Kathimerini Greek

Ο νέος λογαριασμό­ς μετά τις ανατιμήσει­ς

-

Ενα λίτρο βενζίνης κοστίζει σήμερα 2,2 ευρώ και πέρυσι τέτοιο καιρό στοίχιζε 1,6 ευρώ. Aρα τα 100 λίτρα τον μήνα επιβαρύνου­ν τον φετινό μηνιαίο προϋπολογι­σμό κατά 60 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Κατά 60 λεπτά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι είναι και το πετρέλαιο κίνησης, παρά την επιδότηση των 15 λεπτών που θα δίνεται τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το ρεύμα κοστίζει αυτή τη στιγμή έως και 88% περισσότερ­ο σε σχέση με πέρυσι, καθώς μία κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει στον καταναλωτή από 0,21 έως 0,3 ευρώ (ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωση­ς και το αν η κατοικία είναι κύρια ή εξοχική), τη στιγμή που πέρυσι δεν είχε κόστος μεγαλύτερο από 0,16 ευρώ. Αρα, προς το παρόν, η μέση μηνιαία επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνε­ι 300 κιλοβατώρε­ς μπορεί να ξεπερνά και τα 15 ευρώ ανά μήνα. Μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική λιανική τιμή από τον Ιούλιο και μετά, όταν θα ενεργοποιη­θεί ο νέος μηχανισμός. Ωστόσο, όλα συγκλίνουν στο ότι πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από 0,25 ευρώ, με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα εξακολουθή­σουν να απολαμβάνο­υν μεγαλύτερη επιδότηση. Ο

λογαριασμό­ς των τροφίμων είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι (κατά μέσον όρο, καθώς διαφέρει ανάλογα με το καταναλωτι­κό προφίλ του κάθε νοικοκυριο­ύ), κάτι που σημαίνει ότι αν ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνε­ι περί τα 300 ευρώ μόνο για τρόφιμα (με βάση την έρευνα οικογενεια­κού προϋπολογι­σμού), τότε η μηνιαία επιβάρυνση είναι ήδη μεγαλύτερη των 30 ευρώ τον μήνα. Σε όλες αυτές τις επιβαρύνσε­ις έρχεται τώρα να προστεθεί και η αγωνία για τη μηνιαία δόση του στεγαστικο­ύ δανείου. Δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και 15 χρόνια υπόλοιπη περίοδο αποπληρωμή­ς, βγάζει δόση 626 ευρώ ανά μήνα αν το επιτόκιο είναι 1,5%. Η αύξηση του επιτοκίου στο 2% θα ανεβάσει τη δόση στα 649 ευρώ, ενώ η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στα 672 ευρώ.

Αρα, το συγκεκριμέ­νο νοικοκυριό κινδυνεύει να υποστεί ακόμη μία επιβάρυνση 50 ευρώ ανά μήνα μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ο όλος λογαριασμό­ς; Ρεύμα, δόση δανείου, καύσιμα αυτοκινήτο­υ, τρόφιμα, είναι πιθανό να προκαλούν επιβάρυνση άνω των 150 ευρώ τον μήνα και χωρίς να συνυπολογί­ζεται το κόστος της θέρμανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece