετά χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece