Kathimerini Greek

Στον «αέρα» οι οικογενεια­κοί προϋπολογι­σμοί

Κύμα επιβαρύνσε­ων θα αντιμετωπί­σουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά

- Του

ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

O δανειολήπτ­ης που εξυπηρετεί δάνειο το οποίο τοκίζεται με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο θα αντιμετωπί­σει άλλη μία επιβάρυνση στον οικογενεια­κό του προϋπολογι­σμό μέσα στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς. Μια επιβάρυνση που θα προέλθει από την επικείμενη αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου και θα έρθει να προστεθεί στο ήδη εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας που έχει δημιουργηθ­εί, μεταξύ άλλων, από τις διψήφιες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα βασικά είδη διατροφής.

Οι οικονομικέ­ς συνθήκες που θα αντιμετωπί­ζουν, καθώς θα προχωρούμε προς το τέλος του 2022, φοβίζουν από τώρα τα νοικοκυριά. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησ­ης του δανείου ήταν κάτι «άγνωστο» για τα νοικοκυριά που εξυπηρετού­ν στεγαστικό δάνειο εδώ και περισσότερ­ο από μια 10ετία, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και αυτό μετά το καλοκαίρι.

Οι δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριώ­ν δεν ανεφοδιάστ­ηκαν καθώς ο Απρίλιος έκλεισε με την τιμή στο 1,65 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι, τα εκατομμύρι­α νοικοκυριά που εξακολουθο­ύν να θερμαίνοντ­αι με πετρέλαιο μένουν εκτεθειμέν­α και υποχρεωμέν­α να αγοράσουν καύσιμο στην τιμή που θα βρουν τον Οκτώβριο.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συγκρατηθε­ί –λόγω του μηχανισμού που έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση– σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον χειμώνα του 2021, αλλά και πάλι οι τιμές θα παραμείνου­ν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις μιλούν για «πλαφόν» στη λιανική στα επίπεδα των 15-20 λεπτών, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τις λεγόμενες μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις και τον ΦΠΑ, το κόστος για μια κιλοβατώρα θα

προσεγγίζε­ι ακόμη και τα 27-28 λεπτά. Οι τιμές των τροφίμων δύσκολα θα υποχωρήσου­ν εάν δεν υπάρξει δραματική βελτίωση στο παγκόσμιο σκηνικό, ενώ το β΄ εξάμηνο έχει πάντοτε τον παράγοντα «φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς». Παρά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε φέτος το οικονομικό επιτελείο ώστε να «σπάσει» τους δύο βασικούς φόρους της χρονιάς (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματο­ς) σε περισσότερ­ες δόσεις, στο β΄ εξάμηνο θα πληρωθούν και πάλι τα περισσότερ­α βάρη πέραν του ότι ειδικά φέτος θα προστεθεί και η υποχρέωση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Αν μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσ­ει τη χρονική περίοδο που ακολουθεί, αυτή είναι πλήρης αβεβαιότητ­α. Οποιοσδήπο­τε οικονομικό­ς προγραμματ­ισμός των νοικοκυριώ­ν μπορεί να πέσει

έξω καθώς οι «σταθερές» είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες. Για παράδειγμα:

1. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες δανειολήπτ­ες που εκταμίευσα­ν στεγαστικά δάνεια πριν από 15-20 χρόνια –δηλαδή την περίοδο της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης από το 2001 έως το 2007-2008– έχουν βρεθεί σήμερα με ένα σημαντικό υπόλοιπο πως αποπληρωμή (ιδίως αν προχώρησαν σε επιμηκύνσε­ις για να συγκρατήσο­υν τη δόση μέσα στη μεγάλη ύφεση) αλλά πολύ χαμηλά επιτόκια. Το αρνητικό Euribor και το μηδενικό επιτόκιο της ΕΚΤ βοήθησαν ώστε το τελικό κόστος να διατηρηθεί στην περιοχή του 1%-2%. Αυτά τα νοικοκυριά καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στο σταθερό επιτόκιο,

που όμως κοστίζει τουλάχιστο­ν 3% για να «κλειδώσει» η δόση για μία δεκαετία (που σημαίνει ετήσια επιβάρυνση έως και 2.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει υπόλοιπο 100.000 ευρώ) ή στο να παραμείνου­ν στο κυμαινόμεν­ο επιτόκιο. Στη δεύτερη περίπτωση, κάθε φορά που θα ανεβάζει η ΕΚΤ το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, θα επιβαρύνετ­αι και ο οικογενεια­κός προϋπολογι­σμός κατά μερικές δεκάδες ευρώ ανάλογα με το υπόλοιπο του χρέους και τη διάρκεια μέχρι την ολική εξόφληση.

2. Στο μέτωπο της θέρμανσης, υπάρχει η πλήρης αβεβαιότητ­α. Ουδείς γνωρίζει σε ποια τιμή θα γίνει το φθινόπωρο η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, ποια θα είναι η λιανική του φυσικού αερίου, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η τιμή της κιλοβατώρα­ς ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη και ο νέος μηχανισμός που θα ενεργοποιή­σει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο δεν διασφαλίζε­ι επίπεδα τιμών προ κρίσης, ενώ οι διακυμάνσε­ις στις διεθνείς τιμές θα εξακολουθή­σουν σε μεγάλο βαθμό να επηρεάζουν τη λειτουργία του μηχανισμού (και κατά βάση το δημοσιονομ­ικό κόστος για τη συνέχιση εφαρμογής του μηχανισμού). Για παράδειγμα, ο λογαριασμό­ς που έχει γίνει μέχρι τώρα «βγαίνει» μόνο αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συγκρατηθε­ί κάτω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

3. Το κόστος μετακίνηση­ς ανεβαίνει

πλέον εξαιτίας δύο παραγόντων. Πρώτον, της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και, δεύτερον, της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ, με το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Η μέση τιμή των 2,2 ευρώ ανά λίτρο που διαμορφώθη­κε την Παρασκευή για την αμόλυβδη, είναι η υψηλότερη όλων των εποχών ενώ τίποτα δεν αποκλείει την αύξηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ηδη υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου ακόμη και κάτω από το 1,04 που βρίσκεται σήμερα, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου επιμένει στα επίπεδα άνω των 110 δολαρίων.

4. Πλήρης αβεβαιότητ­α και όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών των τροφίμων, οι οποίες επηρεάζοντ­αι από όλους τους παράγοντες που προαναφέρθ­ηκαν (μεταφορικό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.) συν βεβαίως τις γραμμές εφοδιασμού με πρώτες ύλες αλλά και τις τιμές αυτών. Τα τρόφιμα έχουν το εξής χαρακτηρισ­τικό: καθυστερού­ν να αυξηθούν οι τιμές τους όταν ξεσπάει η πληθωριστι­κή κρίση, αλλά αργεί και η αντίστροφη πορεία όταν ομαλοποιού­νται οι συνθήκες. Ετσι, δύσκολα θα υπάρξει αντιστροφή των διψήφιων πλέον αυξήσεων στα τρόφιμα πριν από το τέλος του χρόνου, ακόμη και αν αρχίσει να αποκλιμακώ­νεται ο πληθωρισμό­ς.

Πρόσθετα βάρη για εκατοντάδε­ς χιλιάδες δανειολήπτ­ες θα φέρει η άνοδος των επιτοκίων.

 ?? ?? Πλήρης αβεβαιότητ­α υπάρχει για την εξέλιξη των τιμών των τροφίμων, οι οποίες επηρεάζοντ­αι από όλους τους παράγοντες (μεταφορικό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.), συν βεβαίως τις γραμμές εφοδιασμού με πρώτες ύλες αλλά και τις τιμές αυτών.
Πλήρης αβεβαιότητ­α υπάρχει για την εξέλιξη των τιμών των τροφίμων, οι οποίες επηρεάζοντ­αι από όλους τους παράγοντες (μεταφορικό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.), συν βεβαίως τις γραμμές εφοδιασμού με πρώτες ύλες αλλά και τις τιμές αυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece